Pomazánky, které potěší imunitu, chuťové pohárky i dětské oči
Děti jsou vybíravé, a pokud jim něco nechutná, prostě to do pusy nedají. Teprve když jsou starší, uvědomí si, že odmítají hodnotné a velmi dobré potraviny. Pokud spekulujete, jak do jejich jídelníčku propašovat zdravé pochoutky, které posílí i jejich imunitu, udělejte jim pomazánky. Když jim po prvním soustu potěšíte jazyk – nebo je okouzlíte hravým způsobem servírování – bude jim jedno, jestli je v nich mrkev, hrášek, tuňák, cizrna nebo cokoli jiného, co by jinak z jídla vyndali.
Recepty připravila Ing. Janka Guráňová, nutriční specialistka, výživová poradkyně, maminka a sympatická žena, která ví, že správná strava je důležitá už od útlého dětství. Založila projekt Zdravě s Jankou, v rámci kterého vede minikurz zdravé stravy dětí od nejmenších až po dospívající školáky. Odbornice připomíná, že základní funkcí imunitního systému je obrana organismu proti cizorodým látkám a stav imunity závisí na genetice a životním stylu dítěte.
Dodejte dítěti betakaroten, vlákninu a rostlinné bílkoviny.
Suroviny:
-
1 středně velká mrkev, uvařená nebo dušená doměkka, nebo hotový příkrm první mrkev,
-
3 PL vařené cizrny,
-
1 ČL panenského olivového oleje,
-
špetka kurkumy,
-
voda dle potřeby na zředění.
Postup:
Vše rozmixujte do hladké pomazánky. Podávejte s kváskovým chlebem nebo jako dip k zelenině.

Je bohatá na vitamín C, vápník a přírodní probiotika z ovoce.
Suroviny:
-
3 PL jemného tučného tvarohu,
-
½ sladkého jablka, nastrouhaného najemno nebo dušeného,
-
špetka mleté skořice, nejlépe cejlonské.
Postup:
Všechny ingredience smíchejte. Podávejte jako pomazánku na rýžový chlebíček nebo jako svačinu se lžičkou. Jablko můžete také nahradit jiným ovocem v závislosti na ročním období nebo hotovým ovocným příkrmem. Vhodná je hruška, bobulovité ovoce nebo banán.
Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamín D.
Suroviny:
-
1 menší plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky,
-
1 PL čerstvého pomazánkového sýra (typ Lučina),
-
1 sladkokyselá okurka,
-
1 menší jablko,
-
sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva (dle chuti).
Postup:
Z tuňáka vylijte šťávu, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte pomazánkový sýr, nahrubo nastrouhané jablko a okurku nakrájenou na malé kousky. Promíchejte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Natřete na pečivo a ozdobte nakrájenou zeleninou.

Je bohatá na obsah vitamínu C, kyseliny listové a zeleného barviva – chlorofylu.
Suroviny:
-
100 g mraženého hrášku, uvařeného doměkka,
-
1 PL tahini nebo olivového oleje,
-
čerstvé bylinky: medvědí česnek, kopr nebo petrželová nať,
-
špetka soli.
Postup:
Vše rozmixujte do hladka. Pomazánka je skvělá i jako náplň do tortilly nebo wrapu.