Náhradní kojenecká výživa neboli formule. Jak se v nich vyznat?

Dětská výživa od A do Z. Teoretická praxe a živá realita, tak jak ji vidí máma lékařka. O své zkušenosti se s vámi podělí pediatrička a zároveň maminka tří dětí MUDr. Kateřina Karolová. Vede svůj blog, vydala vlastní knížku Já, doktor(in) a v roce 2018 zvítězila v anketě Žena roku.

První měsíce života si dětský organismus vystačí pouze a čistě s mlékem. Nejlepší je samozřejmě to, které produkují prsní žlázy matky, ale ne vždy se zadaří. Pokud kojení není možné nebo je nedostatečné, je nutné dávky výživy pro dítě něčím nahradit. A tak se na trhu začaly objevovat krabice se sušenou směsí, jež se dle návodu smíchá s vodou, tak aby vznikla plnohodnotná dávka mléka. Takzvaná kojenecká formule, umělé mléko neboli náhradní krabicová kojenecká výživa.

Jako pediatr jsem si vše potřebné memorovala pro praxi a těšila se, že až se stanu mámou, informace se mi zázračně a definitivně propojí. Ouha! S hladovým dítětem u nefunkčního prsu se články o umělém mléce nečtou dvakrát nejlíp. Takže to dopadlo takhle: pro krabicovou kojeneckou umělou počáteční formuli byl vyslán manžel. Instrukce od hysterické, nevyspalé a vynervované matky zněly jasně: „Kup mlíko v lékárně! Kup cokoliv!“

Jenže mezi mléky je rozdíl a vybrat mezi nimi to správné může být problémem i pro nadprůměrně schopného muže. Shrnu to hezky, aby to dávalo smysl. Otcům, ženám, matkám, všem. Takže. Jak vybrat kojenecké mléko?

1. Podle věku dítěte

Tím je fajn začít. Je to podobné jako s plenkami. Drobnému tříkilovému novorozenci nebudete pořizovat pemprsky obří velikosti 5, ale sáhnete logicky po těch s označením 1. Stejně tak je to s kojeneckou výživou, taky se čísluje. Je to první, co by vás mělo v regálu upoutat. Krabice s mléky mívají číslovku např. v levém dolním rohu, přiměřeně velkou, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že ji neviděl. Co číslice znamená?

  • 1 = počáteční mléko. Je určené dětem starým 0–6 měsíců. Složení mléka označeného jedničkou je speciální v tom, že děti v tomto období nekonzumují nic jiného, a proto musí z mléka načerpat veškeré potřebné živiny.
  • 2 = pokračovací mléko. Pro děti staré 6 měsíců až 1 rok. Tato mléka už počítají s tím, že dítě dostává nějaký příkrm (zeleninu, ovoce, maso...), jejich složení je proto jiné.
  • 3 = batolecí mléko. Vyvinuté pro děti starší jednoho roku. Z kojence přicuclého k prsu či láhvi se stává batole. Tedy malý člověk, který (co se potravy týče) konzumuje již teoreticky úplně běžnou stravu a odráží se to tedy i ve složení mléka, jež by měl pít.
  • 4 = mléko junior. Pro děti od dvou let výše. 

2. Podle obtíží dítěte

Pokud se umělá mléka můžou něčím pyšnit, je to právě tohle. Výrobci vynakládají velké úsilí, aby speciálním složením směsí vyhověli specifickým nárokům, které některé děti mají. Jsou to právě obtíže spojené se stravováním (neprospívání, nadýmání, alergie, ublinkávání), jež maminky donutí poohlédnout se po nabídce umělých mlék. Jaká mléka výrobci nabízejí?

Mléka pro zcela zdravé děti

Jsou určena dětem, kterým nestačí mléko z prsu nebo které nemohou být kojeny vůbec. Krabice s takovým mlékem bývá označena pouze číslicí pro daný věk.

Mléka s hydrolyzovanou (naštěpenou) bílkovinou

Alergickou reakci, prezentovanou četnými nepříjemnými příznaky jako krev a hlen ve stolici, průjem, vyrážka, neprospívání, často vyvolává mléčná bílkovina. Firmy zabývající se výrobou sušených směsí se ji proto snaží upravit (naštěpit) tak, aby byla pro dětský organismus „neviditelná“. Kojeneckou výživu s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou nebo speciální hydrolyzované mléko dle zdravotního stavu dítěte doporučuje po konzultaci pediatr nebo gastroenterolog.

Mléka pro děti s nadýmáním a zácpou

Často se můžete setkat s jejich označením slovem Comfort. Tato mléka jsou navržena tak, aby pomohla překlenout období, kdy je bříško kojence zvýšeně citlivé. Obtíže bývají způsobené nedostatečným trávením laktózy a projevují se jako nadýmání, koliky či zácpa. Krmení dítěte tímto mlékem by však mělo následovat až po zhodnocení obtíží lékařem.

Mléka pro děti, které trápí nadměrné říhání či ublinkávání

Takové výrobky nesou označení AR; zkratka znamená výraz antirefluxní. Mléčná směs navíc obsahuje přírodní zahušťovadlo, které přinutí spolknutou dávku, aby zůstala v žaludku.

3. Podle výrobce

Je mezi náhradními kojeneckými mléky distribuovanými na českém trhu nějaký rozdíl? To víte, že ano. A je to velké téma. Proto mu věnujeme samostatný článek.

Autorka článku: MUDr. Kateřina Karolová

Dětská výživa od A do Z. Teoretická praxe a živá realita tak, jak ji vidí máma lékařka. O své zkušenosti se s vámi dělí pediatrička a zároveň maminka tří dětí MUDr. Kateřina Karolová. Vede svůj blog www.karolova.blog.idnes.cz, vydala vlastní knížku Já, doktor(in) a v roce 2018 zvítězila v anketě Žena roku.