Skip to main content

Vývojový kalendář

Dítě ve 3. měsíci

Váš život se postupně dostává do stálých kolejí. Vše je uvolněnější a přirozenější, i když zdaleka ne úplně snadné a pohodové. Přesto by se dalo říci, že nastupuje jakási rutina. Přizpůsobujete svůj denní režim novému človíčkovi a snažíte se podle toho zařídit. Přemýšlíte už o intenzivnějším cvičení, návštěvách rodiny nebo setkáních s přáteli? Nebuďte rozčarovaná, pokud se vám nějaký plán nepodaří dodržet. Miminko vám ho může kdykoli překazit. 

Kolem třetího měsíce mnoho rodičů zjistí, že se chování jejich dcerky nebo synka náhle výrazně mění. Některé plačtivé děti jsou najednou klidnější a lépe spí, jiné naopak začnou vyžadovat více pozornosti a častěji pláčou.

Zdá se, že se tříměsíční dítě rozhodlo obrátit váš život vzhůru nohama? Je to proto, že roste, vyvíjí se a jeho spánkový a stravovací rytmus se tomu přizpůsobuje.

Jak se dítě vyvíjí?

Dětský mozek neustále přijímá nové informace zvenčí, a tím se rozvíjí. Děťátko okamžitě vstřebává všechny podněty a bezprostředně reaguje na smyslové vjemy, které dokáže vnímat: od hry slunečních paprsků na zdi až po pípání pračky v koupelně nebo štěkot psa na zahradě. 

Současně může být plačtivější a citlivější než dříve, možná hůře usíná a celkově méně spí. Navíc ho mohou více děsit neznámé věci a situace, a proto se intenzivněji dožaduje vaší přítomnosti a láskyplné pozornosti. Dopřejte sobě i dítěti dostatek času a snažte se vycítit, zda potřebuje uklidnit, nebo zaměstnat a zabavit. 

Tělesné změny dítěte 

Vaše děťátko v posledních týdnech viditelně přibírá na váze: obličej se zakulacuje, tvářičky jsou plné a na ručičkách a nožičkách se tvoří typické „faldíky“.

Dětské tukové polštářky mají důležitou ochrannou funkci. Ne všechny děti jsou však typicky baculaté. Některé jsou příliš hubené a rodiče mají pochybnosti o jejich prospívání. V prvním roce života se procento tělesného tuku zvyšuje a může tvořit asi čtvrtinu celkové hmotnosti. U dospělého člověka by to bylo známkou těžké obezity, ale u dítěte rozhodně ne. To, zda je hmotnost dítěte v normě, posuzuje dětský lékař při pravidelných preventivních prohlídkách v prvních měsících a letech života. 

Milníky

Hmotnost Váhový přírůstek je velmi individuální (uvádí se 600 g až 1000 g), posouzení ponechte na pravidelných kontrolách u pediatra.
Růst Přírůstek délky je přibližně 3 cm.
Mimika Objevuje se výrazná obličejová mimika.
Zvuky Dítě vyslovuje první znělé hlásky.
Motorika Zvedá hlavičku a dokáže ji na chvíli udržet ve vyšší poloze; přikládá ručičky k ústům a zkoumá je; pohyby rukou a nohou jsou stále účelnější a koordinovanější.

Emocionální a motorické změny dítěte 

Začíná „orální fáze“. Zní to složitě, ale v podstatě to znamená, že malé dítě nyní zkoumá vše ústy, včetně vlastních rukou. V budoucnu to bude dělat i s jinými věcmi – bude cucat nejen prsty, ale i hračky, přikrývku, nebo dokonce váš nos. Tuto fázi pediatři vtipně nazývají: poznáváme svět pusinkou.

Miminko má obzvlášť rádo své vlastní ručičky, protože jsou nejblíže k jeho ústům. Již dokáže déle a soustředěněji zvedat hlavičku v poloze na bříšku, ale také při nošení ve vzpřímené poloze. Opřené o vaše rameno s pozornýma, doširoka otevřenýma očima objevuje stále více okolní svět.

Dětský spánek

Děti a spánek – téměř žádné jiné téma není tak kontroverzní a emocionální jako toto. Někteří rodiče a prarodiče jsou přesvědčeni, že tří- či čtyřměsíční dítě už do ložnice rodičů nepatří a mělo by se naučit spát samo – u nás to známe spíše z amerických filmů. Na druhou stranu stále více matek a otců chce mít své potomky ve své blízkosti a často s nimi sdílí nejen ložnici, ale i rodičovskou postel. 

