Milníky v historii vývoje kojenecké výživy

1968: Upravená kojenecká výživa

1968: Upravená kojenecká výživa

Složení bílkoviny obdobné mateřskému mléku.

Kravské mléko obsahuje cca 80 % kaseinu a 20 % syrovátky. V mateřském mléku je tento poměr téměř obrácený – mateřské mléko obsahuje pouze 40 % kaseinu a 60 % syrovátky.

Úprava složení bílkovin v kojenecké výživě  - tedy přidání syrovátky - dle složení mateřského mléka - byl jeden z prvních důležitých kroků k přiblížení se ideálnímu modelu mateřského mléka. Takto byla zajištěna i lepší stravitelnost a přijetí kojenci.

1992: LCP

1992: LCP

Mateřské mléko se skládá z mastných kyselin obzvláště vhodných pro organismus kojence, které jsou důležité pro vývoj mozku, nervových buněk a zraku. Těmto omega-3 a omega-6 mastným kyselinám se říká LCP (nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem – z anglického slova: Long-Chain Polyunsaturated fatty acids ”). První jejich imitací byly LCPs získané z vajec a rybího oleje. V současné době jsou používány speciální rostlinné oleje s mnohem lepšími chuťovými vlastnostmi.

LCP jsou obzvláště důležité pro vývoj –  zejména v prvních měsících života – organismus kojence si je ještě v tomto období nevytváří v dostatečném množství sám.

Při výběru kojenecké výživy dbejte na to, zda je jimi Vámi vybraná kojenecká výživa obohacována.

1998: Probiotika

1998: Probiotika

Probiotika: Speciální bakteriální kultury pro střevní mikroflóru kojence.

Mateřské mléko obsahuje velké množství různých druhů probiotických bakterií – u každé maminky je toto složení do jisté míry variabilní.

Právě v průběhu kojení jsou probiotika mateřského mléka předávána kojenci  –  v trávicím traktu se pak probiotika uchytí na stěně střeva (střevní sliznici), kde vytlačují “nežádoucí” bakterie a tím zajištují zdravou střevní mikroflóru, což se výrazně podílí na intenzitě obranyschopnosti u kojených dětí. Kojené děti jsou tak dobře chráněny.

Zhruba od roku 1998 se na trhu kojeneckých výživ začaly objevovat kojenecké výživy, které mimikují tento protektivní účinek mateřského mléka – do kojenecké výživy se začaly přidávat probiotické bakterie.

Společnost HiPP v roce 2002 byla první firma, která se rozhodla použít bakteriální kultury mléčného kvašení, které byly původně získány z mateřského mléka a které jako jedny z prvních přirozeně osídlují lidský trávicí trakt.

2002: Prebiotika

2002: Prebiotika

Prebiotika – prebiotická vláknina  - “strava” pro probiotika.

Mateřské mléko obsahuje různorodé množství prebioticky aktivních oligosacharidů. Tyto složitě