Mléčný lexikon

Mateřské mléko
Mateřské mléko obsahuje cenné živiny a stavební kameny, jako jsou lehce stravitelné bílkoviny a cenné polynenasycené mastné kyseliny (LCP – např. DHA a ARA), které napomáhají rozvoji mozku a zraku. Mateřské mléko také obsahuje přírodní kultury mléčného kvašení (probiotika) a prebiotickou vlákninu (oligosacharidy). Přírodní kultury mléčného kvašení kolonizují střeva kojeného dítěte a brání jej před škodlivými bakteriemi. Jedná se o bariérovou funkci, která může ochránit kojené děti před alergiemi a nemocemi. Prebiotická vláknina slouží probiotikům jako „potrava“ a přispívá ke zdravé střevní mikroflóře.
Mateřské mléko, zlatý standard
Laktóza
… podporuje růst prospěšných střevních bakterií.
Prebiotika
… mateřské mléko je bohaté na prebiotické oligosacharidy, které přispívají ke zdravé střevní mikroflóře.
Probiotika
… příspívají k vyvážené střevní mikroflóře. Mateřské mléko obsahuje přirozeně probiotické kultury (laktobacily a bifidobakterie), které kolonizují střevo dítěte.
Bílkoviny
...mateřské mléko obsahuje malé množství vysoce kvalitní bílkoviny přizpůsobené přímo potřebám dítěte (přibližně 1,7g na 100 kcal).
LCP
… polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (ARA, DHA) podporují vývoj mozkových a nervových buněk a zraku.