Skupina bifidobakterií tvoří velkou část prospěšných ochranných kultur v zažívacím traktu kojených dětí. Tyto bakterie dostaly jméno díky svému tvaru: v latině bifidus znamená „rozdělený“ či „vidlicovitý“.
Bifidobakterie jsou druh probiotik. Jedná se o přírodní kultury mléčného kvašení, které se převážně usazují v tlustém střevě, podporují zdravé trávení a posilují imunitní systém. Existují různé typy bifidobakterií, které se mohou individuálně lišit.
Dobrý růst bifidobakterií ve střevě dítěte zajišťuje prebiotická vláknina z mateřského mléka (oligosacharidy mateřského mléka). Podívejte se, jak fungují probiotika a prebiotika v mateřském mléce zde. Obdobného účinku je dosaženo u kojenecké výživy, do které se přidávají gaktooligosacharidy (GOS) nebo fruktooligosacharidy (FOS).
Kojení je nejvhodnější způsob výživy kojenců. Mateřské mléko je v prvních měsících života to nejlepší - obsahuje vše, co Vaše dítě potřebuje ke zdravému vývoji. Poskytuje ochranu před různými nemocemi a další výhody pro Vás i Vaše dítě. Poraďte se s lékařem, porodní asistentkou či laktační poradkyní, pokud se rozhodnete přestat kojit, dokrmovat kojeneckým mlékem, nebo jakou výživu zvolit pro Vaše dítě. Změnit toto rozhodnutí může být nevratné - používání náhradní kojenecké výživy může snížit Vaši schopnost kojit.
V této souvislosti zvažte také sociální a finanční dopad Vašeho rozhodnutí. Pro zdraví dítěte kojeneckou výživu vždy používejte, a uchovávejte dle návodu na obalu výrobku. Pokud zahájíte přikrmování pro doplnění mléčné stravy, přizpůsobte příkrmy individuálním potřebám dítěte. Informace na následujících stránkách poskytují přehled o výživě kojenců a výrobcích HiPP.