Letní grilovačka bez masa? A co vaše dítě?
        Nepatříte mezi flexitariány? Ti maso neodmítají – jen chtějí jíst pestřeji, lehčeji a s větším důrazem na rostlinné suroviny. Často tak do jídelníčku zařazují bezmasá jídla. V létě je to ideální: grilovačka bez masa chutná skvěle, zasytí a nezatíží. Přinášíme vám 7 receptů na bezmasou grilovačku, které sednou i flexitariánskému stylu.
Ale co děti? Seznamte se s 100% rostlinným menu pro malé flexitariány. Když si vy pochutnáváte na halloumi burgeru nebo grilované zelenině, vaše miminko by nemělo zůstávat jen u klasické kombinace „mrkev, brambor“. Letní chutě si totiž může užít i ono – a to díky novému 100% rostlinnému menu ve skle.
        1. Halloumi burger s avokádem, limetkovým aioli a salsou
Grilovaný halloumi má úžasnou strukturu i chuť – a v burgeru funguje dokonale. Přidejte domácí aioli s limetkou, krémové avokádo a svěží salsu z rajčat a cibule. Výsledek? Burger, který se směle postaví i masovým klasikám.
Základní suroviny:
- Halloumi
 - Zralé avokádo
 - Limetka
 - Rajčata (nebo cherry)
 - Červená cibule
 - Majonéza + česnek (na aioli)
 - Burgrové bulky
 - Bylinky: koriandr / petržel
 
Halloumi i bulky ogrilujte. Zralé avokádo namačkejte spolu s limetkovou šťávou a solí. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky spolu s červenou cibulí a udělejte salsu. Majonézu promíchejte s utřeným česnekem a doplňte o čerstvé bylinky. Sestavte burger a užijte si nevšední ohňostroj chutí!
        2. BBQ špízy z uzeného tofu s arašídovou omáčkou
Tofu v lehce sladké BBQ marinádě, proložené paprikou, cuketou a cibulí. Ogrilované dozlatova a podávané s hustou krémovou arašídovou omáčkou.
Základní suroviny:
- Uzené tofu
 - Cuketa
 - Paprika (různé barvy)
 - Červená cibule
 - Marináda: sójová omáčka, česnek, javorový sirup, citron, uzená paprika
 - Arašídové máslo
 - Kokosové mléko
 - Limetka, chilli
 
Kostky tofu marinujte ve směsi kvalitní sojové omáčky, česneku, javorového sirupu a uzené papriky. Připravte si i arašídovou omáčku - smíchejte arašídové máslo spolu s kokosovým mlékem, limetou a trochou chilli. Tofu ogrilujte. Dobrou chuť!
        3. Grilovaná kukuřice s chipotle máslem a parmazánem
Sladká, ostrá, šťavnatá. Zasloužený letní must have. Kukuřice se na grilu opeče a hned potře máslem s česnekem, uzenou paprikou a špetkou chilli. Nakonec se zasype parmazánem a zakápne limetkou.
 
Základní suroviny:
- Kukuřice (klasická nebo vakuovaná)
 - Máslo
 - Uzená paprika nebo chipotle
 - Česnek
 - Parmazán
 - Limetka
 - Sůl, pepř
 
        4. Středomořská grilovaná zelenina v bylinkovém oleji s parmazánem
Tohle není příloha. To je samostatné jídlo, které zeleninu povyšuje na zážitek. Cuketa, lilek, paprika, cibule – všechno grilované do zlatova a hned po sejmutí z grilu promíchané ve směsi: olivový olej, sekané čerstvé bylinky, česnek, sůl a jemně strouhaný parmazán.
 Zelenina se krásně obalí a vsákne všechno aroma. Ideální teplá i vlažná, jako hlavní chod nebo s bagetou.
Základní suroviny:
- Cuketa, lilek, paprika, červená cibule, cherry rajčata
 - Extra panenský olivový olej
 - Čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregano)
 - Česnek
 - Jemně strouhaný parmazán
 - Sůl, pepř
 
        5. Portobello burgery s balsamikem a pestem
Masitá textura hub, výrazná chuť, umami až na dřeň.
Základní suroviny:
- Velké portobello houby
 - Balsamikový ocet
 - Olivový olej
 - Česnek
 - Pesto (bazalkové)
 - Rukola
 - Burgrová bulka
 
Portobello potřete olivovým olejem s česnekem a ogrilujte. Stejně tak ogrilujte bulky, které následně potřete bazalkovým pestem. Přidejte grilované portobello, zakápněte balsamikovým octem. Přidejte čerstvou rukolu.
        6. Grilované broskve s medem, ricottou a pistáciemi
Sladký dezert, který vypadá jako z restaurace – ale zvládnete ho i na chatě.
Základní suroviny:
- Zralé broskve
 - Med
 - Ricotta
 - Pistácie (nasekané)
 
Broskve rozpulte, vyndejte pecku a řeznou plochou je položte na gril. Počkejte, až změknou a začnou karamelizovat. Pokapejte kvalitním medem, přidejte lžíci jemné ricotty a posypte sekanými pistáciemi.
        7. Grilovaný ananas s kokosovým cukrem a chilli
Ananas posypte cukrem a grilujte. Bude karamelizovaný a lehce pikantní. Nejlepší s kokosovým nebo řeckým jogurtem.
Základní suroviny:
- Čerstvý ananas
 - Kokosový cukr
 - Chilli prášek nebo vločky
 - Kokosový nebo řecký jogurt (na podávání)