„Těhotenský vitamín" - Kyselina listová

Proč je kyselina listová tak důležitá?

Zelenina často obsahuje velké množství kyseliny listové

Kyselina listová je nejzákladnějším „vitamínem matek“, protože těhotné ženy mají značně zvýšenou potřebu právě kyseliny listové. Zatímco potřeba kyseliny listové před těhotenstvím je asi 400 µg, během těhotenství je to až 600 µg. To znamená, že tato potřeba vzrostla o 50 %.

Obvykle příjem kyseliny listové prostřednictvím výživy nestačí. Kyselina listová patří do skupiny B vitamínů a má širokou působnost: Jednak je důležitá pro dělení buněk, ale podílí se také výrazně na tvorbě buněk nových. A navíc podporuje tvorbu krve a vývoj mozku.

Potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové

Bohaté na kyselinu listovou jsou zelené saláty, zelenina (např. brokolice, rajčata), brambory, vejce, maso a celozrnné výrobky. Kyselina listová je ale velmi citlivá; teplo, světlo a kyslík ji dokáží téměř zcela zničit a anulovat její účinky. V těhotenství je téměř nemožné přijímat dostatek kyseliny listové formou běžné potravy. Představte si, že k pokrytí zvýšené potřeby kyseliny listové, by musela  těhotná žena sníst asi 20 kg brokolice denně.

Proto jsou potraviny obohacené o kyselinu listovou a speciální potravinové doplňky v tomto citlivém období života tak důležité pro matku i dítě. Kromě toho tělo kyselinu listovou velice rychle spotřebovává, zejména pokud jsou na cestě dvojčata či vícerčata, nebo v případě těsně po sobě jdoucích těhotenství. Doporučuje se  hlídat si také dostatečný příjem kyseliny listové nejenom v průběhu těhotenství, ale Vaše zásoby by měly být doplněny již před otěhotněním.

Pro ženy, které chtějí otěhotnět, je důležitý přísun kyseliny listové, a to ještě dříve, než zjistíte, že jste těhotná.

Příznaky nedostatku kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové způsobuje únavu a vyčerpání. V extrémních případech mohou u dítěte nastat vývojové anomálie, například takzvaný rozštěp páteře, což je vada způsobená neúplným uzavřením neurální trubice. Další možné následky: rozštěp rtu a patra. Z tohoto důvodu je příjem kyseliny listové mimořádně důležitý ve fázi embrya (první trimestr těhotenství).