Sluneční vitamín D – chybí maminkám i děťátkům. A nejen v zimě

Aby zdravě rostlo, bylo silné a celý život dělalo jen pevné a odhodlané krůčky – kdo z nás bere do rukou své vytoužené miminko s menším přáním? Jestli to má všechno zvládnout, potřebuje vitamín D. Na kosti i imunitu. Počáteční zásobu nejdůležitějších obranných látek dostane novorozenec s prvními kapkami mateřského kolostra. Vitamínu D je však v každém mléku přirozeně málo. Miminkům je potřeba ho podávat od dvou týdnů také samostatně. 

Ideální délkou kojení jsou podle Světové zdravotnické organizace dva roky. I když kojíte s problémy či jen částečně, zkuste vydržet alespoň půl roku. Mateřská výživa zabraňuje riziku infekcí dýchacích cest, alergií, dětské obezity a cukrovky, ale i syndromu náhlého úmrtí kojence. Nemluvě o citovém poutu, které se mezi matkou a drobečkem při kojení vyvíjí, a to bez ohledu na to, jestli to na vědomé úrovni – například vzhledem k obrovské únavě – vnímáte, nebo ne. 

Maminky, věděly jste? 

Mléko z prsu obsahuje všechno, co děťátko v prvních měsících potřebuje. Vitamínu D, stejně jako vitamínu K a později i železa, je v něm však pomálu. Právě vitamín D hraje hlavní roli při efektivním vstřebávání vápníku, a tedy při vývoji kostí a zoubků. 

Úzkoprofilový vitamín

Novorozenec má v tělíčku zásobu vitamínu D, která mu vystačí zhruba na osm týdnů. Ale jen za předpokladu, že jste v těhotenství (dokonce ještě před jeho začátkem) přijímaly stravu, která ho obsahovala v potřebných dávkách. Aby děťátko prospívalo, musíte mu denně přidávat „úzkoprofilové déčko“ na lžičku s odstříkaným mateřským mlékem, na lžičku s kojeneckým mlékem nebo později do mléčných kaší. Používejte malou čajovou lžičku. Polévková lžíce je pro dětská ústa příliš velká. Když by z ní část mléka vytekla vedle, zbytečně byste se trápily otázkou, jestli drobeček vitamín dostal, nebo ne. Potřebnou slzičku vitamínu D je možné děťátku kápnout i přímo do úst, ideálně těsně před krmením.

Jedna kapka denně

„Déčko jsem zpočátku neřešila. Celé těhotenství jsem si myslela, že ho moje malá Emička bude automaticky dostávat s mým mlékem,“ říká Lucie. „Pediatrička mě vyvedla z omylu hned při první návštěvě poradny. Vysvětlila mi, že i když budu plně kojit, musím malé každý den podávat vitamín D na lžičce. Potřebuje ho nejen na zdravé kosti a zuby, ale i na dobrou imunitu. Upozornila mne, že výživový doplněk nesmím kapat do čaje, jen do mléka nebo kaše, protože déčko se rozpouští pouze v tucích.“

Tereza svého synka nekojila, neměla dostatek mléka: „Moc jsem chtěla. Radila jsem se s mamkou i laktační poradkyní. Nic nepomohlo. Musela jsem přejít na náhradní kojeneckou výživu. Má v sobě přidaný vitamín D, ale Samíkovi pravidelně dávám i předepsané kapky. Uvědomuji si, jak je déčko důležité. Pamatuji si na babičku, jak říkala, že malé děti kdysi musely dostávat rybí tuk, aby je ochránil před křivicí.“

Co o něm možná nevíte?

Vitamín D je ve skutečnosti spíše hormon než vitamín. V organismu malého dítěte i dospělého člověka plní více funkcí. V první řadě zodpovídá za udržování rovnováhy a stabilního poměru vápníku a fosforu v krvi a podporuje jejich vstřebávání ve střevě. Stará se o správný vývoj kostí miminka už v matčině děloze!

V období kojení zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Je nesmírně důležitý při vývoji a růstu kostí a zubů v útlém věku i v pubertě, ale i při předcházení osteoporóze a jiným metabolickým nemocem kostí v dospělosti. Pozitivně ovlivňuje i svalový a centrální nervový systém. Čím dál víc se mu dostává pozornosti v souvislosti s posilováním imunity.

Základ celoživotní imunity

Vitamín D je možné vnímat i jako nutnost k nastartování vrozené imunity, která už nejmenším pomáhá bránit se proti nejrůznějším infekcím. Podílí se na tvorbě látek, jež ničí viry, bakterie a jiné škodlivé mikroby, a tak snižuje především riziko onemocnění dýchacích cest.  