Společné spaní v jedné místnosti 

„Co-sleeping, tedy společné spaní, znamená, že dítě spí v jedné ložnici s rodiči ve své dětské postýlce nebo na nějakém typu přistýlky. To znamená, že je třeba při kojení nebo krmení z láhve rozsvítit noční světlo, vstát, zvednout dítě z postýlky a pak ho do ní uložit. Mnoho odborníků tvrdí, že jakékoli odloučení od rodičů – zejména v prvním roce života – dítě stresuje a poškozuje. Společné spaní s rodiči považují za mnohem přirozenější. Jednou z jeho mnoha výhod je prevence syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) – bohužel dosud ne zcela objasněného, ale nejčastějšího důvodu úmrtí kojenců ve věku od jednoho měsíce do jednoho roku. 

Co můžete udělat pro bezpečný spánek miminka: 

  1. Dítě spí na zádech. 
  2. Dítě spí ve spacím pytli (nepoužívejte přikrývky nebo polštáře na zakrytí). 
  3. Teplota v místnosti je přibližně 18 °C. 
  4. Jestliže dítě v noci vyžaduje dudlík, poskytněte mu ho. 

 

Společné spaní v jedné posteli 

„Co-bedding“, tj. společnému spaní v rodinné posteli, dává přednost stále více matek, ale také otců. Na začátku obvykle stačí standardní široká manželská postel. Pokud plánujete spát s batoletem později nebo pokud s vámi bude spát starší sourozenec či sourozenci, budete potřebovat nadrozměrnou postel nebo další přistýlku. 

Pro klidný a bezpečný spánek v rodinné posteli jsou důležité následující body: 

  • Lůžko má pevnou matraci, nejedná se o vodní postel. 
  • Dítě leží na dece rodičů ve spacím pytli. 
  • Starší sourozenci nikdy neleží přímo vedle dítěte. 
  • Asi není třeba zdůrazňovat, že dospělá osoba v rodinné posteli nekouří, nepije alkohol a neužívá léky, které zhoršují reakce. 

Má nejmladší člen rodiny sourozence, který s vámi také spí v rodinné posteli? V takovém případě je opravdu nesmírně důležité, aby mezi ním a starším dítětem byl vždy dospělý. Na rozdíl od maminky nebo tatínka děti často spí tak hlubokým spánkem, že by sourozenec mohly ve spánku nevědomky zalehnout bez toho, aby se vzbudily.

Dospělí obvykle a podvědomě přizpůsobují hloubku spánku a pohyby svých rukou i celého těla malému človíčkovi ve své bezprostřední blízkosti. Dítěti prospívá zejména spánek s matkou. Můžete se ho dotýkat, hladit ho, uklidňovat, a především kontrolovat – často v polospánku. Váš dech stimuluje dýchání a ještě nezralou termoregulaci dítěte. To také výrazně usnadňuje noční kojení. 

Tip:Jaká jsou pravidla společného spaní v rodinné posteli? Nejprve uložte starší dítě k odpočinku a nechte miminko spát v kolébce v obývacím pokoji. Do ložnice ho přenášejte pouze tehdy, když jdete spát i vy. Děti obvykle spí mnohem lépe, když jsou v místnosti dospělí. To však neznamená, že budou spát celou noc. Spíše jde o to, že jsou celkově uvolněnější a klidnější a jakákoli noční manipulace je snazší.

Bojíte se, že dítě bude později nesamostatné a nenaučí se usínat a spát samo? Není třeba se toho obávat. Mozková zralost dítěte významně souvisí s délkou spánku. U dětí do jednoho roku věku trvá fáze spánku přibližně čtyři až pět hodin, aniž by bylo nutné je znovu uspávat. U starších dětí trvá spánkové okno přibližně šest hodin. Tyto údaje jsou samozřejmě velmi individuální a závisí na mnoha faktorech.

Dozrávání odpovídajících oblastí mozku nelze urychlit tím, že dítě necháte spát samotné. Ne všem rodičům však vyhovuje spaní ve společné ložnici nebo posteli a rozhodnou se z různých důvodů přesunout batole do samostatného pokoje. Některá miminka se však budí mnohem častěji a hlasitě se dožadují dalšího jídla, blízkosti dospělého nebo dudlíku. Musíte každou chvíli vstávat, abyste uklidnila dítě ve vedlejší místnosti? Zvažte, zda by nebylo pohodlnější a bezpečnější vzít si prcka k sobě. 

Výchova hrou

Poloha na bříšku je ideální pro nácvik ovládání hlavičky vašeho synka nebo dcerky. Pokud je v místnosti, na podložce nebo na podlaze dostatečné teplo, můžete v této poloze nechat své děťátko také nahé nebo s bosýma nožkama. V poloze na zádech bude opět používat ústa, ruce a nohy ke zkoumání svého okolí.

