Skip to main content

Dítě v 16. měsíci

Neposedný zvědavý zázrak. Těžko výstižněji pojmenovat šestnáctiměsíční dítě. Nemůžete od něj na chvíli odtrhnout oči, ale na druhou stranu je vidět, že prochází zásadní psychickou změnou. Začíná chápat pocity lidí kolem sebe. Dokáže snést krátkou chvíli, kdy se mu nevěnujete, i když si to přeje. Objevuje vzrušení v činnostech, při nichž si na krátký okamžik vystačí samo. Je stále více společenské, ale vnímá, že je součástí rodinného života. Na jedné straně usiluje o nezávislost, na druhé straně vyžaduje vaši blízkost, zejména v noci.

Jak se dítě vyvíjí?

Vašemu děťátku je téměř rok a půl a každou chvíli zažívá nová dobrodružství. Zvláště zábavné je pro něj chytání, zvedání a přenášení věcí, ale také stavění a bourání věží, tahání nebo tlačení hraček, vytváření prvních uměleckých děl – tedy čmárání po papíře a zdech. Rád si prohlíží obrázkové knížky, ukazuje vám zvířátka a věci, které v nich zná – některé už možná umí pojmenovat slovy. Potěší vás svými prvními dvouslovnými větami, i když jim možná nebudete úplně rozumět a budete je muset nejprve přeložit. Mezitím se postupně zdokonaluje v chůzi.

Některá batolata teprve začínají rozvíjet svoje jazykové a motorické schopnosti, jiná jsou šikovnější a postupují rychleji. Nezapomeňte, že každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem.  Pokud máte starší dítě, zdržte se přílišného srovnávání!

Tělesný vývoj dítěte

Hlava je stále větší v poměru k tělu, ale kulaté dětské rysy obličeje se protáhnou a vypadají ostřeji.

Milníky

Hmotnost Dítě váží přibližně 9 800 gramů až 10,5 kilogramu.
Růst Měří asi 74 až 85 centimetrů, obvod hlavy je asi 44 až 50 centimetrů.
Řeč Aktivně může – ale ještě nemusí – používat 15 slov, i když se špatnou výslovností; pasivní slovní zásoba může být podstatně větší.
Motorická zručnost Poskakuje oběma nohama současně, leze po schodech, snaží se vylézt na židli, na požádání vám hodí míč.

Pravděpodobně mu kupujete oblečení velikosti 86/92. Roste a přibírá o něco pomaleji než v prvním roce.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

Slovní zásoba se rozšiřuje a s ní i schopnost batolete pojmenovat slovy kromě osob, předmětů a zvířat také činnosti a vlastnosti, například "jíst", "spát", "malý", "dobrý". Kolem 16. měsíce začíná batole vnímat a pojmenovávat pocity druhých i své vlastní. V jeho mozku se aktivuje systém zrcadlových neuronů, který spouští empatii, schopnost vcítit se do emocí druhého člověka. Vědci tento jev nazývají také "emoční nákaza".

Schopnost rozpoznat viditelné projevy pocitů, tj. emoce, a slovně je pojmenovat se intenzivněji rozvíjí mezi druhým a třetím rokem života a závisí také na osobnosti dítěte.

Ve zkratce: K rozvoji empatie významně přispívá chování rodičů nebo jiných blízkých osob. Váš miláček napodobuje a zrcadlí všechny emoce, s nimiž se setkává ve svém okolí. Mazlete se s ním, objímejte ho, chvalte ho, když se mu něco podaří, a utěšujte ho, když si ublíží. Usmívejte se, ale v případě potřeby projevujte i smutek nebo mírný hněv. To vše jsou velmi důležité empatické strategie, které mu pomohou v jeho osobním rozvoji.

V posledních měsících malý výzkumník pravděpodobně s nadšením vyprázdnil a znovu naplnil všechny dostupné zásuvky v kuchyni, obývacím pokoji nebo dětském pokoji. Nyní ho více zajímají klasické dřevěné kostky a stohovatelné plastové stavebnice. Je tak vzrušující, když se věž kymácí a hrozí pádem! Hrou s kostkami si rozvíjí nejen motoriku, ale také prostorovou představivost.

