Chci mít z dítěte vegetariána. Jde to?

Vegetariánství a veganství oslovuje stále více mladých lidí a také stále více čerstvých rodičů. Mnohé budoucí maminky o něm přemýšlejí dokonce souběžně s plánováním těhotenství. Užitečné informace k tomuto typu stravování pro vás přehledně shrnula pediatrička a zároveň maminka tří dětí, MUDr. Kateřina Karolová. Píše blog, vydala vlastní knihu Já, doktor(in) a v roce 2018 se stala vítězkou ankety Žena roku. 

Pokud patříte mezi vegetariány, či přímo vegany, znáte to moc dobře – ty pohledy lidí, kteří tomuhle stravovacímu trendu příliš nefandí. Nechápou, proč jste z jídelníčku vyřadili maso, případně ostatní živočišné produkty, zdáte se jim divní. Zvykli jste si a nedáte si to vymluvit. V pořádku, jde o vaši svobodnou, vědomou volbu. Máte toho hodně načteno, víte, jak nahradit potřebné živiny, objevili jste nové chutě, zajímavé potraviny, cítíte se zdravější, lepší, spokojenější. Rádi byste něco takového dopřáli i svým dětem, jenže ouha, narážíte ve svém okolí vesměs na negativní reakce. Proč? 

Protože maso je důležité…

Jde o to, že maso a živočišné druhy potravin obsahují velmi důležité látky, naprosto nezbytné pro vývoj dětského organismu. Nelze je vyřadit, musí se bezpodmínečně něčím nahradit. A to není zrovna snadné, plynou z toho rizika. A tato rizika odnese dítě, které nemá na výběr. Musíte si uvědomit, že rozhodujete za někoho, kdo se ke stravování nemůže vyjádřit a musí se plně spolehnout jen na váš um, schopnosti a informovanost. A pokud selžete, nepoškodíte sebe, ale své dítě. Nemáte trochu strach? Nemáte, věříte si. Dobrá. Co je tedy nutné vzít v potaz? Jaké důležité látky maso obsahuje?

1. Bílkoviny. Jsou nezbytné pro stavbu svaloviny rostoucího organismu a jsou obsaženy nejen v mase, ale také ve vejcích či rybách. Bílkovin existuje celá řada, a pokud se stravujete vegetariánsky, musíte velmi vhodně kombinovat luštěniny, obiloviny, výrobky ze sóji, vajec a mléka, aby bylo dosaženo příjmu bílkovin, jenž zajistí běžná porce masa. Množství takových pokrmů není zrovna zanedbatelné a dostat je do dítěte, které naprosto přirozeně vzdoruje čemukoliv novému, není snadné.

2. Některé minerální látky. Maso je cenné též pro železo, fosfor, vápník či hořčík. Železo je sice obsaženo i v rostlinné stravě – v listové zelenině, ovoci, luštěninách, celozrnných obilovinách –  jenže ve složitěji využitelné formě a hůře se vstřebává z trávicího traktu. Pokud železo chybí, může se rozvinout chudokrevnost. Nedostatek vápníku zas vede ke snížení pevnosti kostí. Pokud tělo nezískává tyto látky z masa, musí je ve velké míře brát odjinud. Jenže nadbytek luštěnin a obilovin může dítě nadýmat. Velké množství vlákniny může dětskému organismu vadit. Batolecí a kojenecký žaludek má omezenou kapacitu a velká nálož vlákniny často vede k bolestem břicha a průjmu.

3. Vitamíny. Maso je důležitým zdrojem vitamínů. Především těch ze skupiny B – nejdůležitějším je vitamín B12 –, ale dodává tělu též vitamíny A a D. Při nedostatku vitamínu B12 vzniká tzv. perniciózní anémie, dítě je dráždivé a často nemocné.

Slyšeli jste o amarantu? Amarant jsou malá semena rostliny, která se nazývá laskavec. Je bohatý na bílkoviny a železo, jež je důležité pro krvetvorbu a duševní vývoj vašeho miminka. Pochází ze Střední Ameriky, kde jej tisíce let pěstovali Inkové, protože byl důležitou součástí jejich jídelníčku. Aktuálně se pěstuje v mnoha oblastech tropického pásu, neboť v těchto podmínkách může docházet ke sklizni až třikrát ročně.

Jak to shrnout?

Při praktikování vegetariánství je nutné mít perfektní znalosti z oblasti výživy, nutričních hodnot a vstřebávání látek. Při snaze zasvětit do vegetariánství i děti je nezbytný dokonalý přehled o tom, co dítě snědlo a sní. Dítěti, jemuž z jídelníčku vyjmete maso a nenahradíte ho v dostatečné míře, hrozí především nedostatek bílkovin, železa a vitamínu B12. Formy vegetariánství, které nepřipouštějí ve stravě ani ryby, vejce a mléko, tzv. veganství, jsou pro dítě zcela nevhodné, protože nezbytné látky (železo, vápník a některé bílkoviny) nelze dostatečně kompenzovat.

