Zinek – motor pro enzymy

Proč je zinek tak důležitý?

Zinek je obsažen v hovězím mase, hrachu a pšenici.

Kvantitativně hraje zinek malou roli, protože ho jsou v těle pouhé 2 gramy. Tyto dva gramy jsou však pro neporušený metabolismus podstatné, protože zinek má v našem těle na starost mnoho funkcí.

Jeho hlavním úkolem je aktivace enzymů. U více než 70 % enzymů je zinek potřebný jako „motor“, protože tyto enzymy jsou aktivovány pouze pomocí zinku. Enzymy lze přirovnat k malým katalyzátorům: Usnadňují jakýkoli druh reakce v těle.

Pozitivní účinek na imunitní systém dokazuje schopnost hořčíku ovlivnit hojení ran. Kromě toho je nenahraditelný jako stabilizátor buněčných stěn, pro ukládání inzulinu a pro revitalizaci kůže a vlasů.

Potraviny s vysokým obsahem zinku

Organismus těhotné ženy potřebuje 10 mg zinku za den (kojící ženy 12 mg). Zinek je obsažen v hovězím mase a játrech, ale také v hrachu, ovsu a pšenici.

Jak se projevuje nedostatek zinku

Pokud tělo nemá dostatek zinku, budou se rány hojit pomaleji a nenarozené dítě nebude pravděpodobně dostatečně růst. Prvními alarmujícími signály nedostatku zinku jsou abnormality v chuti a čichu budoucí matky, které mohou po nějakém čase vymizet. Neměla byste je ale brát na lehkou váhu a v případě pochybností byste se měla poradit s lékařem.