Jak zeleninu schovat do jídel, tak, že si toho děti ani nevšimnou – a ještě si pochutnají?

Léto je plné čerstvé zeleniny – rajčata, cukety, dýně, mrkve, batáty... ale ruku na srdce, ne vždycky zelenina děti nadchne. Tady je pár osvědčených triků, jak zeleninu schovat do jídel, tak, že si toho ani nevšimnou – a ještě si pochutnají:

1. Zelenina do pizza těsta
Strouhaná mrkev, cuketa nebo batát v těstu na domácí pizzu? Výborný způsob, jak jídlo udělat vláčnější, barevnější a výživnější. A děti většinou nepoznají rozdíl!

2. Dýňové lívance
Stačí přidat zeleninové pyré do klasického těsta a máte lívance krásně barevné, jemné a plné vitamínů. Děti je milují např. s jogurtem a ovocem.

3. Cuketový perník
Tenhle dezert je letní legenda! Cuketa udělá perník krásně vláčný, ale chutí ji tam vůbec nejde cítit. Perfektní způsob, jak dostat zeleninu i do sladkých pokrmů.

4. Zeleninové krémy s vykrojenými krutony
Zeleninová polévka může být pro děti nuda – ale jakmile ji dozdobíte domácími krutonky (např. toastový chléb vykrojte pomocí dětských vykrajovátek na sušenky a na sucho opečte na pánvi nebo v troubě), najednou se z ní stane hit!;-)

CUKETOVÝ PERNÍK

  • 350 g cukety
  • 350 g hladké špaldové mouky ( já dávám 1/3 celozrnné+2/3 hladké
  • 3 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 30 g holandského kakaa
  • 200 g  oleje
  • 200 g mléka
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • moučkový cukr/čokoláda na dozdobení

plech 31x10 cm

  1. Nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny – cca 5 minut
  2. Přimíchejte na jemno nastrouhanou cuketu, mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Poté přilijte mléko, vše důkladně promíchejte a vzniklé těsto vlijte do formy (31 x 11 cm)  - vymazané máslem a vysypané strouhaným kokosem.
  3. Perník pečeme cca 30 min na 180 °C. Po vychladnutí ho rozkrájejte, polijte čokoládou nebo posypejte cukrem.

PIZZA TĚSTO MRKEV

  • 250 g hladké mouky (můžeš dát půl na půl s celozrnnou)
  • 150–180 ml vlažné vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g jemně nastrouhané mrkve (zhruba 1 střední mrkev)

Obloha:

  • mozzarella
  • sugo nebo rajčatová passata
  • sušená bazalka nebo provensálské bylinky
  • kukuřice

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku smíchanou s droždím, sůl, olej, mrkev. Vypracujte hladké těsto – pokud je moc lepivé, přidejte trochu mouky, pokud moc tuhé, přidej trochu vody.
  2. Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Těsto rozdělte na porce (např. na 2 tenčí pizzy), rozválejte a připravte pizzu dle chuti. Těsto potřete nejprve sugem, naskládejte oblohu (šunka, tuńák, kukuřice atd.) a nakonec zasypejte sýrem.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 230–250 °C asi 10–12 minut.

DÝŇOVÉ LÍVANCE

  • 300 g (2 skleničky) dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • olej na potření pánve

K podávání:

  • jogurt
  • Čerstvé ovoce
  • Javorový sirup či rozpuštěná čokoláda
  1. Nejprve si připravte dýni, kterou důkladně omyjte a očistěte. Není nutné ji loupat. Dýni můžete buď opéct v troubě nebo podusit s trochou vody v hrnci. Já mám raději pečenou – nakrájím dýni na měsíčky, rozložím ji na plech vyloženým pečícím papírem a peču při teplotě 200 °C asi 15 minut do změknutí. Po vychladnutí dýni rozmixuji na pyré. Co nespotřebuji, zamrazím.
  2. Příprava těsta: Do vetší mísy vložte pečenou dýni, vejce, mléko a metličkou důkladně rozmíchejte. Do směsi pak postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  3. Lívance opékejte na středním plameni ( stupeň 4 z 9) na předem rozpálené olejem potřené pánvi nebo lívanečníku.
  4. Příprava krému – jednoduše smíchejte řecký jogurt s ricottou.

Lívance podávejte s jogurtovým krémem, přelité slaným karamelem s krájeným čerstvým jablíčkem či ovocem dle chuti.

ZELENINOVÝ KRÉM

  • 500 g čerstvé zeleniny  (květák, mrkev, brokolice, celer, cuketa…)
  • 300 g brambor
  • 600 -1 l vývaru nebo vody
  • 1 šalotka
  • 20 ml  másla nebo oleje
  • 250 ml smetany 12%
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti sůl, pepř
  • 4 krajíce toastového chleba
  1. Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Do hrnce dále přidejte očištěnou zeleninu krájenou na zhruba stejně velké kousky a na malé kostičky krájené brambory. Opékejte 5 minut za stálého míchání, dokud se zelenina nerozvoní. Přidejte česnek a opékejte další minutu.
  2. Veškerou zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a smetanou.
  3. Vařte na mírném plameni přibližně 35 minut.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a krátce povařte.
  5. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Krajíce chleba nakrájejte na kostičky a na sucho opečte v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.