Skip to main content

Dítě v 11. měsíci

Dítě v 11. měsíci nadšeně objevuje svět a nyní spíše ve stoji, než aby se pohybovalo po čtyřech. Neúnavně zkoumá nové věci, rozvíjí své jazykové schopnosti a zároveň napodobuje chování svých blízkých. „Telefonuje“ jako táta, „vaří“ jako máma, šklebí se jako babička, když se ho snaží rozesmát, češe se jako starší sestřička. Lákají ho tajná zákoutí bytu, ale i brouček na chodníku. Rád si hraje, ať už sám, s vrstevníky – pokud má příležitost, nebo s rodiči a sourozenci. Nejvíc ze všeho miluje hru na schovávanou a honěnou, ale také překážkové dráhy a dovádění ve vodě.

Jak se dítě vyvíjí?

Jedenáctiměsíční človíček je nabitý neuvěřitelným množstvím energie. Je neposedný a je ho všude plno. Potřebuje více prostoru, aby mohl prozkoumat vše, co je v jeho dosahu, na všech čtyřech, nebo dokonce ve stoje. Zároveň se chce mazlit a cítit jistotu, že se může kdykoli vrátit do bezpečné náruče maminky a tatínka. Některé děti již překonaly období strachu z cizích lidí, jiné se stále bojí neznámých nebo méně známých lidí a schovávají se před nimi.

Co umí dítě ve věku 11 měsíců?

  • Vyslovuje nová, většinou jedno- nebo dvouslabičná slova a chápe jejich význam.
  • Zdokonaluje svůj klešťový úchop.
  • Poznává svět prostřednictvím intenzivních pohybových her.
  • Napodobuje mámu a tátu při každodenních činnostech.

Tělesný vývoj dítěte

Možná jste si všimla, že hlavička už nevypadá v porovnání se zbytkem těla tak velká. Přestože „lezec“ stále přibývá na váze, jeho buclatý obličejík s jemnými rysy se postupně protahuje. Také bříško, ruce a nohy vypadají štíhlejší. Dítě dokáže lézt po čtyřech, samo se postaví, pokud má oporu, vydrží déle stát a možná se dokonce dokáže jednou rukou přidržet nábytku a ve druhé držet hračku nebo kousek rohlíku. Procvičuje si první krůčky, někdy i bez vaší pomoci. Neustálým lezením, sezením a vstáváním trénuje svalové skupiny potřebné pro chůzi.

Milníky

Hmotnost Dítě váží asi 8700 až 9400 gramů; měsíční přírůstek hmotnosti je přibližně 300 gramů.
Růst Dítě měří přibližně 72 až 81 centimetrů, obvod hlavy je 43 až 49 centimetrů.
Řeč Dítě vyslovuje první slova, porozumění řeči se neustále vyvíjí.
Motorická zručnost I když se to možná nezdá, vaše batole si stále procvičuje klešťový úchop. Kromě toho se dokáže postavit ze všech čtyř na rovné nohy; zkouší první krůčky; dokáže držet hrneček oběma rukama a umí se z něj napít.

V 11. měsíci už používáte oblečení velikosti 80, možná dokonce 86. Některé děti jsou na svůj věk menší, jiné naopak dosahují horní hranice růstové křivky odpovídající věku. Pokud však dítě roste a přibývá na váze rovnoměrně, nemusíte se obávat několika centimetrů plus minus nebo půlkilové odchylky.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

V tomto období je děťátko velmi přítulné a rádo se mazlí. Intenzivně vyhledává blízkost rodičů a dalších blízkých osob, neustále se dožaduje pochování a nechává se nosit v náruči. Touha získat jistotu a pocit bezpečí v blízkosti blízkých osob předznamenává další fázi jeho vývoje směrem k samostatnosti.

