Medové perníčky 3x jinak

Medové perníčky patří k nejoblíbenější vánoční klasice. Připravili jsme pro vás tři osvědčené recepty na ty nejlepší, hned měkké perníčky, které provoní celou domácnost. Ať už milujete tradiční chuť, variantu s dýňovým pyré pro extra jemnost, nebo kakaovou verzi, u nás si vyberete. Které perníčky u vás zmizí jako první?

1) KLASICKÉ MEDOVÉ PERNÍČKY

Suroviny

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého másla
  • 120 g medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • Špetka soli

Postup

  1. Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, koření a sůl.
  3. Přidejte vejce a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
  4. Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
  5. Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
  6. Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
  7. Perníčky jsou po upečení ihned měkké, pokud však perníčky budete péct příliš dlouho, ztvrdnou. Tvrdé perníčky pak můžete nechat změknout v krabici s rozkrojeným jablkem.

2) DÝŇOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 100 g HIPP BIO první dýně
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • Navíc můžete přidat pomerančovou kůru

Postup

  1. Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, koření.
  3. Přidejte vejce, dýňové pyré a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
  4. Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
  5. Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
  6. Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
  7. Díky přidanému dýňovému pyré jsou perníčky po upečení ihned měkké.

3) KAKAOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY (dětsky jemné)

Suroviny

  • 330 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky jemného perníkového koření bez hřebíčku (případně vlastní směs: skořice + kapka vanilky)
  • 2–3 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 lžíce ovocného pyré např. HIPP BIO jablka s banány a broskvemi

Postup

  1. Med s máslem jemně zahřejte, aby se spojily, nechejte vychladnout.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, kakao a koření.
  3. Přidejte vejce, ovocné pyré a medovo-máslovou směs, vypracujte hladké těsto.
  4. Zabalte a nechejte odležet min. 2 hodiny (ideálně přes noc).
  5. Vyválejte těsto na 4–5 mm a vykrajujte oblíbené tvary.
  6. Perníčky naskládejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 5-7 minut (horní a dolní ohřev)
  7. Díky přidanému ovocnému pyré jsou perníčky po upečení ihned měkké.