Trvá malý rošťák tvrdohlavě na tom, že bude chodit po obrubníku, zídce nebo uvolněných dlažebních kostkách, místo aby poslušně chodil po bezpečném chodníku? Vytrvale leze po schodech nebo na vysokou židli, přestože jste ho stokrát varovala, že spadne? Nebraňte mu v těchto činnostech, využívá je k tréninku svého důležitého smyslu pro rovnováhu – samozřejmě mu vždy pomáhejte a uklidňujte ho. Dbejte na jeho bezpečnost venku na procházkách, ale především doma. Většina dětských nehod se stane v domácím prostředí. Rizikové jsou také situace, kdy se o dítě zdánlivě stará více dospělých, například na návštěvě nebo dovolené. Maminka si chce na chvíli odpočinout nebo si popovídat a spoléhá na tatínka nebo prarodiče – stačí pár vteřin nepozornosti všech zúčastněných a malé dítě je v nebezpečí. V takových případech se vždy předem dohodněte, kdo bude na dítě v danou dobu dohlížet.

Výchova hrou

Nabídněte 16měsíčnímu dítěti různé stohovatelné předměty:

  • dřevěné kostky a díly z plastových stavebnic různých velikostí
  • menší polštáře nebo objemnější plyšová zvířátka
  • malé kartonové krabice
  • plastové sklenice s víčky nebo bez nich

Samolepky a obrázkové knížky pro věkovou skupinu od 1 do 2 let si batole snadno "prolistuje", protože mají stránky ze silnějšího kartonu. Nejspokojenější je, když vám může sedět na klíně nebo přímo vedle vás na posteli a vy mu čtete krásně ilustrovanou říkanku nebo pohádku. Občas ho požádejte, aby vám pro změnu "přečetl" něco z knížky samo. Prcek bude s radostí ukazovat na předměty, zvířátka nebo postavičky, pojmenovávat barvy a možná vám i několika zkomolenými slovy povypráví krátký příběh. 

Nezoufejte, pokud všemu nerozumíte. Přibližně v 18 měsících si váš poklad rozšíří slovní zásobu natolik, že bude schopen tvořit první dvouslovné věty. Do té doby bývají jeho "příběhy" chaotickou kombinací částečně srozumitelných, zkomolených a vymyšlených slov.

Až půjdete příště na procházku, zkuste něco nového: dělejte velké kroky, choďte po špičkách a naoko zakopávejte, jděte několik metrů pozpátku. Vyzvěte svého drobečka, aby vaše pohyby zopakoval. Různé formy chůze jsou pro něj nejen zábavné, ale také rozvíjejí jeho smysl pro rovnováhu a koordinaci mezi viděním a chůzí.

Výživa dítěte

Organismus dítěte v 16. měsíci je nastaven na pohyb. Váš poklad je jako "živé stříbro", což je vidět i při jídle. Sotva ukojí svůj počáteční hlad, chce se znovu hýbat a hrát si. Nenuťte ho snídat u stolu, pokud si k němu nechce sednout – nechte ho, ať se při jídle věnuje hře nebo jiné oblíbené činnosti. Vy si mezitím v klidu vychutnejte vlastní snídani.

Máte někdy pocit, že váš poklad jí "jako vrabec"? Je to proto, že se zpomaluje viditelný fyzický růst a nyní roste a dozrává především mozek. Chlapeček v tomto věku potřebuje při pěti jídlech denně v průměru 1100 kilokalorií, holčička o něco méně, kolem 1000. Díky pohybu, který vykonává, spaluje energii velmi rychle. To však neznamená, že musíte počítat jeho energetický příjem a výdej, jak to někdy děláme my dospělí, když si chceme udržet požadovanou hmotnost. Zaměřte se spíše na kvalitu stravy než na její množství. Mnohem důležitější je, aby drobek jedl s chutí a rád a aby jeho výška a hmotnost odpovídaly věkové percentilové křivce.

Nabídněte dítěti při každém jídle nápoj v pohárku. Voda žízeň uhasí dokonale – jistě vám pediatr stokrát řekl, že je to nejlepší nápoj, který můžete dítěti nabídnout. Mimochodem, potřebu tekutin částečně pokryje i samotné jídlo, zejména šťavnaté ovoce, krémová polévka z rozmixované zeleniny nebo pravý kuřecí vývar.

Prořezávají se vašemu dítěti zuby nebo trpí infekcí? V případě nepohodlí a nemoci mu pravděpodobně nebude chutnat tolik jako dříve, proto mu nabídněte více tekutin a oblíbené potraviny, které může snadno rozkousat. Zkoušení nových chutí a potravin odložte, dokud nebude vaše batole opět zdravé a fit.