„Lezec“ je neuvěřitelně pohyblivý. Ještě se nepostavil na nožky? Určitě se mu to brzy podaří! Nyní trénuje vzpřímené stání kdekoli a kdykoli. Drobným zraněním, modřinkám nebo škrábancům na obličejíku se dá jen těžko zabránit. Zachovejte klid a nesnažte se ho zbytečně „zachraňovat“ z rizikové situace. Nemůže slézt z pohovky a vrhá se z ní hlavou dolů? Správné je přetočit ho tak, aby se z pohovky v obývacím pokoji nebo z postele v ložnici spustil z polohy na bříšku nohama na zem. Stačí, když ho správně nasměrujete, zbytek postupně zvládne sám. Povzbuzujte ho v každé pohybové aktivitě – a pokud je to pro jeho bezpečnost nutné, pomozte mu upravit postup. Brzy uvidíte, jak sebejistě leze z pohovky přímo na nožky a pak se bezpečně posadí na podlahu.

Už první krůčky jsou spojeny s mnoha pády. Drobek se nejprve spoléhá na vaši pomoc, pak se pokusí o několik malých nejistých kroků do strany. Postupně se pohybuje stále jistěji kolem nábytku nebo podél zdí. Vytvořte mu bezpečné prostředí tím, že z bytu odstraníte všechny rizikové a cenné předměty a také koberce, na nichž by mohl uklouznout. Jeho pokusy jsou ještě daleko od skutečné chůze, ale jsou důležitou přípravou.

Nová perspektiva ve stoji poskytuje človíčkovi možnosti dalších objevů. Nyní konečně vidí, co je na konferenčním stolku v obývacím pokoji, dosáhne na vyšší police a pohodlněji dosáhne na lákavé předměty v kuchyňských zásuvkách.

V 11. měsíci dítě zvláště intenzivně a nadšeně napodobuje a opakuje jednání maminky a tatínka. Tato činnost je velmi důležitá pro získávání základních sociálních dovedností a návyků, ale také pro rozvoj jemné motoriky, sluchu, zrakové koordinace a řeči. Drobek mimořádně rád:

  • otevírá a zavírá zásuvky,
  • „uklízí“ police s knihami,
  • plní a vysypává koš na prádlo,
  • nalévá vodu do sklenic a vylévá ji,
  • sbírá drobné předměty z podlahy a podává je dospělým.

Dítě vám ochotně pomáhá. Jistě jste si všimla, jak rádo „telefonuje“ s vážným výrazem a vášnivými gesty mluví dětskou řečí do plyšového mobilu nebo do vlastní dlaně.

Tip: Drobeček ocení, když mu dáte malé úkoly. Vezměte ho s sebou, když dáváte prádlo do pračky. Nechte ho vyhodit papírek do koše, nechte ho hrát si s kolíčky, ukládat knížky nebo hračky do poličky.

Osobnost dítěte

Každé dítě dostává do vínku svoji vlastní povahu a svůj vlastní temperament. Jedno je plaché nebo bázlivé, jiné tvrdohlavé a průbojné. Jiné je trpělivé, nebo naopak okamžitě projeví netrpělivost.

Určitě jste si již všimla několika povahových rysů vašeho miláčka. V 11. měsíci jsou stále výraznější, protože už má verbální a motorické dovednosti, které mu pomáhají jasně projevit své pocity. Pokud něco odmítá, obvykle řekne důrazné „Ne!“ nebo se brání rukama-nohama. Když má radost, nadšeně výská a tleská ručičkama.

Některé děti již kolem prvních narozenin dávají najevo, že chtějí o některých věcech rozhodovat samy. Skutečné období vzdoru však přichází až ve druhém roce života.

Ve zkratce: Snaha o vzdor je důležitým krokem k nezávislosti. Najednou dítě začne čelit zákazům a příkazům – nesmí se dotýkat počítače, žehličky a sporáku, nesmí trhat květiny v květináčích nebo sundávat ubrus. Musí si čistit zoubky, umývat ručičky, při jídle nesmí běhat po kuchyni, ale jíst pěkně u stolu nebo v židličce, snášet přebalování a oblékání. Pokud jsou mu tyto činnosti nepříjemné, odmítá je. Někdy na zákaz v zápalu hry prostě zapomene, jindy ho doslova baví zákaz porušovat, aby od vás získal více pozornosti. Případně jen zkouší, kam až může zajít.

