Mléčný lexikon A-Ž

Hydrolyzovaná (štěpená) bílkovina

Dítě je považováno za ohrožené vznikem alergie, pokud jeho nejbližší příbuzný (matka, otec nebo sourozenec) má alergii, protože predispozice k rozvoji alergie je dědičná.

Proto by ohrožené děti měly být v ideálním případě výhradně kojeny po dobu čtyř až šesti měsíců. Mateřské mléko má přirozeně nízký obsah alergenů a obsahuje cenné ochranné látky, které posilují imunitní systém dítěte. Proto je kojení nejlepší ochranou před alergiemi. V případech, kdy děti nejsou nebo nemohou být kojeny, odborníci doporučují používat mléko s naštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou, která je šetrná k citlivému imunitnímu systému. *

Mléčné bílkoviny hrají spolu s dalšími ovlivňujícími faktory zásadní roli při vzniku alergií. Při výrobě mléka s hydrolyzovanou bílkovinou se používá speciální proces, který tyto mléčné bílkoviny rozkládá (hydrolyzuje) na malé částečky, které jsou imunitním systémem dítěte lépe snášeny.

Kromě mléčných bílkovin hraje při vzniku alergií klíčovou roli také střevní flóra dítěte. Studie prokázaly, že složení střevní flóry alergických dětí se výrazně liší od složení střevní flóry nealergických dětí. ** Střevní flóra dětí trpících alergií obvykle obsahuje více nežádoucích bakterií, zatímco počet prospěšných bakterií mléčného kvašení je nižší než u nealergických dětí. *** Zdravá a vyvážená střevní flóra proto hraje významnou roli v prevenci alergií.

*Among others: Prof. Dr. Berthold Koletzko in Stiftung Warentest, 09/2022.

** Di Constanzo et al. Int J Mol Sci 2020, 21(15): 5275

*** Björkstén et al. Clin Exp Allergy. 1999, 29(3):342-6

 Zpět na seznam pojmů