Skip to main content

Dítě v 17. měsíci

Pro batole v 17. měsíci je každá překážka výzvou, kterou znovu a znovu překonává. Hodně čerstvého vzduchu a kreativní činnosti mu pomáhají dobíjet energii. Protože nevnímá nebezpečí, která na něj číhají, musíte být neustále ve střehu. Je to velmi vyčerpávající, ale čeká vás odměna. Váš miláček se k vám láskyplně přitulí, věnuje vám vlhkou pusinku, osloví vás svými prvními slovy nebo krátkými větami. Co od něj můžete očekávat dál?

Jak se dítě vyvíjí?

Váš poklad pokračuje v práci na své nezávislosti. Zvyšuje se jeho pohyblivost a zlepšují se jeho dovednosti, jako je jídlo, pití, malování a hraní. Výrazně postupuje vývoj řeči.

Jeho jedinečnost se projevuje v chování i osobnostních charakteristikách. Nesrovnávejte ho s ostatními dětmi nebo se starším sourozencem, který byl v jeho věku možná o něco šikovnější; nekritizujte ho před ním. Batole potřebuje cítit, že ho máte bezpodmínečně ráda. I když má rádo přítomnost vrstevníků na návštěvě nebo na hřišti a něco se od nich naučí, jeho největším vzorem jsou stále dospělí, především rodiče. Nesnáší, když si ho nevšímáte, miluje, když mu věnujete pozornost.

Batole v 17. měsíci už pravděpodobně dokáže:

  • bezpečně chodit a běhat,
  • chodit nahoru a dolů ze schodů s vaší podporou,
  • podlézt, vylézt a přelézt překážku,
  • jíst rukama a pít z hrnku,
  • postavit věž z několika kostek, 
  • třídit hračky podle barev,
  • ukazovat na části těla,
  • tahat a strkat hračky před sebou, pohybovat se na odrážedle,
  • částečně se oblékat a pomáhat při oblékání,
  • používat pravidelně a cíleně několik slov, tvořit jednoslovné věty,
  • reagovat na základní požadavky rodičů.

 

Tělesný vývoj dítěte

Malý chlapeček nebo holčička už vaši pomoc při chůzi opravdu nepotřebují. Porovnejte jeho nebo její otisk chodidla s tím, který jste udělala, když jste ho nebo ji přivezla domů z porodnice jako novorozence nebo když jste měla doma lezoucí dítě. Chodidlo vyrostlo a jeho tvar se změnil. Důsledným pohybem si prcek posiluje svaly, šlachy a stabilizuje kosti dolních končetin, což je vidět na formování klenby. Stopa, kterou nyní jeho bosá noha zanechává v písku, se mnohem více podobá stopě dospělého člověka.

Milníky

Hmotnost Dítě váží přibližně 10 až 10,7 kilogramu.
Růst Dítě měří přibližně 75 až 87 centimetrů, obvod hlavy je 44 až 50 centimetrů.
Řeč Rozšiřuje se aktivní i pasivní slovní zásoba dítěte.
Motorická zručnost Batole chodí s jistotou a možná i běhá; dobře udržuje rovnováhu; pro rychlejší pohyb méně využívá lezení po čtyřech; dokáže účelně uchopit tužku a lžičku.

Během tohoto období váš miláček opět povyroste. Možná budete muset ze dne na den změnit velikost jeho oblečení.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

Výraz tváře, gesta a chování dosud přímo odrážely pocity vašeho potomka.

V 17. měsíci již dokáže na krátkou chvíli ovládnout emocionální výbuch, který se blíží. Toto chování se učí od „velkých lidí“ – samozřejmě ne vždy se mu to podaří.

Emocionální sebeovládání je pro dítě velkou výzvou. Spontánní záchvaty vzteku mohou vyústit ve velmi zlostné chování vůči mamince, tatínkovi nebo jinému dospělému. To, že vás malé zlobivé dítě v záchvatu vzteku kope, křičí na vás a je občas plné vzdoru, neznamená, že vás nemá rádo nebo že nechce akceptovat příkazy. Jednoduše jen prožívá stav, který ještě nedokáže dobře zpracovat a ovládnout. Neposlouchá, jen jedná.