Jak přimět své potomky, aby přijímali příkazy a zákazy a co nejméně se bránili? Přečtěte si několik tipů:

  • Řekněte dítěti předem, co máte v úmyslu udělat: „Máš mokré kalhotky, musím tě přebalit.“ „Teď tě přebalím.“ „Nesmíš sahat na žehličku, nebo se spálíš.“ „Nemůžeš házet kamínky na hřišti, můžeš někoho zranit.“ „Nesmíš brát bez ptaní sestřičce hračky, poprosíme ji, aby ti je půjčila.“
  • Používejte jednoduché a jasné věty, vyhněte se komolení slov, nářečím a zdrobnělinám. Opakujte příkazy a zákazy.
  • Pokárání nebo zákaz musí následovat bezprostředně po zakázaném chování. O pět minut později už budete malého nezbedníka hubovat zbytečně, protože si nebude pamatovat, že vůbec něco špatného udělal.
  • Pokud dítě splní váš příkaz nebo udělá něco pozitivního, pochvalte ho. Pochval není nikdy dost!

Malý paličák si usmyslel, že se nenechá převléknout. Argument, že má mokré oblečení, takže by mohl onemocnět, asi nezabere. Zkuste na to jít hravě:

  • Zeptejte se ručičky, jestli se může natáhnout a nechat si vytáhnout rukáv z kabátku.
  • Požádejte dítě, aby si vybralo nožičku, kterou začnete svlékat jako první, a jemně ji zvedněte.
  • Zkuste odvést pozornost dítěte od nepříjemné činnosti veselou písničkou nebo říkankou nebo mu dejte do ruky hračku, která je nová nebo kterou dlouho nevidělo.

Pokud necháte děťátko rozhodovat o maličkostech a aktivně se podílet na – i nepříjemných – činnostech, potvrdíte jeho sebevědomí. Tímto jednoduchým způsobem si usnadníte komunikaci s ním. Malý zarputilec nebude klást odpor a vy se vyhnete stresu z jeho odmítání. Zkuste to, je to docela zábavné!

Výchova hrou

V létě můžete být se svým malým průzkumníkem co nejvíce venku – podnikejte s ním krátké výlety, choďte na hřiště a pískoviště. V zimě můžete svému dítěti zpestřit den návštěvou místního mateřského centra nebo dětského koutku v obchodním centru, ale počítejte s tím, že chladné, sychravé počasí a prořezávání zoubků oslabí stále se vyvíjející imunitu vašeho dítěte. V tomto ročním období je váš mazlíček vystaven většímu riziku infekčních onemocnění, proto se vyhýbejte místům, kde se shromažďují děti. Soustřeďte se na domácí zábavu a pobyt venku, kdykoli to počasí dovolí.

Má váš „lezec“ chuť na překážkovou dráhu? V prostorné místnosti rozmístěte různé překážky například:

  • měkké, mírně kluzké přikrývky
  • stabilní gumové podložky určené pro cvičení nebo hraní
  • pevnější polštáře
  • nafouknuté balonky, míče
  • nižší taburetky

Na překážkovou dráhu se hodí téměř cokoli, co najdete v bytě – samozřejmě to musí být bezpečné předměty. Půjdete svému dítěti příkladem a ukážete mu, jak se dá lézt po čtyřech a jaké zajímavé věci může v místnosti objevit? Možná se malý šikula jako první vydá na dobrodružnou výpravu a začne hledat vlastní cestu přes překážky. Pokud se mu do parkúru nechce, povzbuďte ho jeho oblíbenými hračkami a neokoukanými předměty. Má staršího sourozence? Ten ho do pohybové hry určitě přesvědčí!

Ve zkratce: Překonáváním překážek si batole procvičuje motorické dovednosti, které ho připraví na chůzi. Nebraňte mu, pokud se snaží využít každé příležitosti k lezení po čtyřech – uvnitř i venku.