Kojení a náhradní mléčná výživa

Stále kojíte nebo krmíte z láhve a máte pocit, že váš potomek jí méně pevné stravy, než by měl? Nezapomeňte, že mateřské i umělé mléko dostatečně pokrývají část denní energetické potřeby.

V obou případech je však základem výživy v tomto věku již pestrá a vyvážená pevná strava, která mu zajistí optimální přísun živin. Co a kolik toho malý strávník sní, záleží jen na něm.

Ale zastavme se u něčeho jiného: pití mléka je v pořádku, pít ho z kojenecké lahve by už dítě nemělo. Dejte 16 měsíčnímu batoleti kojenecké mléko z hrnečku. Jak to udělat? Hlavně nenápadně: Pokud má dítě rádo některý z hrnečků, který obvykle používáte vy nebo někdo z rodiny, nabídněte mu mléko z něj! A co dál?

  • Hrnek musí vyhovovat i rodičům. V druhém kroku je dobré vyměnit hrneček nebo pohárek za dětský – uzavíratelný s náústkem. Vyberte takový, který vyhovuje dítěti, ale zároveň splňuje požadavky na bezpečnost, snadné čištění a snadnou manipulaci. Snadná manipulace zabrání rozlití a všudypřítomným lepkavým loužičkám mléka – a usnadní mamince a tatínkovi smířit se s myšlenkou, že se nadobro vzdávají kojenecké láhve.
  • Správně zvolený hrneček neteče a podporuje samostatnost. Pokud hrneček již neteče a snadno se umývá, nechte zvídavé a odhodlané batole, aby hrneček drželo v malých ručičkách a samostatně jej přenášelo k ústům. Buďte mu nablízku a zůstaňte ostražití, ale nebraňte mu v samostatném pití.
  • Zapojte fantazii. Šestnáctiměsíční batole je velké a odhodlané, ale zároveň malé a přítulné. Přijdou chvíle, kdy zaváhá, vzpomene si na kamarádovu láhev a začne se jí dožadovat. Co takhle vyprávět mu příběh o tajemném hladovém pohádkovém prasátku, kterému ještě nenarostly zuby a potřebovalo si od vašeho malého půjčit lahvičku, aby se mohlo napít mléka?
  • Přidejte další level. Pokud batole toto všechno zvládlo, zkuste ho postupně odnaučit používat dětský náustek. Neodkládejte jej definitivně a nevyhazujte do koše, jen vytrvale trénujte pití bez něj.
  • Podařilo se? Velkému finále patří velká chvála. Nezapomeňte dítě pochválit za každou porci mléka, kterou vypije z hrnečku. Pochvala a povzbuzení ho povedou k tomu, aby s hrníčkem hrdě pracovalo. A nezapomeňte dát prarodičům při jejich návštěvě vědět, že váš "velký" už umí pít z hrnečku úplně sám. Určitě se rádi připojí k vašemu jásotu.

Přebalování v akci

Energií nabitý nezbedník v tomto věku miluje akci a chce všechno dělat ve stoje nebo v pohybu. Pokud ho budete nutit, aby ležel na zádech a nehýbal se, bude pravděpodobně reagovat neochotně, někdy dokonce zlostným odporem nebo křikem. Určitě se s tím setkáte zejména při výměně plenek.

Pravděpodobně jste již zjistila, že je snazší přebalovat "živé stříbro" během nějaké činnosti. Chce to jen trochu cviku a funguje to překvapivě dobře, zejména pokud je plenka jen vlhká. Výbornou alternativou k tradičním jednorázovým plenám jsou plenkové kalhotky, které se snadno natahují i vyměňují. Jsou elastické, takže se dobře přizpůsobí tvaru těla, což oceníte zejména v létě, kdy dítě nenosí přiléhavé body.

V 16. měsíci může noční plenka někdy zůstat suchá. To se stává, když malý spáč prospí 4 až 6 hodin v kuse, během nichž má první dlouhé a hluboké fáze spánku.

Je už čas na nočník?

Některá batolata v tomto věku již signalizují, že se chystají vykonat potřebu – lépe rozpoznají velkou než malou. Schovávají se záměrně za roh nebo za závěs, aby je nebylo vidět. Ze stoje se přikrčí do podřepu nebo udělají typickou grimasu.

