Pomazánky, které potěší imunitu, chuťové pohárky i dětské oči

Děti jsou vybíravé, a pokud jim něco nechutná, prostě to do pusy nedají. Teprve když jsou starší, uvědomí si, že odmítají hodnotné a velmi dobré potraviny. Pokud spekulujete, jak do jejich jídelníčku propašovat zdravé pochoutky, které posílí i jejich imunitu, udělejte jim pomazánky. Když jim po prvním soustu potěšíte jazyk – nebo je okouzlíte hravým způsobem servírování – bude jim jedno, jestli je v nich mrkev, hrášek, tuňák, cizrna nebo cokoli jiného, co by jinak z jídla vyndali. 

Recepty připravila Ing. Janka Guráňová, nutriční specialistka, výživová poradkyně, maminka a sympatická žena, která ví, že správná strava je důležitá už od útlého dětství. Založila projekt Zdravě s Jankou, v rámci kterého vede minikurz zdravé stravy dětí od nejmenších až po dospívající školáky. Odbornice připomíná, že základní funkcí imunitního systému je obrana organismu proti cizorodým látkám a stav imunity závisí na genetice a životním stylu dítěte. 

Pomazánky pro děti od 2 do 3 let 

V tomto věku je důležité nabízet dětem jemné chutě a hladké textury. Vyhýbejte se ostrému koření a vybírejte dobře stravitelné suroviny. 

Dodejte dítěti betakaroten, vlákninu a rostlinné bílkoviny

Suroviny: 

  • ​​​1 středně velká mrkev, uvařená nebo dušená doměkka, nebo hotový příkrm první mrkev

  • 3 PL vařené cizrny, 

  • 1 ČL panenského olivového oleje, 

  • špetka kurkumy, 

  • voda dle potřeby na zředění. 

Postup: 
Vše rozmixujte do hladké pomazánky. Podávejte s kváskovým chlebem nebo jako dip k zelenině

Je bohatá na vitamín C, vápník a přírodní probiotika z ovoce

Suroviny: 

  • 3 PL jemného tučného tvarohu, 

  • ​​​½ sladkého jablka, nastrouhaného najemno nebo dušeného, 

  • špetka mleté skořice, nejlépe cejlonské. 

Postup: 
Všechny ingredience smíchejte. Podávejte jako pomazánku na rýžový chlebíček nebo jako svačinu se lžičkou. Jablko můžete také nahradit jiným ovocem v závislosti na ročním období nebo hotovým ovocným příkrmem. Vhodná je hruška, bobulovité ovoce nebo banán. 

Pomazánky pro děti od 4 do 6 let 

Starší děti zvládnou pestřejší chutě, o něco výraznější koření a jsou připraveny na širší škálu ingrediencí podporujících imunitu.

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamín D

Suroviny: 

  • 1 menší plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, 

  • 1 PL čerstvého pomazánkového sýra (typ Lučina), 

  • 1 sladkokyselá okurka, 

  • ​​​1 menší jablko, 

  • sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva (dle chuti). 

Postup: 

Z tuňáka vylijte šťávu, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte pomazánkový sýr, nahrubo nastrouhané jablko a okurku nakrájenou na malé kousky. Promíchejte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Natřete na pečivo a ozdobte nakrájenou zeleninou

Je bohatá na obsah vitamínu C, kyseliny listové a zeleného barviva – chlorofylu.  

Suroviny: 

  • 100 g mraženého hrášku, uvařeného doměkka, 

  • 1 PL tahini nebo olivového oleje, 

  • čerstvé bylinky: medvědí česnek, kopr nebo petrželová nať, 

  • špetka soli. 

Postup: 
Vše rozmixujte do hladka. Pomazánka je skvělá i jako náplň do tortilly nebo wrapu