Nezapomínejte ani na další pohybové hry, jako jsou honička nebo schovávaná, ale také na říkanky a písničky, například „berany berany duc“, „letí, letí, všechno letí“ nebo „hlava, ramena, kolena, prsty“. Jejich prostřednictvím se naučí vnímat rytmus, koordinovat pohyby a pojmenovávat části těla. Inspirujte se jednoduchými cvičeními s říkankami v HiPP BabyClubu.

Patří k večernímu rituálu vaší rodiny nejen zpívání ukolébavek, ale také „čtení“ obrázkových knížek? Můžete se k sobě přitulit na pohovce nebo v posteli. Vaše děťátko se tak naladí na spánek, i když se potom možná bude dožadovat prsu nebo láhve s mlékem.

První obrázková leporela a knížky pro nejmenší zobrazují především předměty denní potřeby a zvířata. Zajímá prcka otáčení tvrdých stránek a ukazování na veselé obrázky? Vždy nahlas pojmenujte předmět nebo zvíře na obrázku a přidejte k němu příslušný zvuk: „Traktor vrčí“, „Kráva na louce dělá bú“, „Vláček dělá ši-ši-ši“. Některé knihy jsou zvukové. Vaše děťátko si spojí zvuky s jejich významem a rychle si rozšíří slovní zásobu. Zároveň poznává barvy a tvary a rozvíjí svou představivost.

Kurzy pro kojence a jejich rodiče

Sociální kontakty s vrstevníky jsou pro dítě s přibývajícím věkem stále důležitější. Možná jste si všimla, jak vašeho miláčka přitahují nejen jeho vrstevníci, ale i starší děti. A rodič na rodičovské dovolené se zase potřebuje stýkat s dospělými, kteří mají dítě přibližně stejného věku a s nimiž si může vyměňovat zkušenosti.

Pravidelná setkávání v rodičovském nebo komunitním centru budou zkrátka přínosná pro obě strany. Některá centra nabízejí přednášky o zdraví, výchově a psychologii dítěte a také různé aktivity a cvičení pro matky s dětmi. Vás může více zajímat samostatné cvičení pro kojence a jejich rodiče, kurzy plavání pro děti nebo vzdělávací kurzy pro rodiče. Nabídka do značné míry závisí na místě vašeho bydliště, vašich časových a finančních možnostech.

Výživa dítěte

Ve věku 11 měsíců již malý strávník objevil základní chutě a konzistenci potravin, různé druhy ovoce, zeleniny, masa. Chuť se v tomto období rychle vyvíjí a obliba jídel se často mění. Dítě si často instinktivně vybírá potraviny podle toho, co je pro jeho organismus právě teď dobré.

Vyvážená a pestrá domácí strava je nejlepším předpokladem pro to, aby si dítě mohlo pochutnávat zejména na nutričně hodnotných potravinách a pokrmech. Rozhodně sem nepatří jídla z rychlého občerstvení, zejména smažené maso a hranolky, ale – zatím – ani houby nebo mořské plody. V prvním roce byste se při přípravě dětské stravy měla obejít bez koření a soli – ledviny dítěte je dokážou zpracovat až později. Šetřete také cukrem. Nabízejte dítěti vodu, neslazené čaje nebo čerstvé ovocné šťávy. V tomto věku by nemělo znát bonbony a jiné sladkosti z obchodu. Kromě přípravy domácí stravy si můžete pomoci také hotovými příkrmy. Není třeba si nic vyčítat, naopak, kvalitní dětská výživa nabízí výběr těch nejlepších surovin, které jsou šetrně organicky pěstovány. Více vám napoví složení a dostupné informace o výrobci. 

Všimla jste si, že vašemu dítěti chutná jedna potravina více a druhá méně? Dává přednost určité zelenině a ovoci, nebo dává přednost ovesné či krupicové kaši? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které má vaše dítě obzvláště rádo, ale přidávejte i nové potraviny. Objevování nových chutí vyžaduje trpělivost. Někdy to chce i deset pokusů, než si dítě oblíbí novou chuť. Rozhodně se nenechte odradit a dejte mu tolik času, kolik potřebuje.

