Kdy zavést do jídelníčku kojence lepek?

Současné doporučení na zavádění lepku do výživy kojence vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu. Není vhodné podávat kojenci lepek dříve, než ukončí 4. měsíc.  Zároveň by první setkání s lepkem nemělo být později, než v 7. měsíci života. Zavedení glutenu během kojení snižuje riziku rozvoje celiakie nebo oddaluje její začátek.

Zavádění lepku má být postupné. Na začátek nabídneme malé množství lepku (< 7,5 g/den), které postupně navyšujeme. Ideální doba pro první ochutnání je, u dětí s přiměřeným psychomotorickým vývojem,  17. - 26. týden života. Do zeleninového příkrmu tedy přidáme 2 čajové lžičky pšeničné mouky (tj. 6 g lepku), nebo využijeme dopolední ovocné svačiny a přidáme do ní 2 piškoty (tj. 6 g lepku).

Co je to lepek neboli gluten?

Jedná se o potenciální alergen. Lepek a gluten jsou synonyma, která označují skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují ve většině trávovitých rostlin. Příkladem může být pšenice, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny. U části populace se pak projevuje nesnášenlivost lepku neboli gluten senzitivní enteropatie, kterou znáte pod pojmem celiakie a řešíme ji dietou s absencí lepku.