Skip to main content

Vývojový kalendář

Dítě ve 2. měsíci

Čas letí, dítě roste jako z vody. Ve 2. měsíci se z novorozence stává kojenec, kterým bude až do konce 1. roku. V polovině tohoto měsíce také skončí vaše šestinedělí. Čím více času uplyne, tím je dítě aktivnější. V poloze na bříšku již dokáže na krátký okamžik samo zvednout hlavičku a poprvé se na vás vědomě usměje.

Jak se dítě vyvíjí?

Ve 2. měsíci má vaše děťátko před sebou spoustu práce: pomalu, ale vytrvale posiluje krční a páteřní svaly, aby mohlo zvedat hlavičku a brzy ji bude schopno chvíli samo držet nad podložkou. Pokud se v jeho dosahu objeví zajímavý předmět, pevně ho uchopí, zatne pěstičky a mává jimi, dokud předmět opět nepustí.

Smysly jsou plně připraveny na vnímání podnětů, takže mozek má vždy dostatek motivace pro svůj růst a učení. Na každý nový podnět reaguje človíček vytvořením milionů nových nervových spojení. Stává se z něj malý průzkumník, který si musí všechno vyzkoušet a pochopit. Aktivně zkoumá vnější prostředí a pozoruje, co se kolem něj děje.

Tělesné změny dítěte

Dupačky z prvních dnů a týdnů začínají být těsné, že? Pro každou maminku je zážitkem vnímat, jak miminko roste. Obzvlášť nepřehlédnutelné je to ve chvílích, kdy je třeba odložit první kousky oblečení a přejít na větší číslo. Ve 2. měsíci dítě doroste až do velikosti 62. Pokud tuto velikost používáte od narození, rozhodně už nemusíte vyhrnovat rukávy. Rozkošnou novorozeneckou čepičku, na kterou se dnes díváte a vypadá jako by byla určena spíše pro panenku, pravděpodobně vyměníte za větší.

Délka a hmotnost dítěte jsou velmi individuální. Pamatujte na to, až budete svého potomka porovnávat s jinými dětmi stejného věku. Percentilové křivky v růstovém grafu vám napoví, jak se vyvíjí, ale pokud si nejste jisti, zda je růst v normě, poraďte se o tom se svým pediatrem.

Roste jako z vody?
Pokud máte pocit, že vaše dítě vyrostlo doslova přes noc, možná se vůbec nemýlíte! Děti rostou mílovými kroky a mezi 3. a 6. týdnem většina z nich zažívá svůj první růstový spurt. Jedná se o poměrně krátké časové úseky zrychleného růstu. Ve skutečnosti mohou trvat jen 2 až 3 dny, někdy týden, výjimečně déle. Je dobré vědět, že něco takového přichází, protože růstový spurt je doprovázen velkým hladem, nebo dokonce neklidem miminka. Některá bývají i vzteklá nebo rozrušená, protože se nedokážou dostatečně nasytit. Když jedí, chtějí pokračovat a hlavně rychle. Nezoufejte, vydržte, nabídněte dítěti jídlo, věnujte mu pozornost. Růstový spurt brzy pomine. A možná to ve vašem případě proběhne docela hladce – bez křiku a bez toho, abyste chystala mléko nebo prso doslova každou hodinu.

Milníky

Hmotnost Průměrně 850 g ve 2. měsíci; stabilní přírůstek hmotnosti podle percentilové křivky (v prvních měsících asi 125–200 g).
Růst Přírůstek na délce je 3 až 4 centimetry.
Mimika Spontánní výraz tváře, různé grimasy, první opravdový úsměv.
Zvuky První hlasité artikulované zvuky, jako jsou prodloužené samohlásky, mumlání, vrnění, výskání.
Motorika Pěstičky se otevírají a zavírají; Moroův reflex postupně slábne.

Emociální a motorické změny dítěte

Mimovolný „andělský úsměv“ z prvních čtyř týdnů se ve druhém měsíci pomalu mění v opravdový. Dítě již reaguje na úsměvy rodičů nebo jiných lidí, kteří se dostanou do jeho zorného pole, a úsměv opětuje.

