Mléčný lexikon A-Ž

Bílkoviny, snížené množství

Bílkoviny neboli proteiny jsou tvořeny aminokyselinami a plní v těle mnoho funkcí. Jsou například důležité pro vývoj tělesné tkáně, fungují jako enzymy, hormony nebo pracují jako přenašeče.

Bílkoviny nalezneme téměř v každém jídle a tvoří důležitou část lidské stravy. Je důležité zajistit jejich dostatečný příjem. Nadměrný příjem bílkovin v raném věku však může mít negativní vliv na pozdější zdraví. Nové vědecké poznatky ukazují, že vysoký příjem bílkovin v kojeneckém věku a raném dětství může zvýšit riziko vzniku nadváhy v pozdějším věku.

Experti na výživu doporučují podávat dětem do 3 let kojenecká mléka s redukovaným množstvím bílkovin. Stejně tak i batolecí mléko by mělo mít adekvátně snížený obsah bílkovin. Plnotučné kravské mléko obsahuje příliš mnoho bílkovin, a proto není vhodné pro výživu dětí až do 3 let věku.

Zpět na seznam pojmů