Nejnovější výzkumy prokázaly souvislost mezi nedostatkem déčka a prochladnutím, chřipkou, dokonce i tuberkulózou. Má také ochranné a preventivní účinky při civilizačních onemocněních, jako jsou cukrovka, autoimunitní onemocnění, nebo dokonce astma a deprese. 

Problémem je nedostatek i nadbytek slunce

Lidské tělo si většinu vitamínu D vyrobí samo. Tedy teoreticky. Tvoří ho v kůži, přesněji v podkoží. A potřebuje na to „jen“ dostatek UVB slunečního záření. Odtud má déčko pojmenování „sluneční vitamín“.

V našich zeměpisných šířkách dopadají sluneční paprsky tři čtvrtiny roku v šikmém úhlu. Na jaře, na podzim a v zimě nám déčko chybí. Ani v létě to není ideální. Slunečných dní sice přibývá, dokonce je jich vlivem celosvětových klimatických změn mnohem víc než kdysi, ale agresivnější ultrafialové záření má na svědomí úpaly nebo spálenou pokožku a čím dál častěji i rakovinu kůže.

Dospělí lidé mohou nechránění zůstat na letním slunci nejdéle patnáct minut. Proto už nechytáme bronz jako kdysi naši rodiče. A už vůbec mu nevystavujeme miminka spící v kočárcích. 

Podle většiny dermatologů dítě od narození až do tří let na přímé slunce vůbec nepatří. Ochranu křehké pokožky před příliš silnými slunečními paprsky chráníme krémy s vysokým UV faktorem. Chráníme sebe i ty, kteří jsou v našem životě nejdůležitější, ale v podstatě současně tělu ubíráme jednu z možností, jak získat vitamín D přirozenou syntézou v kůži.

Maminky, věděly jste?

Účinky vitamínu D se dostávaly do povědomí širší veřejnosti přibližně od poloviny minulého století v souvislosti s rachitidou – křivicí. Měknutí kostí se staletí vyskytovalo především u dětí do dvou let a ukázalo se, že právě v důsledku nedostatku tohoto vzácného vitamínu. Je důležité zmínit, že pediatrická obec se znovu soustřeďuje na tento problém. Strava u dětské populace má totiž v mnohých zemích světa, včetně těch vyspělých, opět nedostatek kombinace vápníku a vitamínu D. 

Není déčko jako déčko

Nejznámější ze skupiny vitamínů D jsou vitamín D2, který vzniká v potravinách působením slunečního záření, a D3, jenž se vytváří v kůži při slunění.

Když vědci zjistili, že ze slunce a stravy si je křehký dětský organismus nedokáže vyrobit v dostatečném množství, vynalezli syntetickou náhradu. Vitamínový doplněk mají pravidelně užívat nejen kojenci a batolata, ale i děti v pozdějších růstových fázích – tedy okolo šesti let a potom znovu v pubertě – a i dospělí, kteří trpí jejich nedostatkem. I když dětští lékaři předepisují kojeným i nekojeným dětem kapky s vitamínem D už ve druhém nebo třetím týdnu po narození, je dobré jeho koncentraci v krvi kontrolovat a případnou hypovitaminózu (tedy nedostatek vitamínu D) léčit.

Jíst pro jistotu za dva?

I vám během těhotenství připomínali, že máte jíst za dva a že na to budete mít právo i během celého období kojení, protože díky tomu zajistíte děťátku všechno, co potřebuje? Je to mýtus. V případě vitamínu D dvojnásobný. Přejídání v těhotenství nebo po porodu nemá význam. 

Jen malé množství déčka – asi pět až deset procent – přijímáme v potravě. Nejvíc je ho v tučných mořských rybách, jako jsou makrela, losos, tuňák nebo sardinka, nebo v rybím oleji. Méně ho obsahuje vaječný žloutek, tresčí játra, tuky a výrobky z mléka. Najde se i v rostlinných potravinách, například v kokosovém ořechu, datlích nebo sušených houbách. Běžnou stravou však těhotná ani kojící žena jeho potřebnou denní dávku nepokryje, navíc tzv. tučným rybám by se měla naopak vyhýbat vzhledem k hrozbě obsahu těžkých kovů, které se ukládají právě v tucích. Kojícím ženám se doporučuje doplňovat vitamín D spíš užíváním doplňků stravy a přitom nezapomínat na kvalitní a výživově hodnotné stravování. 