Postupně zdokonaluje další výrazy obličeje a pracuje na tom, aby vám stále lépe rozumělo. Pokud se mu něco nelíbí, má špatnou náladu nebo cítí, že se mu delší dobu nevěnujete, začne razantněji kopat nožičkama a mávat ručičkama. Jeho vrnění se rychle změní v kvílení nebo pronikavější pláč. To nejsou signály rozmazleného dítěte, ale instinktivní chování, kterým se snaží aktivně komunikovat se svým okolím.

Některé děti ve 2. měsíci hodně pláčou. Rodiče to většinou vysvětlují bolestí bříška a kolikami, ale ne vždy jsou pravou příčinou jeho srdcervoucího křiku. Stejně jako dospělí i děti reagují na vnější podněty – mohou být vyděšené, smutné nebo rozzlobené, pokud okamžitě nevyhovíte jejich potřebám. Protože však ještě neumějí komunikovat slovy, nezbývá jim nic jiného než se dorozumívat pláčem. Zjistit skutečnou příčinu je často detektivní práce.

Tip: Máte pocit, že dítě pláče intenzivněji než obvykle? Pokud potřebujete poradit, obraťte se na svého pediatra, porodní asistentku nebo laktační poradkyni. Často vám může pomoci i zkušená kamarádka nebo vaše vlastní maminka. Toto náročné období vyžaduje velkou dávku empatie – a potřebuje ji jak dítě, tak vy.

Výchova hrou

Nejlepšími hračkami jsou nyní maminčiny a tatínkovy prsty a jednoduché předměty. Pomocí nich dítě pilně trénuje, jak předmět nebo hračku pevně uchopit a opětovně pustit. Ne vždy tyto pokusy končí úspěšně a často způsobují, že se děťátko vzteká a pláče.

Dvouměsíční dítě miluje jemné a láskyplné doteky na ručičkách a nožičkách, ale také na obličeji a bříšku. Toho můžete dokonale využít při každém přebalování nebo převlékání miminka. Zejména večer po umytí uklidněte své děťátko mazlením a hlazením a připravte ho na spánek jemnou masáží.

Položte dítě na deku na pohovce a procvičujte s ním zvedání hlavičky, která je v porovnání se zbytkem těla stále velmi těžká.

TIP: Nechte dítě volně ležet na zádech a nabídněte mu ukazováčky svých rukou, aby je mohlo uchopit svýma ručičkama. Pokud tak učiní, vezměte celé jeho malé pěstičky do svých dlaní a jemně dítě přitáhněte k sobě jakoby do sedu. Zvedněte ho však jen kousek nad podložku a po několika vteřinách ho jemně vraťte zpět do lehu. Po celou dobu sledujte hlavičku – dítě se ji bude snažit držet – a dávejte na ni pozor. Ideální čas na hraní je, když miminko není příliš unavené, ale také není čerstvě nakojené. Jak bude miminko sílit, bude cvičení zvládat stále lépe. Časem nejenže bude schopno samo udržet váhu celé své hlavičky, ale pravděpodobně se při této hře bude i nahlas smát.

Dítě můžete také položit na bříško a nechat ho, aby se samo snažilo zvednout hlavu a kontrolovalo její držení. Samozřejmě musíte být při každém cvičení vždy přítomni. Vyzkoušejte to!

Vaše ratolest už vnímá také hudbu. Dává však přednost lidským hlasům a stále častěji otáčí hlavu na tu stranu, odkud slyší zvuky. I když vám nerozumí, naučí se podle melodie a intonace vašeho hlasu rozpoznat obsah toho, co říkáte. Zvláště miluje matčiny rytmické říkanky a uklidňující ukolébavky. Všimla jste si, že raději leží na jedné straně a má na ní méně vlásků, případně  pomačkané ouško? Využijte jeho zájmu o zvuky a zkuste ho pomocí nich přimět, aby otočilo hlavu na opačnou, nevyleženou stranu.

Tip: Dvouměsíční kojenec potřebuje kromě dotyků vnímat i hlas. Jemně mu pobrukujte melodii nebo v jeho přítomnosti recitujte básničku či ukolébavku. Dítě vás bude fascinovaně poslouchat.

