Jak zeleninu schovat do jídel, tak, že si toho děti ani nevšimnou – a ještě si pochutnají?
Léto je plné čerstvé zeleniny – rajčata, cukety, dýně, mrkve, batáty... ale ruku na srdce, ne vždycky zelenina děti nadchne. Tady je pár osvědčených triků, jak zeleninu schovat do jídel, tak, že si toho ani nevšimnou – a ještě si pochutnají:
1. Zelenina do pizza těsta
Strouhaná mrkev, cuketa nebo batát v těstu na domácí pizzu? Výborný způsob, jak jídlo udělat vláčnější, barevnější a výživnější. A děti většinou nepoznají rozdíl!
2. Dýňové lívance
Stačí přidat zeleninové pyré do klasického těsta a máte lívance krásně barevné, jemné a plné vitamínů. Děti je milují např. s jogurtem a ovocem.
3. Cuketový perník
Tenhle dezert je letní legenda! Cuketa udělá perník krásně vláčný, ale chutí ji tam vůbec nejde cítit. Perfektní způsob, jak dostat zeleninu i do sladkých pokrmů.
4. Zeleninové krémy s vykrojenými krutony
Zeleninová polévka může být pro děti nuda – ale jakmile ji dozdobíte domácími krutonky (např. toastový chléb vykrojte pomocí dětských vykrajovátek na sušenky a na sucho opečte na pánvi nebo v troubě), najednou se z ní stane hit!;-)

CUKETOVÝ PERNÍK
- 350 g cukety
- 350 g hladké špaldové mouky ( já dávám 1/3 celozrnné+2/3 hladké
- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- 30 g holandského kakaa
- 200 g oleje
- 200 g mléka
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička perníkového koření
- moučkový cukr/čokoláda na dozdobení
plech 31x10 cm
- Nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny – cca 5 minut
- Přimíchejte na jemno nastrouhanou cuketu, mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Poté přilijte mléko, vše důkladně promíchejte a vzniklé těsto vlijte do formy (31 x 11 cm) - vymazané máslem a vysypané strouhaným kokosem.
- Perník pečeme cca 30 min na 180 °C. Po vychladnutí ho rozkrájejte, polijte čokoládou nebo posypejte cukrem.
PIZZA TĚSTO MRKEV
- 250 g hladké mouky (můžeš dát půl na půl s celozrnnou)
- 150–180 ml vlažné vody
- 1 lžička sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g jemně nastrouhané mrkve (zhruba 1 střední mrkev)
Obloha:
- mozzarella
- sugo nebo rajčatová passata
- sušená bazalka nebo provensálské bylinky
- kukuřice
Postup:
- Do mísy dejte mouku smíchanou s droždím, sůl, olej, mrkev. Vypracujte hladké těsto – pokud je moc lepivé, přidejte trochu mouky, pokud moc tuhé, přidej trochu vody.
- Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Těsto rozdělte na porce (např. na 2 tenčí pizzy), rozválejte a připravte pizzu dle chuti. Těsto potřete nejprve sugem, naskládejte oblohu (šunka, tuńák, kukuřice atd.) a nakonec zasypejte sýrem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 230–250 °C asi 10–12 minut.
DÝŇOVÉ LÍVANCE
- 300 g (2 skleničky) dýňového pyré
- 3 vejce
- 120 g hladké mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- olej na potření pánve
K podávání:
- jogurt
- Čerstvé ovoce
- Javorový sirup či rozpuštěná čokoláda
- Nejprve si připravte dýni, kterou důkladně omyjte a očistěte. Není nutné ji loupat. Dýni můžete buď opéct v troubě nebo podusit s trochou vody v hrnci. Já mám raději pečenou – nakrájím dýni na měsíčky, rozložím ji na plech vyloženým pečícím papírem a peču při teplotě 200 °C asi 15 minut do změknutí. Po vychladnutí dýni rozmixuji na pyré. Co nespotřebuji, zamrazím.
- Příprava těsta: Do vetší mísy vložte pečenou dýni, vejce, mléko a metličkou důkladně rozmíchejte. Do směsi pak postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Lívance opékejte na středním plameni ( stupeň 4 z 9) na předem rozpálené olejem potřené pánvi nebo lívanečníku.
- Příprava krému – jednoduše smíchejte řecký jogurt s ricottou.
Lívance podávejte s jogurtovým krémem, přelité slaným karamelem s krájeným čerstvým jablíčkem či ovocem dle chuti.
ZELENINOVÝ KRÉM
- 500 g čerstvé zeleniny (květák, mrkev, brokolice, celer, cuketa…)
- 300 g brambor
- 600 -1 l vývaru nebo vody
- 1 šalotka
- 20 ml másla nebo oleje
- 250 ml smetany 12%
- 2 stroužky česneku
- podle chuti sůl, pepř
- 4 krajíce toastového chleba
- Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Do hrnce dále přidejte očištěnou zeleninu krájenou na zhruba stejně velké kousky a na malé kostičky krájené brambory. Opékejte 5 minut za stálého míchání, dokud se zelenina nerozvoní. Přidejte česnek a opékejte další minutu.
- Veškerou zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a smetanou.
- Vařte na mírném plameni přibližně 35 minut.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a krátce povařte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Krajíce chleba nakrájejte na kostičky a na sucho opečte v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.