Nejmenší jsou nejzranitelnější

Nízké hladiny vitamínu D ohrožují především předčasně narozená miminka, kojené děti, jejichž matka trpí deficitem tohoto vitamínu, děti s tmavou pokožkou (možná o tom nevíte, ale už i tmavší pigment miminka má schopnost propustit méně slunečních paprsků), děti s nedostatečným pobytem na slunci, nedostatečným obsahem vápníku a vitamínu D ve stravě, ale i obéznější děti. 

Ohrožení jsou i malí pacienti s chronickými nemocemi, jako jsou celiakie, IBD, cystická fibróza, děti s poruchami imunity, chronickými nemocemi ledvin a jater, revmatologickými, onkologickými nemocemi či pacienti užívající léky s nepříznivým vlivem na metabolismus vápníku a vitamínu D, například kortikoidy.

Podávejte jim s láskou všechno potřebné

Nedostatkem vitamínu D trpí téměř polovina populace. Za normální hodnotu v krvi se stále považuje hladina 30 až 50 nmol/l. Většina dospělých ho má vlivem nedostatku slunečního záření a slabého zastoupení v potravě mnohem méně, často i pod 20 nmol/l. Dětské údaje jsou podle odborníků podobné, dokonce ještě horší. A přitom na aktivaci imunitního systému hraniční limity nestačí. I proto pediatři apelují na rodiče, aby potřebnou dávku nezapomínali miminkům podávat správně a každodenně. Když se přistihnete při tom, že na to v hektickém mateřském kolotoči občas zapomenete, vložte si do mobilu připomínku. Postupem času se režim děťátka ustálí a po déčku budete sahat úplně automaticky.

Doporučené denní dávky vitamínu D pro kojené i nekojené děti (podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA)

Věk Doporučená denní dávka, rok 2016 Doporučená denní dávka, rok 2018, 2020
0–6 měsíců 10 µg 25 µg
6–12 měsíců 10 µg 35 µg
1–10 roků 15 µg 50 µg

Přepočet na mezinárodní jednotku IU: 1 µg (mikrogram) vitamínu D = 40 IU vitamínu D

Nekojeným nebo částečně kojeným miminkům přidávají vitamín D v bezpečné a velmi dobře vstřebatelné formě do kojeneckého mléka přímo výrobci. Postupují podle platné legislativy, která koresponduje s vědeckými poznatky a doporučeními pediatrické obce. Možná jste to nevěděli, ale i díky tomu mají nekojená miminka v tělíčku obvykle dostatečné hodnoty vitamínu.

Miminka před sluncem důkladně chráníme. Ale jen co se postaví na nožičky, začnou běhat a dožadovat se svobody pohybu, dostanou do rukou mobil a sednou si k němu. Fascinovaně po něm tlapkají a sledují všechno, co jim displej nabízí. A venku na čerstvém vzduchu jim zatím utíká část dětství i správných životních návyků. Možná je předčasné mluvit o tom ve chvíli, kdy se jen učíte svého drobečka kojit nebo mu jako malinkému bezbrannému miminku připravujete první náhradní kojeneckou výživu, ale pediatři upozorňují, že i toto jsou momenty, kdy se buduje, nebo naopak láme dětská imunita. Váš zázrak od vás odpozoruje všechno – dobré i zlé. Učte ho a pomáhejte mu od prvních dní budovat si imunitu. S dostatečným množstvím vitamínu D ji bude potřebovat ve všech životních fázích. 

Náš tip

Jak děťátku zabezpečíte dostatek déčka?

  • Už při první návštěvě poradny předepíše dětský doktor novorozenci vitamín D ve formě kapek s doporučeným dávkováním. Dítě (kojené i krmené náhradním mlékem) by mělo přípravek užívat od druhého nebo třetího týdne minimálně do dvou let.
  • Starší dítě umí spolknout i želatinové kapsle nebo tabletky. Při výběru těchto výživových doplňků si všímejte pomocné látky. Největším problémem bývají konzervační látky, sladidla a přidaná barviva. Těmto typům vitamínů je lepší se vyhnout.
  • Kojenecké mléko určené miminkům do dvanácti měsíců je povinně obohacené o vitamín D. Mléčná výživa určená dětem po prvním roce vitamín D obsahovat nemusí. Když ho tam výrobci přidávají, je to na bázi dobrovolnosti. Tento vitamín je vítaným bonusem nejen na budování imunity. 
  • Kromě vitamínu D věnujte pozornost kompletnímu složení kojeneckého mléka. Vyplatí se vybrat takové, jehož přírodní složky jsou v biokvalitě a podléhají přísným kontrolám. Vždyť drobeček si i po příchodu na svět zaslouží to nejlepší.