Méně je často více – zejména při nákupu kosmetiky pro miminka

Co všechno pokožka novorozence potřebuje a co naopak nepotřebuje? Odpovědi přinášíme ve spolupráci s dětskou lékařkou MUDr. Monikou Michňovou. Narození dcery a přímá zkušenost s mateřstvím přivedly mladou lékařku k myšlence stát ještě více po boku maminek, radit jim a přinášet tipy prostřednictvím svého instagramového profilu. Jaká je typická dětská pokožka?

Každá maminka se těší na okamžik, kdy vezme své dítě do náruče. Jemná, hladká a voňavá kůže tohoto malého stvoření se zapisuje do paměti žen na celý život. Po počátečním okouzlení však vyvstává mnoho otázek a dilemat ohledně správné péče o malého človíčka.

Mnohem citlivější a jemnější

Nejdůležitější je vědět, že pokožka novorozence má svá specifika a typické vlastnosti. Ve srovnání s dospělým člověkem je zhruba pětkrát tenčí, nemá také funkční bariéru, a proto může snadněji propustit vše, s čím přijde do styku.

Pokožka miminek je zároveň mnohem citlivější a jemnější. Snadněji se vysuší, rychle ztrácí vodu, což může způsobit podráždění. Z tohoto důvodu je velmi důležitá zvýšená opatrnost a zvýšená péče. Pouze zdravá pokožka si zvykne na své prostředí a přizpůsobí se mu. Zde se otevírá možnost výběru kvalitní kosmetiky pro vaše dítě. Pokud nevíte, kde začít, ale vaše dítě netrpí žádnými zvláštními problémy, držte se pravidla „méně je více“.

Kvalitní kosmetika má udržovat neutrální pH pokožky, ale nepotřebujete k tomu mnoho produktů. Potřebujete jen několik kvalitních, ale vhodných pro pokožku těch nejmenších. Důležité je, aby byly jemné, bez parfemace a konzervačních látek. Nikdy nepoužíváme výrobky určené pro dospělé, vždy jen speciální kosmetiku vhodnou už od narození.

Náš tip: Seznamte se se složením kosmetických přípravků. Věnujte několik minut navíc přečtení informací na každém oleji nebo masti. Pozornost se projeví na dlouhodobém zdraví a kráse pokožky i na celkové pohodě vašeho dítěte.

Bez barviv, parfémů a silikonů

I ta nejzodpovědnější a opravdu dobře informovaná maminka se při pohledu na etikety na obalech dětských kosmetických výrobků někdy zarazí a položí si otázku: které složky by tam měly být a které ne? Naše rada: vyhněte se výrobkům obsahujícím různá barviva, silikony, silné esenciální oleje, alkohol a parfémy. Červená kontrolka by měla blikat také u výrobků, které obsahují hliníkové soli, parafínový olej nebo parabeny. Všechny tyto látky poškozují nezralý imunitní a nervový systém dítěte.

V neposlední řadě je také správné myslet na životní prostředí. Nekupujte kosmetiku obsahující mikroplasty nebo výrobky v obalech, které nelze recyklovat.

Při výběru olejů, krémů, tělových mlék, mýdel, dokonce i dětských ubrousků se zaměřte na to, co dětské pokožce neškodí a naopak jí prospívá. Hledejte v ingrediencích přírodní esence, nejlépe v bio kvalitě, a dávejte přednost těm, které jsou založeny na přírodním mandlovém oleji. I zde platí, že nejlepší je ten, který má pečeť ekologické kvality. Ptáte se proč? Právě BIO mandlový olej je vhodný pro ošetření a každodenní péči o křehkou pokožku novorozenců. Má uklidňující účinky, dokonce i přirozenou příjemnou vůni.

Věděli jste?

Mandlový olej má ze všech přírodních olejů nejbližší složení potřebám lidské pokožky. Je vhodný k ošetření pleti se sklonem k zarudnutí nebo olupování a k péči o suchou a velmi citlivou pleť. Zklidňuje a hydratuje pokožku, ale nebrání jí v dýchání. Obsahuje cenné minerály (vápník, draslík, hořčík), nenasycené mastné kyseliny a vitaminy A a E. Vzhledem k tomu, že většina dětí miluje masáž, asi vás zaujme informace, že tento olej je velmi vhodný i na masáž bříška, nožiček, tvářičky a celého tělíčka.

Dá se kosmetika na dítěti „vyzkoušet“?

Není to absurdní otázka, ale velmi praktická. Odpověď zní: ano. Před prvním použitím je správné provést tzv. test reakce. Jak? Naneste tenkou vrstvu oleje na malé místo na pokožce dítěte, například za ouškem nebo na hřbetě ruky. Pokud se do 48 hodin neobjeví žádná reakce, můžete kosmetiku použít na celé tělo. Tímto způsobem můžete předejít možné alergické reakci.

A jaké zkušenosti má s kosmetikou pro děti pediatrička, která se nedávno sama stala poprvé maminkou? „Když se mi narodila dcera, začala jsem používat produkty, které jsem znala ze své praxe a z porodnice. Některé z nich se staly součástí naší výbavy, ale až poté, co jsem je vyzkoušela. Když dnes otevřu lahvičku oleje, vzpomenu si na první dny s Vanessou. Moje dcera nemá sklony k atopické dermatitidě, takže nepotřebuje zvláštní péči. Přesto jsem v tomto ohledu velmi opatrná. Jediné, s čím jsme v prvních měsících jejího života bojovali, byla seboroická dermatitida. Lidově se jí říká mléčná strupovitost.“ Jedná se o zánětlivé onemocnění, jehož příčina je nejasná a které často postihuje velmi malé děti. Projevuje se mastnými žlutými šupinami. Vanessa je měla ve vlasech a obočí.

Pediatrička MUDR. Monika Michňová uzavírá, že teorie „méně je více“ platí u dětí dvojnásob: „Každé mamince doporučuji, aby byla při výběru kosmetiky opatrná a sledovala reakce svého dítěte. Matky citlivějších dětí musí být nejopatrnější. Pokud vám již nějaká kosmetika vyhovuje, neměňte ji jen tak pro nic za nic a neexperimentujte s jinou. Děti nepotřebují mnoho, jen několik osvědčených a kvalitních výrobků.“

MUDr. Monika Michňová

Dětská lékařka, která vystudovala prestižní Jesseniovu lékařskou fakultu v Martině. Začala pracovat na dětském a novorozeneckém oddělení nemocnice v Žiaru nad Hronom. Po narození dcery radí prostřednictvím svého instagramového profilu detska_doktorka matkám v situacích, se kterými si neví rady.