Rodiče, kteří veganství na svých dětech praktikují, dítě nenávratně poškozují. Negativně ovlivní jeho růst, obranyschopnost a vývoj mozku. Pokud nevěříte, přečtěte si příběh z praxe, který jsem publikovala před pár lety. Nevymyslela jsem si ho, naopak, zažila jsem ho a mezi veřejností měl ohromný ohlas. Zdravé děťátko nesmí ve 13 měsících vážit pouhých 5 kilogramů, neumět se posadit a nezajímat se o svět s typickou zvědavostí batolete.

A závěrem hlavně zpráva pro maminky, které z vegetariánství zaujal pouze důraz na zdravý životní styl s nabídkou kvalitních rostlinných zdrojů. Trh nabízí i pokrmy pro batolata, jež mohou být vhodným doplňkem k masité stravě nebo je mohou využít ti, kteří problematiku vegetariánství perfektně ovládají. V skleničkách HiPP Vegetariánské menu je maso, důležitý zdroj železa, nahrazeno rostlinnými složkami obsahujícími železo: celozrnné obiloviny, luštěniny, vybraná zelenina a amarant. Vyberte si:

TIP:

Vzhledem k tomu, že železo z rostlinné potravy je pro tělo mnohem hůře využitelné než železo z masa, doporučujeme podávat jako dezert trochu ovocné šťávy nebo ovoce. Vitamín C totiž zlepšuje jeho vstřebávání.

Kritické živiny ve stravě vegetariánů. Jak je nahradit?

Vitamín B12

  • Nezbytný vitamín, který lze získat pouze z potravin živočišného původu.
  • Rostlinné zdroje (např. houby shiitake nebo mořské řasy) obsahují biologicky neúčinnou formou vitamínu, která nepokryje potřeby těla.
  • Je nezbytné, aby vegani všech věkových kategorií užívali doplněk vitamínu B12.
  • Nedostatek tohoto vitamínu u těhotných a kojících žen může mít nepříznivé účinky na zdravý vývoj dítěte. Odborníci nedoporučují veganskou stravu u kojenců a batolat, a pokud ano, pak s důslednou suplementací!

Železo

  • Kojenci ve věku 6 až 12 měsíců, a zejména batolata (děti ve věku 1–3 roky), potřebují hodně železa.  
  • Železo z masa se v těle vstřebává lépe než železo z rostlinných zdrojů.
  • Mezi rostlinné potraviny bohaté na železo řadíme obiloviny, především ty celozrnné. Maso v dětské stravě tak lze nahradit obilovinami s celým zrnem (ideálně amarantem nebo ovesnými vločkami).
  • Pro lepší vstřebávání železa je vhodné k jídlu přidat suroviny bohaté na vitamín C – šťávu, ovoce, zeleninu.

Vitamín D

  • Neboli „sluneční vitamín“ je kritickou živinou během těhotenství, kojení a v raném věku dítěte (v prvních tisíci dnech života).
  • Extra dávka vitamínu D je nezbytná především v prvním roce života kojence.
  • Suplementaci vám doporučí pediatr.

DHA: (polynenasycené omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem; LCP)

  • Nejdůležitějším živočišným zdrojem jsou ryby.
  • Z rostlinných zdrojů tělo vstřebá jen velmi malé množství.  
  • Pokud matka přijímá dostatečné množství ve stravě během těhotenství a kojení, dostává kojené miminko dostatečné množství DHA.
  • Pokud miminko není kojeno, ideální je kojenecké mléko s DHA.

Jód

  • Se v rostlinných zdrojích téměř nevyskytuje, proto by se vegetariáni měli ujistit, že ho mají dostatečný příjem.
  • Vegetariáni by měli vždy používat jodizovanou sůl a konzumovat mléko a mléčné výrobky v pravidelných intervalech.
  • Těhotné a kojící ženy praktikující vegetariánství by měly užívat doplňky s jódem.
  • Kojenci získávají dostatečné množství z mateřského mléka, zatímco nekojené děti ho mají dostatek 
  • z kojeneckého mléka.
  • Vzhledem k tomu že dětem není doporučeno minimálně v prvním roce potravu přisolovat, jsou vhodné cereálie s obsahem jódu (ověřte si na etiketě produktu).  
  • Případně se poraďte s pediatrem o vhodném doplňku s cca 50 mcg jódu.