Mléčný lexikon A-Ž

Císařský řez

Při císařském řezu je plod chirurgicky odebrán z dělohy matky (břišním řezem). Rozlišujeme primární a sekundární císařský řez. Primární císařský řez je plánovaný a provádí se ještě před tím, než by začal spontánní porod. Oproti tomu sekundární císařský řez nastává až poté, co spontánní porod začne. Lékaři k císařskému řezu přistupují nejčastěji z důvodu komplikací, které se vyskytnou před nebo během porodu, a které vedou k tomu, že by nebylo možné dokončit spontánní porod bez rizika. České porodnictví je dlouhodobě na vysoké úrovni zdravotnické péče. Počet provedených císařských řezů v České republice je nižší než evropský medián, císařským řezem u nás tak skončí „pouze“ necelá čtvrtina porodů.  Při chirurgickém porodu dítě neprochází přirozeným porodním kanálem a nepřichází tak do styku s vaginální mikroflórou matky. Studie prokázaly, že střevní mikroflóra u dítěte po císařském řezu je jiná než u dítěte narozeného přirozenou vaginální cestou.

 

Pro kojence narozené císařským řezem je kojení nejlepší možnou stravou, protože mateřské mléko obsahuje cenné složky, jako jsou probiotika a prebiotika. O funkci probiotik a prebiotik v mateřském mléce si přečtěte zde.

Pokud nekojíte, poraďte se se svým lékařem nebo pediatrem, která kojenecká výživa je pro vaše dítě vhodná. Pro děti narozené císařským řezem, které zároveň nejsou kojeny, může být právě výživa obsahující probiotika a prebiotika tou nejlepší.

Zpět na seznam pojmů