Určitě se setkáte se situací, kdy dítěti něco zakážete a ono záměrně neposlechne. Zkouší vaše hranice. Důležité je, abyste si vybudovala hranice a trvala na jejich dodržování. Samozřejmě pokud je příčinou konfliktu svetřík, který si nechce obléknout, je to něco jiného než nerespektování zákazu házení písku po ostatních dětech. Právě o tom jsou hranice. Je třeba je stanovit rozumně a při pokusu o jejich překročení je nutné vždy jasně zakročit.

Na motorické úrovni si váš mazlíček pilně procvičuje vše, co se za posledních několik týdnů naučil. Rozvíjí svou rovnováhu, stabilitu a koordinaci:

  • při chůzi, běhu, chůzi pozpátku,
  • při stavění kostek a různých stavebnic,
  • při tahání a tlačení hraček,
  • zkouší vše na menších plochách a stejně na gauči, v posteli nebo ve vysoké židličce.

Dítě ve věku 17 měsíců dokáže hračku uchopit, přemístit a používat, aniž by ji upustilo. Cvičí se v přelézání překážek, ať už je to židle, babiččina noha, nebo větší hračka. Z ničeho nic se rozběhne a zastaví ho až zajímavá louže nebo váš příkaz. Opakuje známé i nové pohybové vzorce stále dokola – dokud je bezpečně nezvládne. Tyto pokusy se ne vždy obejdou bez zranění. S drobnými nehodami, modřinami a odřeninami je třeba počítat! Láskyplná péče pomůže malému průzkumníkovi rychle zapomenout na bolístku a soustředit se na další objevování světa.

Výchova hrou

Človíček chce všechno dělat sám. Podporujte jeho touhu po samostatnosti a nezávislosti, samozřejmě v rozumných mezích:

  • Nechte ho svléknout nebo obléknout jednodušší oblečení, například čepici nebo boty.
  • Požádejte ho, aby si přineslo batůžek s lahví připravený na procházku nebo jednoduché předměty ze stolu, jako je nerozbitný hrnek nebo talířek. 
  • Vyzvěte ho, aby si umylo a utřelo ruce a obličej, „vyčistilo“ si zuby.
  • Požádejte ho, aby hodilo špinavé tričko nebo ručník do koše na prádlo nebo stisklo tlačítko start na pračce.
  • Požádejte ho, aby přelilo vodu z láhve do hrnku.

V závislosti na dovednostech malého dítěte může trénink těchto činností trvat kratší nebo delší dobu. I když může něco spadnout, prasknout nebo se rozbít, vždy oceňte jeho snahu a snažte se zůstat trpělivá a klidná. Vaše batole se vám odmění radostným smíchem a zářícíma očima!

Skvělou hrou, která pomáhá zdokonalovat koordinaci očí a rukou, je foukání mýdlových bublin. Ukažte svému dítěti, jak zacházet s bublifukem! Prcek do něj bude nadšeně foukat a snažit se vytvořit bubliny. Nebo je bude s výskáním honit a snažit se je prasknout.

Tip: Hra na schovávanou posiluje soustředění, koordinaci a pomáhá dítěti orientovat se v interiéru. Jeho skrýše jsou zpočátku velmi jednoduché. Většinou uteče ke stejné věci – pod stůl, za dveře do koupelny, za závěs. Radost, když ho najdete až na třetí nebo čtvrtý pokus, však bude nesmírně upřímná. Dávejte pozor, aby dítě nehledalo úkryt na nebezpečném místě nebo v malém prostoru, v němž by mohlo uvíznout.

Oblíbenou hrou je také honička nebo překážková dráha. Při těchto pohybových hrách – zejména pokud se odehrávají v uzavřeném prostoru – musíte dítě více kontrolovat, aby si neublížilo. Může se stát, že zaleze pod stůl, postaví se pod ním a uhodí se do hlavičky. V tomto věku ještě nedokáže odhadnout vzdálenosti, protože koordinace mozku, očí, rukou a nohou se stále vyvíjí.

Dítě dokáže vyjádřit celou větu jedním slovem a vhodnou modulací hlasu. Například citoslovce "mňam" nebo "ham" může znamenat, že chce jíst, ale také, že má jíst panenka nebo vy. "Brm" může být jak pojmenování traktoru, tak označení činnosti, tj. jízdy. Může však již také spojit dvě nebo tři slova do jedné věty: "Tata, ham" nebo "Auto, brm brm". Sám sebe vnímá ve třetí osobě, pojem "já" ještě nechápe.

Výživa dítěte

Máte vypracovaný osvědčený jídelní plán na snídani, oběd a večeři, ale chybí vám nápady na svačiny a občerstvení?