Tip: Pokud si vedete dětský deník, zapisujte do něj aktuální oblíbené potraviny svého miláčka. Děti obvykle mění své stravovací návyky mezi 3. a 4. rokem života. 

V té době se můžete společně zpětně podívat do dětského deníku a ukázat mu, jak mu kdysi chutnala brokolice, mrkev, špenát nebo cuketa. Možná ho přesvědčíte, aby tuto chutnou a zdravou zeleninu znovu ochutnalo.

Kojení a náhradní mléčná výživa

Přes úžasný pokrok v motorickém vývoji je stále silná potřeba cítit se v náruči maminky bezpečně a jistě.

Dítě v 11. a 12. měsíci se obvykle při kojení více tulí k mamince, je klidnější a potřebuje mazlení. Jsou to neopakovatelné intimní chvíle, které patří jen vám dvěma. Podobné je to i při krmení dítěte z láhve. I když si ji dokáže samo podržet, chce si svůj příděl mléka vychutnat ve vaší blízkosti.

Tip: Vzpomínáte si ještě na své první pokusy o krmení novorozence? Ne vždy to šlo jako po másle, ale určitě máte na toto období hezké vzpomínky v podobě fotografií. Požádejte svého partnera, maminku nebo kamarádku, aby vás při kojení nebo krmení z láhve znovu vyfotili! Miminko od té doby trochu povyrostlo – možná jsou to poslední fotografie, které zachycují vaše společné, téměř intimní chvíle při papání.

Naléhají na vás někteří členové rodiny nebo přátelé, abyste přestala kojit své dítě? Záleží jen na vás a na vašem malém, kdy ho budete chtít odstavit od mateřského mléka a zůstanete u kvalitní náhrady. Nepodléhejte tlaku okolí, pokud na to ještě nejste připravena. Rozhodnutí pečlivě zvažte. Pokud uvažujete o postupném omezování kojení, přečtěte si užitečné rady v našem průvodci ke stažení.

Jak se zorientovat v nabídce kojeneckých mlék vám poradí MUDr. Kateřina Karolová.

Chystáte se brzy do práce a o váš poklad se budou starat pečovatelky u vás doma nebo v jeslích? V takovém případě není na odstavení ta nejlepší doba. Zkuste to odložit až na dobu, kdy si váš drobeček zvykne na změněný domácí režim nebo na nové podmínky v jeslích.

Příkrmy

Většina výživových plánů od 10. měsíce počítá se dvěma až třemi mléčnými dávkami denně. Pokud to dítěti vyhovuje, má již pravděpodobně na jídelníčku pevné jídlo k obědu a večeři a menší svačinky k přesnídávce a svačině. Mléko, jiné než kravské, nepodávejte jako samostatný nápoj během min. 1 roku, stále je to ideální snídaňový příkrm. Má malé po ránu větší hlad? K mléku mu nabídněte křupavé müsli nebo kousek chleba či pečiva.

Jí vaše dítě převážně kaše nebo ovocné a zeleninové pyré? Pevnou stravu už nemusíte mixovat, stačí ji rozmačkat nebo nakrájet na kousky. Začněte s jednoduchými kostičkami chleba, vařenými zeleninovými tyčinkami nebo masovými kuličkami, které lze snadno kousat i s několika prořezanými zoubky nebo je rozdrtit na patře.

Nechte dítě, aby si u rodinného stolu vybralo jídlo nebo pokrm, který mu nejvíce chutná. Stále častěji chce jíst samo, většinou rukama. Jak si neustále zdokonaluje klešťový úchop, kousky, které se snaží uchopit a sníst, mohou být menší, například velikosti hrášku nebo lískového oříšku.

Některé děti si však ještě nezvykly na pevnou stravu nakrájenou na kousky nebo jsou tak netrpělivé, že odmítají brát jídlo do prstů. Pokud vaše dítě stále chce jen kašovitou stravu a chce se nechat krmit, nedělejte si s tím starosti. Je jen otázkou času, kdy začne samo jíst rukama nebo kdy uchopí lžičku a pokusí se jídlo vložit do úst. Také v jídle má každé dítě své vlastní tempo.

