Mléčný lexikon A-Ž

Příprava kojeneckého mléka

Pro hygienickou a bezpečnou přípravu kojeneckého mléka je třeba mít na paměti některé důležité body.

 

Pro přípravu kojeneckého mléka používejte vždy pouze čerstvou a převařenou pitnou vodu vhodnou i pro kojence, nebo přímo balenou kojeneckou vodu vhodnou pro přípravu kojenecké výživy. Nikdy nepoužívejte vodu, která teče olověnými trubkami nebo pochází ze soukromé studny. Pokud si nejste jisti kvalitou vody, můžete se obrátit na příslušné úřady a nechat její kvalitu zkontrolovat.

 

Správná teplota vody je při přípravě kojenecké výživy také důležitá. Abyste si byli jisti nezávadností kohoutkové vody, měla by být převařena a následně zchlazena na přibližně 40 – 50°C.  Zchlazení vody je důležité proto, aby nedošlo k opaření či ke ztrátě živin. Pro kojence je ideální teplota k podávání přibližně 37°C. Teplotu můžete přesně zkontrolovat teploměrem či pocitově – kápnutím malého množství výživy na vnitřní stranu zápěstí.

 

Kojenecké mléko je živnou půdou pro bakterie. Tyto patogeny se mohou množit rychleji, pokud nastane časová prodleva mezi přípravou mléka a jeho podáním. Proto musí být kojenecké mléko připravováno vždy čerstvé a ihned po jeho přípravě podané dítěti. Případné zbytky výživy nikdy neskladujte, ale vylijte!

Zpět na seznam pojmů