Ovocné dopoledne
Až zvládne miminko masozeleninový příkrm, můžete zařadit v rámci dopolední svačiny ovocné pyré. Začínáme uvařeným jablkem či hruškou a stejným způsobem jako u zeleniny zkoušíme nové druhy s následným dokojením. Po jejich poznání můžeme různé druhy ovoce kombinovat. Ovoce nikterak nedoslazujeme. Obsahuje již ovocný cukr (fruktózu) a přidáváním cukru řepného bychom organizmus dítěte zbytečně zatížili. Zvyšuje se tím i kazivost mléčného chrupu a sladké chuti dítě velice rychle přivykne, což se vymstí v následujících ochutnávkách.
Vždy volte ovoce, které se v našich končinách pěstuje. Exotické ovoce, ale i například mořské ryby, jsou častým potravinovým alergenem.
Pokud nemáte na vaření pro miminko čas nebo jste úzkostnější a bojíte se, že jídlo nebude pro miminko vhodně sestavené, nestyďte se sáhnout po příkrmech ve skleničce. Vybírejte však v ochodech pouze takové, které jsou určeny pro věk vašeho dítěte. Tuto informaci se vždy dočtete viditelně na obalu příkrmu. V sortimentu vybírejte zprvu jednodruhovou zeleninu. Pokud začínáte s příkrmem v 6. měsíci, i tak volte pokrmy pro nejmenší (4m), protože právě ty jsou na začátek nejvhodnější jak složením, tak konzistencí.
Co je to lepek neboli gluten?
Jedná se o potenciální alergen. Lepek a gluten jsou synonyma, která označují skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují ve většině trávovitých rostlin. Příkladem může být pšenice, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny. U části populace se pak projevuje nesnášenlivost lepku neboli gluten senzitivní enteropatie, kterou znáte pod pojmem celiakie a řešíme ji dietou s absencí lepku.
Jak a kdy zavádět u kojenců lepek?
Současné doporučení na zavádění lepku do výživy kojence vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu. Není vhodné podávat kojenci lepek dříve, než ukončí 4. měsíc. Zároveň by první setkání s lepkem nemělo být později, než v 7. měsíci života. Zavedení glutenu během kojení snižuje riziku rozvoje celiakie nebo oddaluje její začátek.
Zavádění lepku má být postupné. Na začátek nabídneme malé množství lepku (< 7,5 g/den), které postupně navyšujeme. Ideální doba pro první ochutnání je, u dětí s přiměřeným psychomotorickým vývojem, 17. - 26. týden života. Do zeleninového příkrmu tedy přidáme 2 čajové lžičky pšeničné mouky (tj. 6 g lepku), nebo využijeme dopolední ovocné svačiny a přidáme do ní 2 piškoty (tj. 6 g lepku).
Zavádění masozeleninových příkrmů, ovoce a lepku: Shrnutí
Kdy: U kojených dětí po uk. 6. měsíci/ U nekojených dětí mezi uk. 4.-6. měsícem. U lepku mezi 4.-7. ukonč. měsícem.
Co: Příkrmy se zeleninou a masem z krátce žijících zvířat (kuře, králík, krůta). 1x týdně dávku masa nahradíme vaječným žloutkem. Lepek přidáme do zeleninového příkrmu jako 2 čajové lžičky pšeničné mouky, nebo jako 2 piškoty do dopolední ovocné svačinky.
Příprava: Čisté ruce, umytá mělká plastová lžička bez ostrých okrajů a další nádobí, vidlička na rozmačkání příkrmu do formy kaše nebo pyré.
Délka krmení: 15-20 minut, po 3 týdnech současného dokrmování mateřským mlékem postupně podíl mléka snižujeme, až není potřeba dokrmovat vůbec.
Tajný tip: Dejte přednost surovinám, které pocházejí z našich zeměpisných šířek. Exotické ovoce, ale i mořské ryby jsou častým potravinovým alergenem.