Jedenáctiměsíční dítě by již mělo pít vodu nebo neslazené nápoje z pohárku. Nepije dostatečně při jídle? Nabídněte mu pití ze speciálního hrnečku s oušky, případně s pítkem nebo vyklápěcím brčkem. Nerozbitné hrnečky a pohárky jsou ozdobeny veselými motivy, které děti přitahují a povzbuzují je k pití. Při nákupu se však ujistěte, že jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu.

Nezapomínejte na zubní hygienu po jídle. Chce si dítě čistit zuby samo? Nebraňte mu v tom, naopak ho povzbuzujte. Tento návyk je velmi důležitý pro budoucí pravidelnou péči o chrup. Pochvalte ho za to, jak je šikovné, a pak mu zuby dočistěte sama.

Návštěva pediatra

V období mezi 11. a 12. měsícem byste měla s dítětem znovu navštívit dětskou poradnu. Při 9. preventivní prohlídce pediatr zhodnotí fyzický a psychomotorický vývoj vašeho potomka:

  • Zhodnotí celoroční vývoj antropometrických údajů dítěte, tj. hmotnosti, výšky, obvodu hlavy a dalších údajů.
  • Vyšetří orgány, moč.
  • Zkontroluje uši a oči.
  • U chlapců prohmatá varlata, aby vyloučil, zda nejsou nesestouplá.
  • Posoudí jemnou a hrubou motoriku, vývoj chůze a řeči.
  • Zkontroluje stav zoubků.
  • Poradí vám s kojením, ale také s odstavením od mateřského mléka a se zaváděním pevné stravy do jídelníčku dítěte.

Očkování vakcínou Prevenar 13 je pro děti v České republice nepovinné, ale doporučené očkování. Je tedy na každém rodiči, zda se pro očkování proti pneumokokům u svého dítěte rozhodne.

Další povinné očkování podle platného očkovacího kalendáře čeká dítě mezi 15. a 18. měsícem. Jedná se o základní dávku třísložkové vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, očkování se provádí v 11 letech věku. Termíny očkování naplánujte po konzultaci s pediatrem.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Téměř roční človíček vyžaduje neustálou péči a pozornost. Neustále leze, vstává, padá. Bere, co nemá, nechce jíst, co má, strhává věci, vzteká se při oblékání. Když je unavený, mrzutost se rychle mění v srdceryvný křik. Stačí pár vteřin nepozornosti a malý nezmar vám vmžiku zmizí z dohledu. Jste vyčerpaní a unavení, ale přesto to malé klubíčko energie nesmírně milujete a nechcete přijít ani o vteřinu svého drahocenného času s ním.

Utěšujte se tím, že v tom nejste sama. Ve vašem okolí je spousta maminek a tatínků se zlobivými dětmi ve věku vašeho „lezce“ a v podobných životních situacích. Přesto si přejete být sama nebo se alespoň občas věnovat manželovi či partnerovi. Přistihnete se, že bezmyšlenkovitě sedíte na pohovce, a přestože jste unavená, nechce se vám jít spát? Protože – kdy si přečíst knihu, podívat se na film, když ne poté, co uložíte dítě do postele? A kdy půjdete společně s partnerem do kina nebo na návštěvu ke kamarádům jako za starých dobrých časů, kdy jste ještě neměli rodičovské povinnosti? Jedinou šancí na odpočinek – kromě krátkých přestávek během dne – jsou večery.

Zkuste se s partnerem či partnerkou večer střídat ve „službě“ u miminka, aby se ten druhý mohl alespoň hodinu či dvě věnovat sám sobě. Jednou za čas požádejte o hlídání dítěte kamarádku, maminku nebo sousedku, s níž si rozumíte. Vyhraďte si tento čas na společnou večeři v restauraci nebo návštěvu kina či divadla – nebo jen na obyčejnou večerní procházku.