Možná jste si i vy všimla podobných příznaků u svého potomka a přemýšlíte, zda byste měla začít s tréninkem na nočník. Určitě byste se ráda co nejdříve zbavila plenek, protože jejich používání je drahé a nešetrné k životnímu prostředí – ale všechno má svůj čas. S tréninkem na nočník můžete začít, až bude mít vaše dítě jasný zájem o toaletu a bude mít natolik dobré motorické schopnosti, že se z velké části dokáže samo svléknout a obléknout. Je však rozumné na téma odkládání plenek myslet a připravovat se na tuto fázi.

Batole začíná vnímat vše, co souvisí s toaletou a suchem, nejdříve ve věku 18 až 24 měsíců. Samotný proces učení na nočník a toaletu trvá poměrně dlouho. Mělo by ho zvládnout do nástupu do mateřské školy. Úplně všechny úkony osobní hygieny, včetně zodpovědného mytí rukou, stoprocentně zvládají děti až ve věku 4 až 5 let. Vaši pomoc budou potřebovat po celou dobu svého učení:

  1. Včas si všímat plného močového měchýře nebo plného střeva.
  2. Včas přerušit vzrušující hru a dát dospělému najevo, že chce jít na malou nebo velkou potřebu
  3. Umět samostatně najít toaletu.
  4. Umět si poradit se svlékáním, včetně knoflíků a zipů.
  5. Sám se utřít, znovu se obléknout, řádně si umýt ruce.

Jistě vnímáte, že tyto kroky jsou pro 16měsíční dítě příliš náročné. Pokud však váš prcek dává jasně najevo, že už nechce nosit pleny, podpořte ho, aby náročnou proceduru "odplenkování" zvládl co nejlépe.

Batolata, která mají starší sourozence nebo navštěvují školku, mají větší motivaci a začnou se o učení na nočník zajímat dříve.

Ve zkratce: Děti, které rodiče zkoušejí učit na nočník v raném věku, nemusí mít suché a čisté pleny rychleji než děti, které začaly s nácvikem až po roce a půl nebo po dvou letech. To opakovaně potvrdily různé výzkumné studie. Pro "odplenkování" a kroky, které vedou k návykům na nočník nebo záchod, je rozhodující emocionální a motorická zralost. Důležitý je příklad staršího sourozence nebo rodiče, ale také praktické pomůcky – oblečení, které si dítě může snadno svléknout a obléknout, snadno dostupný nočník nebo dětské záchodové prkénko.

Návštěva pediatra

Pokud jste ještě neabsolvovala 10. preventivní prohlídku svého dítěte, počítejte s ní v 18. měsíci jeho života. K tomuto datu by vaše batole mělo mít za sebou povinné očkování podle platného očkovacího kalendáře, a to základní dávkou třísložkové vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Další očkování se provádí mezi 5. a 6. rokem věku.

Máte pochybnosti o tom, zda je vývoj vašeho dítěte přiměřený jeho věku? Domluvte si schůzku s pediatrem mimo preventivní prohlídku.

Nuda se někdy vyplatí

Dítě v prvním roce života má potřeby, které přímo souvisejí s přežitím. Rodiče, zejména matka, se snaží co nejlépe uspokojit v první řadě potřebu hladu, žízně, tepla a touhu po blízkosti a bezpečí.

Ve 2. roce života dochází ke změně. Váš miláček je ochoten chvíli počkat, než mu připravíte jídlo. Podobně je to i s hraním – nyní se dokáže smířit s tím, že si s ním nemůžete hrát, když chce. Někdy je toto čekání na pozornost produktivní. Nicnedělání inspiruje k vyhledání nějaké činnosti. Najednou ho najdete ponořeného do hry, při níž zapomněl na čas i na vaši nepřítomnost. Nuda podněcuje zvídavého prcka k vymýšlení nových her a objevování nových věcí.

Ve zkratce: Samostatná hra je důležitá pro rozvoj osobnosti batolete. Podporuje ho v rozvíjení vlastních nápadů bez zásahu dospělých. Má pozitivní vliv na rozvoj tvořivosti a představivosti, ale také na sociální chování a schopnost řešit neznámé situace.

