Mléka s hydrolyzovanou bílkovinou (HA mléka) jsou doporučována pro miminka, u kterých hrozí riziko rozvoje alergií a která nejsou kojena, nebo jsou kojena jen částečně. Dítě se považuje za ohrožené alergií, trpí-li na alergie přímý příbuzný. Podívejte se zde, jaké je riziko u vašeho dítěte. Zjistíte-li u vašeho dítěte zvýšené riziko alergie, měla byste se poradit se svým pediatrem a zvážit HA mléko. Toto mléko obsahuje štěpenou (odborně řečeno hydrolyzovanou) bílkovinu. V běžném kojeneckém mléku bílkovina štěpena není. Kravské mléko je jedním z nejčastějších alergenů v kojeneckém a batolecím věku. Imunitní systém reaguje na bílkovinu kravského mléka alergickou reakcí. U HA mléka pak díky speciálním postupům dochází k rozdělení bílkovin na malé části. Tyto menší proteinové části jsou imunitním systémem dítěte lépe přijímány a snižují pravděpodobnost alergické reakce. Riziko vzniku alergie je výrazně sníženo při podávání kojeneckého mléka s hydrolyzovanou bílkovinou, což bylo prokázáno i klinickými studiemi. Více informací zde.