Výživa dítěte

V prvním měsíci krmte novorozence intiuitivně, tj. podle potřeby – kdykoli se vám zdá, že má hlad. Ve 2. měsíci si však již možná kladete otázku: potřebuje pravidelný rytmus, nebo ne?

Odpověď zní: ne. Pokračujte v krmení dítěte podle jeho požadavků, ať už kojíte, nebo mu nabízíte umělé mléko. Některá miminka vykazují známky pravidelnosti, jiná zatím nemají známky stálého rytmu. Obojí je v pořádku. Intervaly krmení během dne a noci jsou zatím zcela individuální, i kdybyste si každý den zaznamenávala každé kojení nebo krmení z láhve, pravděpodobně byste zjistila, že tento rituál opakujete pokaždé asi 7 až 10krát. V případě potřeby můžete během kojení střídat oba prsy. Je také běžné, že dítěti stačí „vypít“ vždy jen jeden prs a o druhý prs si řekne, až když má opět hlad.

Ani při plném kojení, ani při krmení náhradní kojeneckou výživou nemusíte dítěti podávat vodu nebo jinou tekutinu – pokud je vše v pořádku. Výhradně mléko stačí i v létě. Obsahuje dostatek tekutin, které miminko potřebuje. Spokojenost, pravidelné močení a stolice jsou nejlepším ukazatelem toho, že je vše v pořádku.

Krmení podle potřeby má mnoho výhod:

  • posiluje samoregulační schopnosti dítěte
  • pomáhá při prevenci pozdější nadváhy
  • poskytuje správné množství kalorií a tekutin ve správném čase

 

Je důležité, abyste věnovala pozornost příznakům sytosti:

  1. Dítě již nesaje nebo saje jen pomalu či příležitostně.
  2. Spontánně pustí bradavku nebo savičku láhve.
  3. Je uvolněné, spokojené, bez příznaků hladu.
  4. Usnulo.
  5. Odvrací hlavičku od prsu, zavře ústa.

Tip: Některé děti si jídlo, nebo spíše pití, opravdu užívají. Rády si dělají častější přestávky a po několika minutách se znovu napijí z prsu nebo láhve. Usnulo vaše dítě při krmení, ale po několika minutách se probudilo a opět jeví známky hladu? Vypadá to, že si udělalo malou přestávku a nyní si říká o další dávku. To neznamená, že máte málo mléka!

Jak často kojit?

Ve 2. mesíci se už možná kojení pro vás a pro vašeho synka nebo dcerku stalo rutinou. Ale nemusí to tak být vždy. Máte výtok z bradavek, jsou vaše bradavky bolestivé, velmi citlivé, nebo dokonce horké? Příčiny mohou být různé, například infekce prsu, zánět mléčných žláz, nadměrná stimulace, kožní onemocnění nebo stres. Poraďte se co nejdříve se svým pediatrem, porodní asistentkou nebo laktačním poradcem. Pomoc můžete najít u vrstevnic ve svém okolí, které mají podobně staré děti jako vy, nebo u matek v internetové skupině o kojení, do které jste se zapojila.

Ve zkratce: První týdny po porodu vás mohou trápit bolestivé bradavky. Ve většině případů to souvisí s nesprávným přiložením dítěte k prsu. Nezoufejte: vy i vaše děťátko se to musíte naučit a vzájemně se sehrát. Pokud se však s problémem bolavých bradavek potýkáte i ve 2. měsíci, obraťte se na svého pediatra, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.

Dočasná kombinovaná výživa

Ve 2. měsíci života můžete samozřejmě, pokud je to nutné, dítě vedle kojení krmit i náhradní kojeneckou výživou z láhve. Kombinaci mateřského a umělého mléka ocení matky, které mají zdravotní problémy, přechodné potíže podobné laktační krizi, potíže s tvorbou mateřského mléka, ale také ty, které porodily dvojčata nebo trojčata.

Váháte, pro jakou formu výživy se rozhodnout? Nemusíte. Postupně si najděte rutinu, jak a kdy kojit a kdy krmit z láhve, aby byly oba způsoby vyvážené. Na druhou stranu se nezdráhejte konzultovat toto téma i s lékařem svého dítěte.