Snadno připravíte:

  • rychlé ovocné svačinky ze sezonních bobulovin nebo jiného ovoce, nejlépe v bio kvalitě,
  • zeleninové tyčinky z okurky, papriky, kedlubnu nebo mrkve, nejlépe v bio kvalitě.

Výzkumy ukazují, že malé děti dávají přednost tvaru a struktuře jídla před vůní a chutí. Ovoce a zeleninu nakrájejte na menší kostky, tyčinky nebo plátky, které dítě snadno uchopí do ruky a vloží do úst. Pěkně je naaranžujte na talíř – a ideální svačina je hotová. Jednu nebo dvě porce čerstvé zeleniny navíc můžete uložit do uzavřených krabiček na potraviny v lednici.

Vhodnou alternativou nebo doplňkem čerstvého ovoce a zeleniny je svačina vhodná pro děti, která splňuje požadavky zdravé výživy.

Nabídněte svému prckovi křupavé prosové, sezamové a špaldové tyčinky nebo nesolené preclíky, které si může namáčet do zeleninové pomazánky nebo smetanového sýra. Snažte se co nejméně kupovat krekry a tyčinky z obchodu – jedná se o průmyslově zpracované potraviny, které obsahují velké množství cukru nebo nezdravých tuků.

Má vaše dítě spíše chuť na sladké? Nenabízejte mu obvyklé sladkosti, místo toho mu udělejte palačinku bez cukru plněnou domácí marmeládou a stočenou do trubičky. Neochucujte ji šlehačkou. Chutnou sladkou alternativou jsou také palačinky s použitím jogurtu.

Tip: Zdravá snídaně s müsli a trochou jogurtu je vhodná i jako svačina nebo přesnídávka.

Kojení a náhradní mléčná výživa

Stále kojíte? Dítě v 17. měsíci se může dožadovat prsu častěji než dříve. Je to způsobeno rostoucí zvědavostí malého dítěte odpoutat se od vás a prozkoumat svět kolem sebe, což však také podporuje jeho touhu po větší blízkosti a bezpečí. Zní to jako paradox, že? Batole miluje zejména přímý kontakt kůže na kůži, ať už při kojení, nebo při mazlení.

Pracujete na tom, aby váš drobeček usínal už bez vašeho mléka? Při odstavování od prsu se snažte změnit předchozí večerní návyky a vybudovat nové rituály:

  • Místo toho, abyste si při usínání lehla s dítětem do postele, zůstaňte u něj sedět.
  • Před usnutím mu nabídněte koupel, klidnou hru s prstíky, zazpívejte mu ukolébavku, přečtěte pohádku, pusťte uklidňující hudbu. Pokud má stále chuť na mléko, nabídněte mu sklenici vody.

Pokud nekojíte a dítě se dožaduje kojeneckého mléka, určitě mu ho podávejte z hrnečku.

Čas pro maminku a tatínka

Vaše první náročné období s miminkem se pomalu chýlí ke konci. Ať už jste se stala matkou malé dcerky nebo synka, jistě víte, že máte doma malou a relativně samostatnou bytost. Už je ochotnější pustit do svého života někoho jiného než vás.

V tomto věku už může zůstat na několik hodin u prarodičů nebo jiné blízké dospělé osoby. Jako rodiče využijte příležitosti strávit konečně nějaký čas bez svého potomka a mimo domov. Užijte si po dlouhé době „první rande“, romantickou večeři v restauraci, návštěvu přátel nebo večer v divadle.

Samozřejmě nejde jen o večerní hlídání. Pokud jste na rodičovské dovolené a vaše dítě nechodí do školky, určitě budete muset občas obcházet úřady nebo vyřizovat jiné povinnosti a dítě s sebou raději brát nebudete. Pokud se nemůžete spolehnout na pomoc rodinných příslušníků, kamarádky nebo sousedovy dcery, je dobrou alternativou služba hlídání dětí. Přijde čas, kdy můžete začít využívat i tyto pomocné služby.

Kde však můžete najít spolehlivou chůvu, která by jednou za čas nebo pravidelně na několik hodin pohlídala vašeho nezbedu   ať už v bytě, nebo venku? Nejspolehlivější jsou doporučení jiných maminek, které již mají s konkrétní paní či slečnou vlastní pozitivní zkušenost. Další možností je hledat:

  • v centrech rodinného vzdělávání a charitativních zařízeních nebo prostřednictvím místní církevní sítě,
  • prostřednictvím inzerátů studentů vysokých škol, zejména těch, kteří studují pedagogiku, psychologii nebo příbuzné humanitní obory,
  • prostřednictvím renomovaných zprostředkovatelských portálů a pečovatelských agentur.

