Třikrát ryba – aby byly dětské hlavičky stále bystřejší

Ryby patří k vynikajícím zdrojům omega-3 mastných kyselin, které jsou základním stavebním prvkem mozku a nervové soustavy. Obsahují bílkoviny, vitamín D, jód. Připravujte z nich dětem chutná jídla – ke snídani, obědu nebo večeři. Pomůžete jim tak zlepšit koncentraci, posílit imunitu a zlepšit kvalitu spánku. 

Recepty připravila Ing. Jana Guráňová, nutriční specialistka, výživová poradkyně, maminka a sympatická žena, která ví, že kvalitní strava je důležitá od útlého dětství. Založila projekt Zdravo s Jankou, v rámci něhož vede minikurz zdravé výživy dětí od nejmenších až po dospívající školáky.  

Ryba ke snídani 

Rybí pomazánka s vajíčkem a tvarohem 

Suroviny:  

  • 1/2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 

  • 1 natvrdo uvařené vejce, 

  • 2 PL jemného tvarohu, 

  • troška másla. 

Postup:  

Tuňáka, máslo a jemný tvaroh vložte do misky. Následně všechny tři suroviny rozmačkejte vidličkou tak, aby získaly hladkou konzistenci. Vajíčko přidejte buď nakrájené na kousky, nastrouhané, nebo také jen rozmačkané vidličkou. 

Pomazánku podávejte na celozrnném nebo špaldovém pečivu s okurkou, rajčetem nebo nastrouhanou mrkví. Můžete ji dochutit čerstvými bylinkami, například koprem. Místo tuňáka můžeme použít i sardinky nebo jinou rybu. Můžete ji podávat také na dětské oslavě, například jako dip s křupavými zdravými sušenkami.  

Ryba k obědu 

Těstoviny s tuňákem a omáčkou z pečené zeleniny 

Suroviny:  

  • celozrnné nebo semolinové těstoviny,  

  • 1/2 konzervy tuňáka, 

  • různé druhy zeleniny (cibule, rajčata, cuketa/dýně, česnek), 

  • sůl,  

  • pepř,  

  • nastrouhaný sýr. 

HiPP tip:

Pokud chcete zjistit, jaké další potraviny podporují paměť, logické myšlení a koncentraci vašeho dítěte, mrkněte sem.

Postup:  

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, přidejte trochu oleje, sůl, pepř a vše v misce promíchejte. Směs přeneste na plech a pečte při 180 stupních 15 až 20 minut. Těstoviny uvařte podle návodu a při jejich scezení odložte stranou 1 hrnek vody, v které se vařily. 

Upečenou zeleninu dejte do mixéru, přidejte tuňáka a trochu vody z těstovin. Rozmixujte na hladkou omáčku. Pokud je hustá, zřeďte ji do požadované konzistence odloženou vodou z těstovin. Omáčku podávejte na těstovinách, které můžete posypat trochou strouhaného sýra

Ryba k večeři 

Krémová polévka z lososa a kořenové zeleniny 

Suroviny:  

  • 50 g lososa, 

  • ​​​​​kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), 

  • kousek póru, 

  • brambor,  

  • voda/vývar,  

  • troška olivového oleje, 

  • sůl,  

  • bylinky. 

Postup:  

Zeleninu nakrájejte na menší kousky a krátce ji osmažte na oleji – do zlatova. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte lososa. Vařte do změknutí zeleniny. Poté směs rozmixujte do hladké krémové konzistence a dochuťte solí nebo bylinkami. Polévku nechte přejít varem. Podávejte ji jako lehkou večeři s krutony nebo nasucho opečeným toastem

Věděli jste? 

Ryby obsahují také cholesterol, který dětský organismus potřebuje. Je základní složkou myelinových pochev, bez nichž není možná činnost centrálního nervového systému. Pomáhá udržovat pružnost buněčných membrán, podporuje tvorbu a udržování synapsí, tedy míst, kde se přenášejí signály mezi nervovými buňkami. Bez dostatečného množství cholesterolu se mozkové spoje vyvíjejí pomaleji nebo nesprávně. Může to také zpomalit vývoj motoriky a kognitivních schopností. Pokud se bojíte cholesterolu, pamatujte si, že jeho hladinu v krvi zvyšují cukry a nasycené tuky.  

Cholesterol je nezbytný také pro produkci pohlavních hormonů, hormonů kůry nadledvin, přirozeného vitamínu D3, kožního mazu nebo žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků. Bez cholesterolu není možný ani začátek životaoplodnění a uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze.