Menu

Složení mateřského mléka:

Všechny důležité živiny

V prvních několika měsících života je mateřské mléko jediným zdrojem všech důležitých živin, které dítě pro zdravý růst potřebuje. Proto je mimořádně důležité, aby matka měla zdravou a vyváženou stravu. Aby dítě dostávalo vitaminy, minerály, stopové prvky a esenciální mastné kyseliny, je zapotřebí jíst čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nejméně jednou týdně ryby. Pouze vitamin D a fluorid by se měly k mateřskému mléku preventivně přidávat.
Při nedostatku vitaminu D dochází ke zhoršenému zabudovávání vápníku do kostí, což může v pozdějším věku působit problémy. V naší části světa, kde je v zimě málo slunce a v létě dermatologové nedoporučují intenzivní slunění, by děti měly v prvním roce života užívat denně doplněk s vitaminem D.
Aby se snížilo riziko vzniku zubního kazu, doporučuje se také dodávat fluorid.

LCP (omega-3 a 6)

LCP (omega-3 a 6) mají významnou funkci při vývoji mozku, nervové soustavy a zraku. Mastné kyseliny LCP (neboli LC-PUFA) jsou polynenasycené mastné kyseliny. Mají významnou funkci při vývoji mozku, nervové soustavy a zraku. Nejdůležitější mastné kyseliny LCP pro zdravý vývoj jsou kyselina arachidonová (AA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Ty se nacházejí v mateřském mléce.
Omega-3 je důležitá zejména u kojenců pro vývoj jejich mozkových a nervových buněk. Protože v prvních dvou letech života mozek roste a vyspívá mimořádně rychle, je příjem omega-3 mastných kyselin zvláště důležitý: 0,5 % denního energetického příjmu kojence by měly pokrývat omega-3 mastné kyseliny.

Přírodní kultury mléčného kvašení

Mateřské mléko obsahuje různé kultury mléčného kvašení, které pomáhají kojeným dětem vytvořit si zdravou střevní mikroflóru. Prostřednictvím mateřského mléka dodávají matky svým dětem ochranné kultury mléčného kvašení. Přírodní ochranné kultury v mateřském mléce osídlují střeva a zabraňují zde šíření nežádoucích nebo škodlivých mikroorganismů. Kojené děti si tak vytvoří speciální ochranný štít, protože 70 % imunitního systému se nachází ve střevě.

Vláknina v mateřském mléce

Vláknina v mateřském mléce (oligosacharidy v mateřském mléce) slouží jako potrava pro ochranné kultury mléčného kvašení, a přispívá tak ke zdravé střevní mikroflóře.

Další cenné ochranné složky mateřského mléka

Z mateřského mléka získávají miminka další cenné ochranné složky, které přispívají ke zdravému vývoji. 
Zde je několik příkladů:

  • Protilátky (imunoglobuliny) nebo lysozymy: mají přímý vliv na bakterie
  • Antioxidanty a různí přenašeči látek: pomáhají bojovat proti infekci
  • Laktoferin: pomáhá tělu vstřebávat železo a působí proti bakteriím
  • U některých složek mateřského mléka nejsou známy všechny jejich funkce
  • Mnoho dalších složek nebylo dosud vůbec prozkoumáno