Dobrá chůva by měla být co nejlépe připravená a spolehlivá. V ideálním případě by již měla mít zkušenosti s péčí o děti a kladné reference. Během pohovoru si vzájemně vyjasněte důležité věci:

  1. Vysvětlete pečovatelce, co od ní očekáváte a jak by měla vypadat její pracovní náplň.
  2. Podrobně vysvětlete, co smí dítě jíst a pít ve vaší nepřítomnosti. Upozorněte ji na případné alergie nebo intolerance, stejně jako na další zdravotní handicapy, o kterých by měla bezpodmínečně vědět.
  3. Seznamte ji s denním/nočním režimem dítěte a společně si promluvte o konkrétních požadavcích. Jaké hry může dítě v bytě hrát? Může sledovat dětské programy v televizi nebo přes internet? Co má zakázáno dělat? Pokud chůva hlídá dítě přes den, může s ním chodit na hřiště nebo pískoviště? Co by mu měla oblékat? Pokud ho hlídá večer, jaké jsou jeho rituály před spaním? Jaký je nejlepší způsob, jak dítě uklidnit (přes den/v noci)?
  4. Poskytněte chůvě nejen své kontaktní údaje, ale také číslo na otce dítěte, na svého manžela či partnera nebo jinou důležitou osobu, na níž se může v případě potřeby obrátit.

To najdůležitější: Chůva by se měla s vaším dítětem seznámit ještě před prvním dnem hlídání. Vaše dítě bude potřebovat nějaký čas, aby si k ní vytvořilo vztah, a měla by znát jeho temperament, povahu a zvyky.

Návštěva pediatra

Nejbližší preventivní prohlídka čeká dítě v 18. měsíci života. Do tohoto termínu by mělo batole podstoupit povinné očkování podle aktuálně platného očkovacího kalendáře, a to základní dávkou trojsložkové vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Další přeočkování se provádí mezi 5. až 6. rokem života.

Pokud se u vašeho dítěte vyskytne akutní infekce nebo jiný problém, nebo pokud máte jakékoli otázky či obavy ohledně jeho vývoje, navštivte samozřejmě co nejdříve dětskou ambulanci.

Dětská přátelství

Ve 2. roce života začíná být dítě magneticky přitahováno ostatními dětmi. Na hřišti, ve školce, v rodinném centru nebo jen tak na ulici se děti automaticky podvědomě vyhledávají – říká se, že se k sobě slévají jako rtuť. Pokud je váš miláček spíše plachý a rezervovaný, bude zpočátku jen opatrně pozorovat ostatní děti, které si hrají v jeho blízkosti. Nenuťte ho do kontaktu s nimi, dejte mu čas, aby si zvykl.

Silnější vztahy se často rozvíjejí již ve 3 letech, obvykle při nástupu do mateřské školy. Máte také kamaráda, kterého znáte „od školky“? Možná bude i váš prcek rád trávit čas se synem kamarádky z porodnice nebo s dcerou sousedky – pokud mu to samozřejmě dovolíte. Děti v tomto věku si rády hrají spolu, i když z pohledu dospělého to vypadá, že si spíše jen hrají vedle sebe. Podporujte tato přátelství! Pomůžete tak svému dítěti budovat sociální vztahy a empatii. V pozdějším životě je bude potřebovat jako sůl:

  • Nabídněte mu co nejvíce příležitostí k seznámení s ostatními dětmi, ať už venku na procházkách, v mateřském centru nebo na návštěvě u rodiny s podobně starými dětmi. 
  • Nechte ho volně si hrát s ostatními dětmi, aniž byste ho rušila.
  • Nenuťte ho ke kontaktu násilně. Nejen dospělí a dospívající, ale i batolata a starší děti potřebují dostatek času na navázání kontaktu.

Sociální vazby v tomto věku bývají volnější, drobné konflikty a krátké výbuchy emocí nejsou neobvyklé. Na hádku o hračku batole rychle zapomene a s radostí si začne hrát s kamarádem, kvůli němuž včera plakalo.

