Medové perníčky 3x jinak
Medové perníčky patří k nejoblíbenější vánoční klasice. Připravili jsme pro vás tři osvědčené recepty na ty nejlepší, hned měkké perníčky, které provoní celou domácnost. Ať už milujete tradiční chuť, variantu s dýňovým pyré pro extra jemnost, nebo kakaovou verzi, u nás si vyberete. Které perníčky u vás zmizí jako první?
1) KLASICKÉ MEDOVÉ PERNÍČKY
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g měkkého másla
- 120 g medu
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- Špetka soli
Postup
- Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
- V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, koření a sůl.
- Přidejte vejce a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
- Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
- Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
- Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
- Perníčky jsou po upečení ihned měkké, pokud však perníčky budete péct příliš dlouho, ztvrdnou. Tvrdé perníčky pak můžete nechat změknout v krabici s rozkrojeným jablkem.
2) DÝŇOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 100 g medu
- 1 vejce
- 100 g HIPP BIO první dýně
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- ½ lžičky skořice
- Navíc můžete přidat pomerančovou kůru
Postup
- Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
- V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, koření.
- Přidejte vejce, dýňové pyré a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
- Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
- Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
- Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
- Díky přidanému dýňovému pyré jsou perníčky po upečení ihned měkké.
3) KAKAOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY (dětsky jemné)
Suroviny
- 330 g hladké mouky
- 80 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky jemného perníkového koření bez hřebíčku (případně vlastní směs: skořice + kapka vanilky)
- 2–3 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce ovocného pyré např. HIPP BIO jablka s banány a broskvemi
Postup
- Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
- V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, kakao a koření.
- Přidejte vejce, ovocné pyré a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
- Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
- Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
- Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
- Díky přidanému ovocnému pyré jsou perníčky po upečení ihned měkké.