Hravě tak pokračujte v rozvíjení jeho vnímání těla, sluchu a jemné motoriky. Zkuste mu například na zápěstí nebo kotníky uvázat měkké náramky s rolničkami. Budou ho okouzlovat, protože cinknou při každém pohybu. Bude tleskat ručičkama a snažit se jich dotknout. Přitahují ho také chrastítka.

Mluvte na dítě 

  • krátkými větami 
  • vyšším hlasem 
  • výraznou melodií řeči 
  • častým opakováním 

Určitě na své dítě mluvíte – víceméně instinktivně – různými jednoduchými slabikami, které jsou pro ně sice nesmyslné, ale velmi důležité. Motivují dítě, aby je po vás opakovalo. To, co na první poslech vypadá jako chaotické žvatlání, je ve skutečnosti trénink schopnosti tvořit hlásky a slabiky a je to vlastně základ vývoje řeči. 

Výživa dítěte

Stejně jako v 1. a 2. měsíci stále platí: Kojte dítě podle potřeby. Množství, které vypije, se postupně mírně zvyšuje. Možná zjistíte, že dítě přikládáte k prsu častěji nebo že dítě pije déle než dříve.

Kojení 

Některé kojící ženy pociťují kolem 3. měsíce změny na prsou. Jsou nyní méně nalitá a vypadají téměř „prázdná“. Rozhodně se nemusíte obávat, že byste o mléko přišla – vaše prsa se přizpůsobila potřebám vašeho dítěte. Produkují mléko takříkajíc „na požádání“ a neustále se přizpůsobují tomu, jaký přísun mléka potřebuje. 

Tip: Nejlepším ukazatelem, že máte v prsou dostatek mléka, je samotné dítě. Růžové tvářičky, několik počůraných plenek za 24 hodin a stálý přírůstek na váze jsou nejjistějšími známkami toho, že má vše, co potřebuje. V tomto období se u některých miminek začínají objevovat 3měsíční koliky

Dočasná kombinovaná výživa 

Měkčí a méně nalitá prsa ve 3. měsíci se mohou objevit také tehdy, když musíte z různých důvodů mléko odsávat a částečně krmit dítě umělou výživou. V této době může být množství odsávaného mléka mírně sníženo. Abyste si udržela tvorbu mléka, zkuste krátkodobě odsávat častěji, abyste uspokojila zvýšené potřeby svého dítěte. 

Náhradní mléčná výživa 

Některá miminka krmená z láhve s „umělým mlékem“ se v posledních týdnech přizpůsobila víceméně pevnému pitnému režimu. Ve 3. měsíci se však může stát, že budete dítě krmit častěji nebo pití bude trvat déle. 

Pokračujte v podávání náhradní mléčné výživy podle potřeby. Čaj, vodu ani jinou tekutinu miminko ještě nepotřebuje. 

Návštěva pediatra

Ve 3. měsíci byste měla s dítětem absolvovat třetí preventivní prohlídku. Pediatr zkontroluje, zda jeho vývoj a zdravotní stav odpovídají věku: 

  • Vyšetří vnitřní orgány. 
  • Vyšetří smyslové orgány. 
  • Vyšetří pohlavní orgány a kůži. 
  • Změří a zváží dítě. 
  • Otestuje motorické dovednosti a vývoj nervového systému. 

Ve 3. měsíci má vaše batole podstoupit povinné očkování 1. dávkou proti záškrtu, černému kašli, virové hepatitidě B, hemofilovým infekcím, dětské obrně a pneumokokovým invazivním onemocněním. Dítě musí být před očkováním zdravé, jinak je třeba očkování odložit. Po očkování může dítě reagovat slzením, únavou, neklidem, otokem v místě vpichu a také horečkou. Tyto projevy obvykle po několika dnech zcela vymizí. 

Tip:Pokud je dítě během vyšetření v ambulanci velmi neklidné, vezměte ho do náruče. Fyzický kontakt a blízkost uklidní nejen jeho, ale i vás. 

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Novopečení otcové si po narození dítěte stále častěji berou krátkou dovolenou. Chtějí být u prvních okamžiků jeho života a zároveň zůstat silnou oporou své partnerce v náročných chvílích po porodu i v šestinedělí. Otec má nárok na otcovský příspěvek – tuto dávku poskytuje sociální pojišťovna po dobu maximálně 2 týdnů v období šesti týdnů po porodu. Poté se pravděpodobně vrátí do práce, zatímco matka obvykle pokračuje v čerpání mateřské a později rodičovské dovolené. Někdy se však rodiče rozhodnou pro střídavou „mateřskou“ dovolenou nebo otec požádá o otcovskou dovolenou na začátku nebo o rodičovskou dovolenou později místo matky. 