„Mít kamaráda“ v tomto věku rodiče často podceňují, ale budování raných sociálních vazeb má výrazně pozitivní dopad. Batole si rozvíjí schopnost komunikovat s vrstevníky, což je zcela odlišné od komunikace s dospělými. Obvykle se chová svobodněji a bez zábran, což podporuje jeho schopnost improvizace, představivost a rozvíjí u něj další sociální chování.

Tip: Nejčastějším zdrojem neshod mezi dětmi je boj o hračky. Nenuťte potomka, aby se jich vzdal, pokud v danou chvíli nechce. Jemně ho veďte k tomu, aby věřil, že se o autíčko, panenku nebo formičky může podělit s kamarádem nebo kamarádkou na hraní. Mohou si je půjčit. Jednou si bude hrát s tou, jindy s jinou hračkou. Děti již od dvou let dokážou tvořivě využívat kompromisy, když jim dáte příležitost a volnost.

Jak se daří mamince a tatínkovi

Nejčastěji zůstávají na rodičovské dovolené matky. Ačkoli se toto období nepřetržité péče o děti a domácnost oficiálně nazývá „dovolená“, zdaleka tomu tak není. Maminka je kuchařka, uklízečka, manažerka, vychovatelka, psycholožka a partnerka v jedné osobě. K těmto činnostem se často přidávají i profesní povinnosti, pokud pracuje z domova nebo na částečný úvazek. V životě plní obrovské množství rolí a je přirozené, že každou z nich nezvládá dokonale.

Máte pocit, že nemáte všechno pod kontrolou? To je v pořádku! Kromě návštěv u lékaře, různých nákupních seznamů a povinností, shánění instalatéra nebo odpočtu plynu máte na starosti také organizaci dne svého dítěte/dětí, jeho/jejich výletů, setkání, oslav, nákup nových bot a výměnu starého oblečení, stejně jako narozeniny partnera, tchyně, kamarádky... Diář s termíny se neuvěřitelně rychle plní a vy si každý večer připadáte jako vymačkaný citron.

Přepadá vás pocit, že nestíháte a ve všem selháváte? Stop! Smiřte se s tím, že do všeho nedáte 100 procent! Psychologové by vám vysvětlili, že 80 procent se při tolika povinnostech vlastně rovná 100 procentům, jen na sebe nebuďte tak tvrdá.

Seznam „co je třeba udělat“ je od narození prvního potomka nekonečný a nikdy ho nepřekonáte. Sotva si odškrtnete jednu položku, hned se objeví další. Zkuste se této duševní zátěži ve své hlavě ubránit. Důležitou roli při tom hraje dobrá komunikace s partnerem nebo dalšími členy rodiny. Společný kalendář v mobilním telefonu, nástěnka s povinnostmi v předsíni, společná nákupní aplikace, ale hlavně rozhovor o tom, kdo má co a kdy udělat.

Stejně důležitá je i psychohygiena. Snažte se vyvážit povinnosti spojené s dětmi a domácností, dlouhodobý nedostatek spánku a stres z multitaskingu příjemnými věcmi – pravidelnými návštěvami kosmetičky, cvičením v posilovně nebo posezením u kávy s kamarádkou. Důležité je, aby se zvolená činnost odehrávala mimo domov a abyste se při ní cítila uvolněně a v pohodě. Samozřejmě se to neobejde bez ochoty a spolupráce vašeho partnera nebo dalších blízkých osob.

Nejlepší tipy pro 17. měsíc dítěte

Jídlo má být zábava! Místo lžiček nebo kalorií počítejte, kolikrát jste se se svým pokladem u jídla společně zasmáli! Máme pro vás i další tipy, jak zpříjemnit vašemu miminku 17. měsíc života:

  • Aktualizujte deník dítěte. Doplňte ho novými fotografiemi a obrázky a krátkými zábavnými příběhy z jeho života.
  • Vyzkoušejte různé nápady na svačiny a občerstvení.
  • Vytvořte nové otisky dětských ručiček a nožiček pomocí prstových barev.
  • Žijte společensky. Navštěvujte s malým různé akce, které pořádá vaše obec, komunita, přátelé.
  • Buďte hodně venku.

Důležité otázky o 17. měsíci dítěte

Jak zaměstnám dítě v 17. měsíci?

