Vejce v jídelníčku malého dítěte: od kdy, kolik. Dle odborníků, ne podle mýtů

Vejce patří mezi nejhodnotnější potraviny – obsahují kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin D i důležité minerály. Přesto se kolem nich u rodičů malých dětí objevuje spousta otázek a mýtů: že bílek až po roce, že jen jedno vejce týdně, nebo že zvyšují cholesterol. Co z toho dnes platí a co už je překonané? My jsme se za vás podívali do oficiálních doporučení odborných společností a pediatrů a přinášíme jasné shrnutí: co dnes opravdu platí a čemu už věřit nemusíte.

Od kdy může dítě vejce?

Podle současných pediatrických doporučení lze vejce zařadit už od začátku příkrmů, tedy zhruba mezi  ukončeným 4.– 6. měsícem věku, podle toho, kdy je vaše dítě na první pokusy se lžičkou připravené. A není třeba oddělovat žloutek od bílku – vejce se doporučuje podávat celé.

Dříve se bílek odkládal až po roce kvůli obavám z alergií, ale dnes se ví, že oddalování riziko nesnižuje. Naopak, Evropská společnost pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN) doporučuje zavádět vejce (stejně jako jiné alergeny) postupně právě v tomto období.

Fewtrell et al., (2017), Complementary Feeding. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 64: 119-132.

Kolik vajec týdně je vhodné?

Kojencům a malým dětem se doporučuje posádav 1–2 vejce týdně, jako náhrada masa. Obsahu cholesterolu se bát nemusíte – ten z vajec totiž nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi tolik, jako nasycené tuky nebo jednoduché cukry ze sladkosti. Pokud jsou vejce součástí pestré a zdravé stravy, mají na zdraví dítěte jednoznačně pozitivní vliv.

Myers, M., & Ruxton, C. H. S. (2023). Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs. Nutrients, 15(12), 2657.

Víte, že...

...ani dospělý člověk nerozmáčkne vejce sevřené v dlani? Stačí ale prstýnek a skořápka praskne.

...barvu skořápky prozradí slepičí ušnice? Bílé ušnice značí bílá vejce, červené hnědá.

Alergie na vejce: čím vejce nahradit?

Pokud má dítě prokázanou alergii, vždy se poraďte s pediatrem o vhodném postupu. Při vaření můžete vejce nahradit například:

  • práškem do pečiva,
  • bramborovým škrobem,
  • nebo želatinou.

Obsah sáčku prášku do pečiva smíchejte s lžící octa a lžící vody nebo s 1/2 lžíce řepkového oleje a 1/2 lžící vody.

Díky těmto náhradám lze připravit i moučníky nebo těsta bez vajec.

Jak vejce bezpečně připravit?

Vejce je třeba důkladně tepelně zpracovat (při teplotě minimálně 70°C), aby nehrozilo riziko salmonely:

  • vařte je natvrdo, připravte omeletu nebo míchaná vejce vždy dobře propečená,
  • vejce „naměkko“ vařte alespoň 4 minuty,
  • vejce konzumujte hned po uvaření,
  • syrovým vejcím (např. v krémech nebo zmrzlině) se u dětí vyhněte,
  • vždy dbejte na hygienu při manipulaci s vejci – myjte si ruce, nádobí i prkénko,
  • vejce skladujte v lednici odděleně od ostatních potravin a spotřebujte je čerstvá.

Shrnutí pro rodiče

Vejce jsou důležitým zdrojem živin a patří do jídelníčku malého dítěte. Nemusíte se bát – vejce jsou bezpečná a přínosná, pokud je podáváte ve správný čas a úpravě.

  • Vejce pro děti jsou zdravá a výživná.
  • Zařazujte je už při začátku příkrmování (od ukončeného 4.–6. měsíce), včetně bílku.
  • Podávejte 1–2 vejce týdně, jako náhradu masa.
  • Vždy je dobře tepelně upravte.
  • Při alergii konzultujte s pediatrem.