Pomazánky, které potěší imunitu, chuťové pohárky i dětské oči
Děti jsou vybíravé, a pokud jim něco nechutná, prostě to do pusy nedají. Teprve když jsou starší, uvědomí si, že odmítají hodnotné a velmi dobré potraviny. Pokud spekulujete, jak do jejich jídelníčku propašovat zdravé pochoutky, které posílí i jejich imunitu, udělejte jim pomazánky. Když jim po prvním soustu potěšíte jazyk – nebo je okouzlíte hravým způsobem servírování – bude jim jedno, jestli je v nich mrkev, hrášek, tuňák, cizrna nebo cokoli jiného, co by jinak z jídla vyndali.
Recepty připravila Ing. Janka Guráňová, nutriční specialistka, výživová poradkyně, maminka a sympatická žena, která ví, že správná strava je důležitá už od útlého dětství. Založila projekt Zdravě s Jankou, v rámci kterého vede minikurz zdravé stravy dětí od nejmenších až po dospívající školáky. Odbornice připomíná, že základní funkcí imunitního systému je obrana organismu proti cizorodým látkám a stav imunity závisí na genetice a životním stylu dítěte.
Pokud přemýšlíte, jak obecně pomoct dětské imunitě, nejen dobrou stravou, ale i návyky, můžete si přečíst tento článek.
Dodejte dítěti betakaroten, vlákninu a rostlinné bílkoviny.
Suroviny:
-  	1 středně velká mrkev, uvařená nebo dušená doměkka, nebo hotový příkrm první mrkev, 
-  	3 PL vařené cizrny, 
-  	1 ČL panenského olivového oleje, 
-  	špetka kurkumy, 
-  	voda dle potřeby na zředění. 
Postup: 
 Vše rozmixujte do hladké pomazánky. Podávejte s kváskovým chlebem nebo jako dip k zelenině. 
 
        Je bohatá na vitamín C, vápník a přírodní probiotika z ovoce.
Suroviny:
-  	3 PL jemného tučného tvarohu, 
-  	½ sladkého jablka, nastrouhaného najemno nebo dušeného, 
-  	špetka mleté skořice, nejlépe cejlonské. 
Postup: 
 Všechny ingredience smíchejte. Podávejte jako pomazánku na rýžový chlebíček nebo jako svačinu se lžičkou. Jablko můžete také nahradit jiným ovocem v závislosti na ročním období nebo hotovým ovocným příkrmem. Vhodná je hruška, bobulovité ovoce nebo banán. 
Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamín D.
Suroviny:
-  	1 menší plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, 
-  	1 PL čerstvého pomazánkového sýra (typ Lučina), 
-  	1 sladkokyselá okurka, 
-  	1 menší jablko, 
-  	sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva (dle chuti). 
Postup:
Z tuňáka vylijte šťávu, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte pomazánkový sýr, nahrubo nastrouhané jablko a okurku nakrájenou na malé kousky. Promíchejte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Natřete na pečivo a ozdobte nakrájenou zeleninou.
 
        Je bohatá na obsah vitamínu C, kyseliny listové a zeleného barviva – chlorofylu.
Suroviny:
-  	100 g mraženého hrášku, uvařeného doměkka, 
-  	1 PL tahini nebo olivového oleje, 
-  	čerstvé bylinky: medvědí česnek, kopr nebo petrželová nať, 
-  	špetka soli. 
Postup: 
 Vše rozmixujte do hladka. Pomazánka je skvělá i jako náplň do tortilly nebo wrapu. 
 
                     
                     
                    