​​​Dva recepty na zdravou mléčnou pochoutku plnou energie

Mléčná strava nemusí být strašákem. Pokud chcete vyzkoušet něco neobvyklého, připravte si s dětmi tapiokový pudink s čerstvým sezónním ovocem. Nebo zdravou ovesnou kaši bez vaření s použitím kojeneckého mléka typu junior. Bude rychle hotová a zpestří vám společný čas. Přejeme vám dobrou chuť ke svačince. 

Obě pochoutky mohou chutnat lépe, pokud se do jejich přípravy pustíme společně – malí s velkými. Roli hlavního kuchaře zvládne stejně dobře maminka, babička, tatínek i dědeček. 

1. Ovesná kaše s kojeneckým mlékem 

Suroviny na 2 porce: 

  • 1 velké nastrouhané jablko (bez slupky), 

  • citronová šťáva na jemné dochucení, 

  • ½ ČL medu na jemné doslazení (nemusí být), 

  • ovoce na ozdobení (maliny, borůvky, muchovníky, třešně, jahody, meruňky, broskve nebo i plátky dalšího jablka, ...), 

  • nadrobno nasekané vlašské nebo lískové oříšky. 

Postup: 

Do misky nasypeme ovesné vločky. Tři polévkové lžíce může nabrat náš odhodlaný malý pomocník nebo pomocnice – zda budou lžíce jemně kopcovaté, nebo zarovnané, na tom až tak nezáleží. Umyté a oloupané větší jablko nastrouhá najemno někdo z dospělých. Nejlepší je šťavnatá sladkokyselá odrůda s plnou chutí, ale použít můžeme i kvalitní hotové ovocné pyré (dětský příkrm ve skleněné lahvičce). Nastrouhané jablko nebo pyré smícháme s ovesnými vločkami. Konzistence má být volná. 

 

Směs odložíme stranou, aby ovesné vločky změkly v ovoci. Připravíme si potřebné množství kojeneckého mléka (dle návodu výrobce). Mléko přidáme ke směsi ovesných vloček a ovoce a všechno spolu promícháme. Do hotové kaše přidáme podle chuti trochu citronové šťávy, případně dosladíme trochou medu (obvykle to není potřeba). 

Ovesnou pochoutku dozdobíme chutným sezónním ovocem a posekanými ořechy. Pokrm je vhodný pro děti i dospělé. Nebojte se pochutnat si společně. 

Benefity připravené dobroty: 

Ovesné vločky jsou cenným zdrojem energie i živin. Obsahují komplexní sacharidy, rostlinné bílkoviny, ale i vlákninu. Organismu dětí dodají kromě výdrže, kterou potřebují ​ke hrám a skotačení, také látky, které podporují zdravé trávení. Obsahují také vitamíny skupiny B, vitamíny E a K, železo, hořčík, zinek, vápník i draslík. Ořechy pomáhají ​vývoji nervové soustavy.  

2. Tapiokový pudink 

Suroviny na 2 porce (pokud vás je víc, dávku zdvojnásobte nebo ztrojnásobte): 

  • 30 g tapiokových perel, 

  • 250 ml mléka, 

  • špetka vanilky, 

  • 1 ČL medu nebo třtinového cukru, 

  • ovoce na ozdobení (maliny, borůvky, muchovníky, třešně, jahody, meruňky, broskve, ...). 

Postup:  

Čerstvé sezónní ovoce očistíme, umyjeme a necháme oschnout na utěrce. Větší kousky maminka nebo tatínek nakrájí na menší. 

Následně jeden z rodičů v malém hrnci přivede mléko k varu, přidá špetku vanilky a tapiokové perly. Společně sledujeme, jak se z řídké hmoty postupně stává hustější a hustější kaše, a nezapomínáme ji při tom pravidelně míchat.