Nejlepší tipy pro 11. měsíc dítěte

V 11. měsíci můžete s miminkem dělat tolik věcí! Inspirujte se také našimi tipy:

  • Nechce se vám pokaždé stavět překážkovou dráhu? Vyzkoušejte hrací stan nebo prolézací tunel.
  • Nyní je ten správný čas na vytvoření prvních uměleckých děl s vodovými barvami vhodnými pro malé děti na velké archy papíru.
  • Naplánujte si výlety do přírody a zoo – váš malý objevitel je nyní fascinován vším od mravenců až po obrovské stromy.
  • Před spaním si s malým dítětem prohlédněte oblíbenou obrázkovou knížku nebo mu zazpívejte ukolébavku.
  • Uvažujete o dovolené? S jedenáctiměsíčním človíčkem už se dá leccos podniknout. Ubytujete se v baby-friendly hotelu na Slovensku, nebo v přímořském letovisku? Rozhodnutí záleží na vás a vaší peněžence. Nemějte ale velké oči, naplánujte si kratší pobyt a v případě leteckého zájezdu destinaci s dvouhodinovým letem a krátkým přestupem. Počítejte s nepříjemnostmi, jež může způsobit změna režimu nebo onemocnění dítěte.

Důležité otázky týkající se 11. měsíce věku dítěte

Jak zaujmout dítě v 11. měsíci?

V tomto věku dává miminko přednost pohybovým hrám. Potěší ho zejména:

  • rytmický pohyb vsedě na klíně v kombinaci s říkankami nebo písničkami,
  • hra s měkkými míčky, které se k němu kutálejí,
  • kuličková dráha (dítě po ní může pohybovat kuličkami), herní a výukové tabule (dítě může mačkat různá zvuková tlačítka nebo pohyblivé předměty),
  • překážková dráha nebo prolézací tunel v obývacím pokoji,
  • vodní hry a míčová koupel ve vaně,
  • zásuvka s kuchyňským náčiním vyhrazená jen pro dítě (obsahuje bezpečné plastové nádoby, které z ní může vyhazovat, nebo naopak do ní vkládat), police s knihami a předměty, s nimiž může manipulovat.

Kolik dítě měří a váží v 11. měsíci?

Dítě měří v 11. měsíci přibližně 72 až 81 centimetrů, má obvod hlavy 43 až 49 centimetrů a váží přibližně 8700 až 9400 gramů.

Tyto míry odpovídají oblečení ve velikosti 80 až 86. Některá miminka však mají ještě velikost 74 až 80.

Proč se dítě v 11. měsíci chce více mazlit a nosit v náruči?

Blíží se další fáze motorického vývoje dítěte – chůze. Je to velký krok, nebo spíše skok k samostatnosti. Zpravidla mu předchází zvýšená touha drobečka po jistotě a bezpečí v blízkosti mámy a táty.

Dítě, které je pohybově dostatečně zdatné, aby se naučilo chodit, se chce také více mazlit, přitulit se k vám a být ve vaší náruči. Vyžaduje více pozornosti a je úzkostné, jakmile se vzdálíte z jeho zorného pole. Čím více uspokojíte jeho potřebu citového bezpečí, tím dříve získá pocit sebedůvěry a nezávislosti a začne chodit.

Kolik spánku potřebuje dítě v 11. měsíci?

Spánkové potřeby dětí jsou velmi odlišné a individuální. Dítě v 11. měsíci by mělo v průměru spát:

  • 1 až 4 hodiny denně
  • 10 až 13,5 hodin v noci

V případě nemoci nebo rychlejšího skoku ve vývoji se však může spánkový režim dočasně změnit. Zdravé dítě bude pravděpodobně potřebovat jedno nebo dvě kratší zdřímnutí nebo jedno delší zdřímnutí během dne. Málokteré dítě potřebuje během dne méně než hodinu spánku, ale v noci spí o to déle.

Většina dětí ve věku 11 měsíců ještě nespí nepřetržitě celou noc a jen malá část z nich dosáhla potřebné mozkové zralosti, aby mohla spát alespoň 6 hodin v kuse bez podpory a blízkosti maminky nebo tatínka.