Co je kyselina listová?

Kyselinu listovou, neboli vitamín B9, znáte pravděpodobně z doby, kdy jste byla těhotná. Právě kyselina listová hraje totiž zásadní úlohu ve vývoji dítěte po celou dobu těhotenství. Není však důležitá pouze v těhotenství, ale i po narození dítěte. Tělo kyselinu listovou potřebuje v zásadních fázích vývoje, zejména pro dělení buněk a růst. Je tedy důležitým stavebním kamenem pro zdravý vývoj vašeho děťátka.

Není kyselina listová jako kyselina listová. Proč mě to má zajímat?

Vitamín B9, folát, bioaktivní folát, Metafolin®, kyselina listová (pteroylmonoglutámová) či kyselina listová v naštěpené formě. Existuje mnoho názvů kyseliny listové. Jaký je mezi nimi rozdíl, a jsou všechny stejně prospěšné?

Kyselina listová je obecný název pro skupinu vitamínů B9. Je to nejdůležitější vitamín nejen pro nastávající maminky, ale i pro rychle rostoucí a vyvíjející se organismus miminka.

Lidé si často myslí, že všechny formy vitamínu B9 jsou stejně prospěšné. Ale není tomu tak. Pouze naštěpená kyselina listová, odborně označovaná jako bioaktivní folát, je snadno každým využitelná. Lidské tělo ji totiž nemusí nijak složitě zpracovávat či přeměňovat. Je ihned aktivní a prospěšná. Pro miminko je jejím jedinečným zdrojem mateřské mléko.

Metafolin® je prémiový bioaktivní folát, který byl vyvinutý a patentovaný farmaceutickou společností MERCK. Kyselina listová v naštěpené formě, inspirovaná mateřským mlékem. Těhotné a kojící ženy tuto formu již dlouho a bezpečně používají na celém světě v doplňcích stravy, protože kyselina listová je zásadní pro dělení buněk – tedy růst jakéhokoliv organismu, a pro krvetvorbu.

Všechny jiné formy kyseliny listové, ty nenaštěpené, musí lidské tělo nejdříve přeměnit. Složitá přeměna vyžaduje několik kroků za účasti speciálních enzymů a vitamínů. Výzkum ukazuje, že ne každý jedinec umí neaktivní kyselinu listovou efektivně přeměnit (podobně jako při laktózové intoleranci (nesnášenlivosti) na laktózu, kdy je aktivita enzymu štěpící mléčný cukr - laktózu - snížena).

A jak poznáte naštěpenou kyselinu listovou od té nenaštěpené? Pro miminko je právě mateřské mléko jedinečným zdrojem štěpené kyseliny listové. Je to zázrak přírody.

U výrobků s obsahem kyseliny listové se vyplatí věnovat pozornost složení na obale. Kyselina listová, která není ve formě štěpené kyseliny listové, bývá uvedena jako kyselina listová nebo pteroylmonoglutámová, či „folát“. Kyselina listová v naštěpené formě je na obalech uvedena např. jako Metafolin®, quatrefolic nebo methylfolát.

Víte, že …?

Název kyselina listová, tedy folát, je odvozený z latinského slova „folium“ (list). Tento vitamín B byl totiž poprvé získán z listů špenátu.

Co to je Metafolin®?

Metafolin® v pokračovacím mléku HiPP je prémiová forma bioaktivního folátu, neboli kyselina listová v naštěpené formě, inspirovaná mateřským mlékem. Mateřské mléko je jedinečným zdrojem naštěpené kyseliny listové. Mateřské mléko je zázrak přírody. Proto je kojení pro dítě vždy to nejlepší.

Zjistěte více informací o složkách mateřského mléka.

Proč je štěpená kyselina listová v mateřském mléce tak důležitá?

Protože je lidskému tělu ihned k dispozici – je „připravena k využití“. Není potřeba složité metabolické přeměny, kterou ne každý jedinec umí efektivně zvládnout. Naštěpená kyselina listová v mateřském mléku může být využita a prospěšná ihned, pro všechna miminka.

Více informací najdete v našem Mléčném lexikonu nebo na combiotik.cz.

*Metafolin® je registrovaná ochranná známka společnosti Merck KGaA, Darmstadt, Německo. HiPP je jediné pokračovací mléko s bioaktivním folátem Metafolin®.