Vitamín E chrání buňky

Proč je vitamín E tak důležitý?

Malá množství vitaminu E jsou také v celozrnných výrobcích

Vitamín E patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, což znamená, že je v těle zpracováván pouze v kombinaci s tukem. Vitamin E je prospěšný především pro kůži, vlasy a sliznice. Podílí se ale také na tvorbě svalů, pojivové tkáně a cév. Organismus potřebuje vitamín E pro rozvoj silného imunitního systému. Vitamín E chrání buněčné stěny proti agresivním sloučeninám kyslíku tím, že vychytává tzv. volné radikály a zneškodňuje je.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu E

Rostlinné produkty, které jsou bohaté také na tuky, bývají většinou dobrým zdrojem vitamínu E. Mezi nejlepší zásobárny vitamínu E patří olej z pšeničných klíčků, světlicový olej a slunečnicový olej, mandle a ořechy. Malé množství vitamínu E obsahují také celozrnné výrobky.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu E

Prvním příznakem nedostatku vitamínu E je obvykle suchá vrásčitá pokožka a pocit únavy a podráždění. Svalový metabolismus nefunguje naplno a může se také snížit tvorba červených krvinek.