Mléčný lexikon A-Ž

Omega-3- a Omega-6 - mastné kyseliny

Lidské tělo si je neumí vytvořit samo. Lidé je tak získávají stravou. K těmto mastným kyselinám patří kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina) a kyselina alfa-linolenová (ALA, omega-3 mastná kyselina). Lněný olej a řepkový olej jsou bohaté na ALA. Omega-3 jsou také obsaženy v řasách a tučných rybách, jako je losos a úhoř, ale ve formě kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Kyselina linolová a alfa-linolenová jsou esenciální mastné kyseliny sloužící pro syntézu polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem, jako je kyselina arachidonová (ARA) a DHA (viz také LCP). Lidský organismus si dokáže vyrobit DHA nebo ARA z esenciálních mastných kyselin. Kojenci to však nedokážou v dostatečné míře. Obzvláště omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj mozkových a nervových buněk a tedy pro zdravý růst. Proto všechna kojenecká mléka obsahují LCP. Kojené děti získávají LCP z mateřského mléka.

Zpět na seznam pojmů