Mléčný lexikon A-Ž

Bifidobakterie

Skupina bifidobakterií tvoří velkou část prospěšných ochranných kultur v zažívacím traktu kojených dětí. Tyto bakterie dostaly jméno díky svému tvaru: v latině bifidus znamená „rozdělený“ či „vidlicovitý“.

Bifidobakterie jsou druh probiotik. Jedná se o přírodní kultury mléčného kvašení, které se převážně usazují v tlustém střevě, podporují zdravé trávení a posilují imunitní systém. Existují různé typy bifidobakterií, které se mohou individuálně lišit.

Dobrý růst bifidobakterií ve střevě dítěte zajišťuje prebiotická vláknina z mateřského mléka (oligosacharidy mateřského mléka). Podívejte se, jak fungují probiotika a prebiotika v mateřském mléce zde.  Obdobného účinku je dosaženo u kojenecké výživy, do které se přidávají gaktooligosacharidy (GOS) nebo fruktooligosacharidy (FOS).

Zpět na seznam pojmů