Potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové
Bohaté na kyselinu listovou jsou zelené saláty, zelenina (např. brokolice, rajčata), brambory, vejce, maso a celozrnné výrobky. Kyselina listová je ale velmi citlivá; teplo, světlo a kyslík ji dokáží téměř zcela zničit a anulovat její účinky. V těhotenství je téměř nemožné přijímat dostatek kyseliny listové formou běžné potravy.
Proto jsou potraviny obohacené o kyselinu listovou a speciální potravinové doplňky v tomto citlivém období života tak důležité pro matku i dítě. Kromě toho tělo kyselinu listovou velice rychle spotřebovává, zejména pokud jsou na cestě dvojčata či vícerčata, nebo v případě těsně po sobě jdoucích těhotenství. Doporučuje se hlídat si také dostatečný příjem kyseliny listové nejenom v průběhu těhotenství, ale Vaše zásoby by měly být doplněny již před otěhotněním.
Pro ženy, které chtějí otěhotnět, je důležitý přísun kyseliny listové, a to ještě dříve, než zjistíte, že jste těhotná.
Příznaky nedostatku kyseliny listové
Nedostatek kyseliny listové způsobuje únavu a vyčerpání. V extrémních případech mohou u dítěte nastat vývojové anomálie, například takzvaný rozštěp páteře, což je vada způsobená neúplným uzavřením neurální trubice. Další možné následky: rozštěp rtu a patra. Z tohoto důvodu je příjem kyseliny listové mimořádně důležitý ve fázi embrya (první trimestr těhotenství).