Prebiotika jsou specifickým druhem vlákniny, která je pro člověka nestravitelná. Podporují růst prospěšných kultur mléčného kvašení, jako jsou bifidobakterie a laktobacily v tlustém střevě, čímž pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Prebiotika v mateřském mléku slouží jako “potrava” pro probiotika (mléčné kultury) a podporují jejich růst. Prebiotickou vlákninu, jako jsou galaktooligosacharidy (GOS) a fruktooligosacharidy (FOS), můžeme nalézt v některé kojenecké výživě. A právě zde narážíme na rozdíl mezi výživou obsahující rostlinnou vlákninu (FOS, např. z čekanky, pórku atd.) a výživou s oligosacharidy na bázi mléčného cukru laktózy (GOS). Mateřské mléko obsahuje pouze laktózu a nikoliv fruktózu. Galaktooligosacharidy (GOS) z laktózy jsou tak blíže k prebiotickým vlákninám mateřského mléka než fruktooligosacharidy (FOS).