Jako otec si můžete s dítětem vybudovat intenzivní pouto, i když s ním trávíte méně času: 

  • Noste své dítě v náručí, v šátku nebo v nosítku. I kdyby jen na krátkou dobu večer, po návratu z práce nebo o víkendu na delších procházkách. Vzájemný fyzický kontakt je velmi důležitý nejen pro dítě, ale i pro vás. 
  • Koupejte se nebo sprchujte s dítětem – dotyk vaší kůže s jeho jemnou pokožkou výrazně přispívá k budování vzájemného pouta. 
  • Když jste doma, převezměte péči o svého malého potomka. Přebalujte ho a převlékejte, a pokud vaše partnerka nekojí, můžete ho krmit vy. Vděčné vám bude nejen dítě, ale i unavená maminka, která si alespoň trochu odpočine. 

Ve třetím měsíci tvoříte se svým potomkem pravděpodobně již skvělý rodičovský tým. Rozpoznáváte všechny odstíny jeho pláče i spokojenosti, víte, co znamená jeho žvatlání nebo pohyby. Každodenní péče o miminko a případně i o další děti, stejně jako o domácnost a organizování každodenního rodinného života, je však velmi vyčerpávající.

Využijte proto každé příležitosti k odpočinku. Plavání s miminky nebo kurzy cvičení  
s miminky jsou skvělé, ale jsou určeny spíše pro dítě než pro vás. Pohlídá vám obětavá maminka nebo ochotná kamarádka na chvíli malého neposedu? Pokud ano, objednejte se na masáž, dopřejte si kosmetické ošetření, nechte si upravit vlasy, dopřejte si kávu v obchodním centru nebo se prostě jděte projít do lesa.

Najlepší tipy pro 3. měsíc

Všichni členové rodiny se pravděpodobně vžili do svých nových rolí a život se vrátil do starých kolejí. Zde jsou naše tipy, jak si třetí měsíc s miminkem ještě více zpříjemnit:

  • Dejte dítěti do rukou předměty, které může uchopit: chrastítka, kousátka, plyšová zvířátka, měkké dotykové knížky. 
  • Recitujte mu dětské říkanky, zpívejte nebo hrajte na hudební nástroj – pokud něco takového umíte. 
  • Vydejte sa na první krátké rodinné výlety. 
  • Podívejte se na nabídku kurzů pro dětičky, napříkad masáže pro děťátka nebo plavání s miminky. 
  • Nechte se s dítětem vyfotografovat a shromážděte fotografie do speciálního fotoalba.

Důležité otázky o 3. měsíci

1. Co vidí dítě ve 3. měsíci?

Ve 3. a 4. měsíci se vyvíjí binokulární vidění. Kojenec pomalu získává schopnost vidět trojrozměrně a dokáže očima sledovat i předměty, které jsou v prostoru o něco dále. Zraková ostrost je stále snížená, ale vyvíjí se rychleji ve srovnání s ostatními dovednostmi z novorozeneckého období.

Drobeček nadále preferuje jasné barvy a vysoce kontrastní vzory. Magicky ho přitahují obličeje nebo cokoli, co obličej připomíná, zejména usmívající se obličej. Otáčí oči a hlavu za známými hlasy – zejména mámy a táty. 

2. Kolik měří dítě ve 3. měsíci?

Vaše děťátko nyní měří přibližně 56 až 60 centimetrů, a to znamená, že už mu kupujete oblečení ve velikostech 62 až 68. Každé dítě roste svým vlastním tempem, počítejte s odchylkami nahoru a dolů.

Všimla jste si, že dítě už nevypadá tak křehce jako po narození? Je spíše baculaté  
a má kulaté tváře? To je v pořádku. Díky růstu a tukovým polštářkům může vážit  
4 až 7 kilogramů! 

3. Co umí miminko ve 3. měsíci? 

Tříměsíční človíček je schopný po krátkou dobu držet hlavu ve zvýšené poloze. Otáčí se za zvuky a očima sleduje osoby v místnosti. V poloze na bříšku se snaží opřít o lokty nebo dlaně a v poloze na zádech zvedá ruce a nohy. Pohybuje se stále účelněji a koordinovaněji.

Ve 3. a 4. měsíci se rozvíjí také prostorové vidění. Kojenec se aktivněji snaží uchopovat předměty a svírat je v pěstičkách. Ty, které dokáže uchopit, pak vkládá do úst, kde je intenzivně zkoumá.

Když na dítě mluvíte, snaží se opakovat delší slabiky. Fascinují ho zejména vysoké hlasy a intenzivní opakování. 

4. Jak se mění chování dvanáctitýdenního dítěte? 

Mnohé děti kolem 12. týdne:  

  • jsou více uplakané, 
  • jsou bojácnější, 
  • chtějí se jen chovat, 
  • nechtějí spát samotné, 
  • jsou ostražitější, reagují konkrétněji na zvuky a známé hlasy. 

Kromě toho se mění doba spánku a krmení.