Jak dlouho můžete své dítě krmit souběžně mateřským i umělým mlékem? Jednoduše tak dlouho, dokud vaše tělo produkuje alespoň tolik mateřského mléka a dokud vám to vyhovuje a není to nad vaše síly. Některé maminky si stanovují konkrétní cíle nebo milníky, kterých má jejich dítě dosáhnout, nebo chtějí vytrvat s umělým mlékem alespoň do začátku 3. měsíce, aby dítě i přes potíže s kojením o mateřské mléko úplně nepřišlo. Je to vaše rozhodnutí!

Tip: Pokud si nejste jistá, poraďte se o přídělech mléka se svým pediatrem, porodní asistentkou nebo laktační poradkyní.

Náhradní mléčná výživa

Stejně jako při kojení pokračujte v krmení z láhve podle potřeby způsobem, který vyhovuje vám i vašemu dítěti. Mimochodem, informace na obalu konkrétního přípravku uvádí pouze přibližné doporučení potřebného množství podle věku dítěte, vůbec ne podle jeho hmotnosti. Pediatr vám doporučí dávku podle hmotnosti. Obvykle je to 120 až 150 ml/kg hmotnosti dítěte.

Náhradní mléčnou výživu je lepší připravovat v menších dávkách, i když je to trochu obtížnější. Můžete však pružněji reagovat na potřeby hladového miminka. Dítě, stejně jako dospělý člověk, nemá vždy stejný hlad a chuť k jídlu, zejména v prvních měsících života – někdy je hlad větší, jindy menší.

Návštěva pediatra

Mezi 2. a 5. týdnem byste měla s miminkem podruhé navštívit pediatrickou poradnu. Lékař zkontroluje délku a hmotnost vaší ratolesti, porovná nálezy s nálezy z poslední návštěvy, změří obvod hlavičky, zeptá se na výživu a zhodnotí psychomotorický vývoj.

Rozhodli jste se nechat své dítě očkovat nepovinnou vakcínou proti rotavirům? 1. dávka by měla být podána kolem 6. týdne věku a další 2 dávky by měly následovat s odstupem nejméně čtyř týdnů. Později, ve 3. měsíci, dostane dítě také 1. povinnou dávku očkování proti záškrtu, černému kašli, virové hepatitidě B, hemofilovým nákazám, dětské obrně a pneumokokovým invazivním onemocněním. 2. dávka bude podána v 5. měsíci a 3. dávka v 11. měsíci.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Život s dvouměsíčním človíčkem bývá bouřlivý a nepředvídatelný. Někdy je vaším jediným přáním dobře se vyspat. Dítě spí velmi nepravidelně s delšími či kratšími přestávkami, které mohou trvat od jedné do tří hodin. Lepší je, když přes den spí málo a v noci je dospává, horší je, když přes den spí jako dudek a v noci nespí. Přetrvávající únava činí všechny ostatní činnosti, jako jsou nákupy nebo péče o domácnost, nesmírně namáhavými.

Obvykle zůstává na mateřské a rodičovské dovolené matka, i když v dnešní době není neobvyklé, že si ji bere i otec. V každém případě si často kladete úzkostnou otázku: Jak přežít vyčerpávající den, když se pořádně nevyspím, jsem unavená a ráno sotva vstanu?

Víte, že toto náročné období pomáhá ženám zvládnout (někdy je vhodnější říci úspěšně přežít) část mozku zvaná hypotalamus, která produkuje oxytocin? Tento hormon štěstí činí matku odolnější vůči stresu. Oxytocin ve skutečnosti snižuje uvolňování stresového hormonu kortizolu. Důležitou roli však hraje také hormon prolaktin. Čím vyšší je hladina prolaktinu v těle matky, tím nižší je individuální potřeba spánku. Kromě toho se partneři mohou střídat v noční péči. Mohou se rozhodnout, jestli budou spát i s děťátkem v jedné posteli, nebo odděleně.

Možná jste se také ocitla v situaci, kdy jste kvůli celkové únavě měla chuť zapomenout na bezpečí dětské postýlky a nechat si miminko celou noc v posteli. Stačí však pomyslet na strašlivou zkratku SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojenců) a najednou nevíte co dělat? Na celém světě existuje jen velmi málo skutečně relevantních studií na toto téma. Ale ty nejnovější ukazují, že žena, která má své dítě v posteli na zádíčkách a na kvalitní matraci – pokud spí v nepřetopené místnosti a maminka (nebo tatínek) si před spaním v žádném případě nedovolili kouřit, pít alkohol nebo užívat jiné návykové látky – dělá vše správně. Riziko SIDS by se nemělo nijak zvýšit. Po dovršení 3 měsíců věku dítěte může mít takové spaní dokonce pozitivní účinky. Ano, toto téma je u nás spíše tabu a všichni odborníci dávají přednost tomu, aby dítě spalo v bezpečí své vlastní postýlky ve stejné místnosti, kde spí jeho rodiče, a ideálně hlídané chytrým monitorem dechu. Přesto stojí za to vysvětlit požadavek na kvalitní matraci: je možné, že dokud se dítěti nezpevní krční svaly a nezíská větší kontrolu nad jejich ovládáním, je více ohroženo tím, že mu hlava na nekvalitním povrchu sklouzne do polohy, která ztěžuje dýchání. SIDS je ojedinělé neštěstí, ale musíme o něm mluvit a dělat vše pro to, abychom mu vždy zabránili.

Šestinedělí

Pociťujete ještě následky porodu, nebo už se cítíte zcela fit? V každém případě ženám šestinedělí v polovině nebo na konci druhého měsíce po narození dítěte končí.

Je naprosto v pořádku, když se budete i nadále šetřit a nestresovat se z množství povinností. Dělejte to tak i nadále. Nenechte se tlačit do aktivit s dítětem, které vám nevyhovují, a nenechte se vyvést z míry hromadami neuklizeného prádla nebo špinavého nádobí. Jste ještě krátce po porodu, v období po porodu se vaše tělo i psychika potřebují zregenerovat. Ocitla jste se ve zcela nové, mateřské roli a můžete si vzít všechen čas na světě, abyste ji zvládla.

Jestliže se cítíte fit, jste v pohodě a potřebujete pohyb a změnu, zkuste:

  • krátké procházky s miminkem – v šátku, nosiči nebo v kočárku
  • první (krátké!) nakupování
  • návštěvy příbuzných nebo přátel na omezenou dobu s podmínkou, že nemusíte vařit ani nic připravovat

Vaše porodní asistentka, kamarádky nebo maminky z internetového fóra vám mohou doporučit lehké cvičení nebo rekonvalescenční kurz zaměřený na celkové zotavení nebo stabilizaci pánevního dna. Bodywork, jóga nebo pilates pro maminky mohou ještě chvíli počkat.

Nejlepší tipy pro 2. měsíc

Šestinedělí trvá do poloviny nebo do konce 2. měsíce. Snažte se co nejvíce si vychutnat „líbánky“ se svým miminkem. Jak to udělat? Toto je několik tipů pro 2. měsíc:

  • kupujte si oblečení a podprsenky, ve kterých se cítíte pohodlně
  • prozpěvujte si a zpívejte také děťátku. Hrajte s ním prstové hry
  • vyfoťte první úsměvy svého dítěte do alba – nejlépe bez blesku!
  • pravidelně si masírujte bříško těžce zkoušené těhotenstvím a porodem, vhodná je jemná masáž podporující elasticitu kolagenových vláken v kůži a pojivové tkáni

Důležité otázky o 2. měsíci

Potřebuje dvojměsíční dítě už pravidelný rytmus?

Miminka obvykle spí a pijí mléko právě tehdy, když ho jejich rostoucí tělíčko potřebuje. Drobeček si postupně vytvoří denní a noční rytmus, ale určitě pomůže, když začnete a skončíte den ve stejnou dobu. Potemnělá místnost, v níž bude spát, noční rituály před spaním a pravidelné ukolébavky mu pomohou přizpůsobit jeho vnitřní biologické hodiny skutečnému dni a noci. Pravidelné rituály, láskyplná pozornost, pocit bezpečí, hlazení a fyzický kontakt s maminkou stabilizují samotný spánek i životní funkce dítěte a řadí se mezi účinnou prevenci proti SIDS. 