Pobyt na čerstvém vzduchu přináší hodně skvělých tipů na hry:

  • Při jarních a letních procházkách v lese nebo na louce sbírejte zajímavé květy a listy. Na podzim hledejte kaštany a žaludy. V zimě si bude malý hrát se šiškami a větvičkami, které najde spadlé na polní nebo lesní cestě. 
  • Hra na schovávanou je v lesoparku plná adrenalinu. Dítě je nesmírně nadšené, když se může schovat za keř nebo strom.
  • V létě si vaše dítě rádo zahraje s kamarády na pískovišti nebo na dětském hřišti. Většina z nich je dnes naštěstí zastíněna speciálními plachtami, které zabraňují pronikání agresivních slunečních paprsků.
  • Vyzkoušejte se svým malým objevitelem akční aquapark. Seznámí se s vodou a zažije různá dobrodružství.
  • Pobyt na písečné pláži u moře je pro dítě ryzím rájem.

Toto vše můžete dělat s malým vynálezcem v bytě:

  • Nechte dítě plnit a vyprazdňovat krabice různých velikostí. Vystřihněte do nich otvory pro okna a dveře a hrajte si na „domeček“ nebo schovávanou.
  • Postavte hrad z polštářů, židlí a dek nebo v pokoji postavte skutečný dětský stan. Může to být takový, který v létě stojí na terase nebo na zahradě, nebo takový, který je speciálně určen do interiéru.
  • Čtěte si s dítětem leporela, obrázkové a interaktivní knihy, naučte ho poslouchat audioknihy.
  • Nechte ho čmárat a kreslit pastelkami nebo prstovými barvami na papír.
  • Pečte společně sušenky a koláčky. Děti milují práci s těstem mnohem více než s plastelínou.
  • Postavte společně věž z kostek.
  • Muzicírujte. „Hrajte“ společně na buben, xylofon nebo předměty denní potřeby.

Dopřejte malému vynálezci čas na vlastní nápady a volnou hru. Umožněte mu intenzivní zábavu se sourozenci, prarodiči nebo jinými blízkými.

Má už dítě v 17. měsíci mluvit?

Vývoj řeči ve 2. roce života se u jednotlivých dětí značně liší. Mnohá batolata již umí aktivně říkat poměrně dost slov a rozšiřují si i pasivní slovní zásobu. Jiné ještě nemluví, spíše naslouchají nebo se více orientují na motoriku. Některé děti tvoří jednoslovné věty, které kombinují popis, žádost a prosbu v jednom, jiné již tvoří první dvouslovné věty.

Nejste si jista, zda je vývoj řeči vašeho dítěte na úrovni? Jedná se o velmi individuální milník. Záleží na mnoha okolnostech a podmínkách. Např. čtyřleté děvčátko, pohybově i řečově velmi zdatné, má dvouletého bratříčka, který je také velmi pohyblivý a vnímavý, ale zatím vyslovil sotva pár slůvek. Rodiče vidí, že má spoustu rozmanitých podnětů od své sestry, ale vnímají, že se více soustředí na její pohybové dovednosti než na mluvení. Příbuzní se však stále ptají, proč ještě nemluví. Pro jistotu se poradili s dětskou lékařkou, která jim potvrdila, že zatím nemají důvod k obavám. Buďte také trpělivá, dávejte dítěti podněty, ale netlačte na ně.

Které potraviny jsou vhodné na svačinu a občerstvení?

Vaše 17měsíční dítě může jíst v podstatě cokoli. Svačiny vhodné i pro hlavní chody by měly stále obsahovat co nejméně cukru a není správné je solit. Vhodné jsou:

  • tenké plátky ovoce,
  • zeleninové tyčinky,
  • barevné talíře v duhových barvách s různým sezonním nebo lokálním ovocem a zeleninou,
  • celozrnný chléb, špaldové a sezamové tyčinky, preclíky bez soli.

Jedna porce je velká přibližně jako dětská pěstička. Toto množství je z pohledu dospělého malé, ale pro dítě je dostačující. Pomáhá mu překlenout dobu mezi hlavními jídly.

Dbejte na to, aby dítě mezi jídly pravidelně pilo, zejména vodu nebo neslazený čaj.

Kolik měří a váží dítě v 17. měsíci?

Batole v tomto věku váží v průměru 10 až 10,7 kilogramu, měří 75 až 87 centimetrů a má obvod hlavy 44,2 až 50,3 centimetru.

Pravděpodobně mu kupujete velikost 80/86, ale někdy mu padne už i velikost 86/92. Vývoj každého dítěte je velmi individuální, proto je nejlepší věnovat pozornost jeho osobním růstovým charakteristikám.