Podobně je tomu s kojením a dobou krmení dítěte. Závisí na vašich každodenních aktivitách a rutině, kterou si postupně vytvoříte. Pokud máte starší dítě nebo děti, které již chodí do školky či školy, bude to o něco složitější. Musíte najít klidnou chvilku nejen pro dítě, ale také pro potřeby a aktivity jeho sourozenců.

Jak dlouho spí dvouměsíční dítě?

Spánek miminka se v jednotlivých měsících liší. Je možné, že si zvyklo na cirkadiánní neboli denní a noční cyklus, ale může stále spát tak, jak spávalo ve vašem bříšku. Obecně platí, že fáze bdění se celkově prodlužují, fáze spánku se zkracují – dítě chce aktivně vnímat svět kolem sebe. Po jedné nebo dvou hodinách však jeho pozornost obvykle ochabne a pak je čas na další spánek. Známky jeho únavy teď určitě poznáte lépe než v prvních čtyřech týdnech:

  • miminko si mne oči
  • neklidně otáčí hlavičku ze strany na stranu
  • je neklidné, pofňukává nebo pláče

Laskavé doteky, jemné pohlazení nebo lehké kolíbání pomůžou drobečkovi klidně usnout.

Jakou velikost oblečení potřebuje dítě ve 2. měsíci?

První body nebo dupačky ve velikosti 50 nebo 56 už jsou dítěti pravděpodobně malé. Dítě ve 2. měsíci obvykle měří v průměru 51 až 56 centimetrů, takže kupovat nové oblečení s číslem 56 už nemá velký smysl. Lepší je sáhnout po velikosti 62.

Tip: Osvojte si zásadu kupovat miminku raději volnější oblečení. Jestliže se neumíte rozhodnout mezi dvěma velikostmi, zvolte větší číslo.

Co mám udělat pro správný vývoj dítěte ve 2. měsíci?

Váš poklad začíná být ve 2. měsíci aktivní, chce pochopit prostředí, které ho obklopuje. Jeho malé prstíky nadšeně uchopují vše, co je v jejich dosahu. Otevírání a zavírání je nová dovednost, kterou bude stále intenzivněji procvičovat. Dřevěné úchopové hračky jsou pro nácvik ideální.

Stimulujte smysly miminka dalšími aktivitami:

  • Vyzkoušejte hry s prsty a rytmické pohyby, při nichž se dítěte dotýkáte (hlazení, masírování, poklepávání na tělo dítěte, pohybování rukama a nohama dítěte do rytmu). Vedle toho na dítě mluvte rytmickými říkankami.
  • Při přebalování, převlékání nebo koupání mu dopřejte jemnou masáž.
  • Uklidněte ho zpěvem, mluvením, houpáním nebo veselými grimasami.

Nastal čas, kdy můžete čas od času položit dítě na bříško. V této poloze bude posilovat krční svaly a cvičit zvedání hlavy.

Co vidí miminko ve 2. měsíci?

V prvních týdnech po narození vidí dítě pouze předměty nebo obličeje vzdálené několik centimetrů. Ve druhém měsíci života dokáže zaostřit zrak až na vzdálenost jednoho metru. Mimo tuto vzdálenost však stále vidí lidi a předměty rozmazaně.

Ve 2. měsíci již dítě dobře vnímá základní barvy (červenou, modrou, žlutou), ale ještě nerozeznává jemnější barvy, například pastelové odstíny. Chcete-li vzbudit jeho zájem, ukazujte mu plyšové hračky ve výrazných jasných barvách nebo hračky s výraznými barevnými kontrasty a vzory.

Co umí miminko ve 2. měsíci?

Během 2. měsíce se učí:

  • zvednout hlavičku a několik sekund ji udržet nad podložkou
  • sledovat očima blízké předměty nebo osoby
  • obracet se za zvuky a hlasy (pohyb hlavy, směr pohledu)
  • otevřít pěstičky a uchopit do nich drobné předměty
  • hrát si s prstíčky
  • v omezené míře kontrolovat pohyby rukou a nohou