Nejlepší podmínky pro samostatnou hru vytvoříte, když budete dítě motivovat k aktivitě:

  • Jste v jeho blízkosti, ale nenavrhujete mu hned nějakou hru nebo činnost.
  • Vhodné hračky a předměty denní potřeby mu nechte v dosahu, ale nenabízejte mu je.
  • Pozorujte, jak vyplňuje svůj "volný čas", aniž byste do něj okamžitě zasáhla.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Drobek leze po čtyřech rychlostí blesku, usilovně se zdokonaluje v chůzi, možná už mluví a směje se, když s ním žertujete. Nyní má víceméně ustálený denní režim, podle něhož si můžete organizovat volný čas nebo pracovní aktivity. Je to skvělý pocit, že? Určitě přebije pocity, které zažíváte v méně úspěšných dnech a probdělých nocích. Pokud se o vaše dítě stará chůva nebo navštěvuje denní stacionář, zatímco vy chodíte do práce, je rozvrh náročnější jak pro dítě, tak pro vás.

V každém případě je šestnáctiměsíční dítě nesmírně přítulný človíček, který se s vámi pusinkuje, objímá vás a zásobuje vás energií a láskou. Je ochotné účastnit se každé zábavy a poznávat svět. Fascinuje ho stavění věží z kostek a jejich opětovné bourání, listování v obrázkových knížkách nebo vytahování prádla z pračky. Pokud jste v prvních měsících jeho života bojovala s bezesnými nocemi nebo neustálými bolestmi bříška, možná si na ně teď ani nevzpomenete.

Tatínkové, kteří si nevěděli rady s novorozencem nebo šestiměsíčním dítětem, nyní dostávají šanci. Udělal váš potomek první krůčky? Dokáže konečně tlačit rukama ten velký traktor, který jste mu koupili už před třemi měsíci? Umí sedět na odrážedle a "jezdit" na něm? Umí vložit odpovídající dílky do skládačky, hrát si s vámi na lva a házet míčkem? Pravděpodobně jste již přišli na to, že je ideální čas na rozvíjení vztahu otec-dítě.

Plánujete ještě přírůstek do rodiny? Možná je ten správný čas o tom popřemýšlet.

Nejlepší tipy pro 16. měsíc dítěte

Život s batoletem je dobrodružný a s našimi tipy bude ještě lepší:

  • Zahrajte si s malým rošťákem na schovávanou. Vyfoťte si oblíbenou skrýš, jeskyni nebo polštářový hrad na památku spolu s nadšeným úsměvem vaší dcerky nebo synka.
  • Ne vždy je čas nebo počasí na piknik na zahradě nebo v přírodě. Uspořádejte si "piknik" uvnitř, ať už v dětském pokoji, nebo v obývacím pokoji.
  • Naplánujte si zábavu v přírodě.
  • Máte doma extrémně vybíravého jedlíka? Buďte trpělivá – a čas od času mu místo obvyklých pokrmů nabídněte nové, "neobvyklé" pokrmy.

Důležité otázky o 16. měsíci dítěte

Jak zaměstnat dítě v 16. měsíci?

Batolata milují aktivity spojené se zpěvem a pohybem. Rytmické říkanky a jednoduché melodie, které se dají vytleskat, jsou ideálními společnými hrami, které malé děti zabaví.

Zvědavé a neposedné batole se zabaví také:

  • se stavebnicemi a skládačkami, kdy musí dostat různé dílky do předem určených odpovídajících otvorů,
  • s dřevěnými kostkami nebo plastovými stavebnicemi,
  • s jednoduchými hudebními nástroji, jako jsou činely, triangl, bubínek, xylofon – ale nejen s hračkami z obchodu, ale i s obyčejnými hrnci, pokličkami, dřevěnými vařečkami,
  • s kuchyňským náčiním a dalšími předměty denní potřeby – dítě je vyndá ze šuplíků a krabic, prozkoumá je a zase je vrátí zpět,
  • s přírodními materiály, jako jsou kameny, písek, větve, klacíky, listy.

Ve chvílích, kdy dítě nezaměstnáváte společnou hrou, nechte ho rozvíjet jeho vlastní herní nápady. Tak bude mít šanci samo objevovat nové dovednosti a zjistit, jaké hry má nejraději.

Kdy bude dítě definitivně bez plenek?

Moudré hlavy říkají, že ne dříve, než jeho mozek pochopí, co se po něm žádá. Předčasné experimentování může také vést ke stresu a oddálit požadovaný konečný výsledek. Smysluplnější je počkat na jasné signály od dítěte a postupně mu vytvářet na "odplenkování" dobré podmínky:

  • Při provádění malé toalety nechte na záchodě pootevřené dveře. Nejlepší motivací pro malé dítě je vidět, že maminka a tatínek také chodí na záchod. Ideální vzor je: máma-dcera, táta-syn.
  • Dbejte na to, aby dítě mělo vždy k dispozici nočník nebo dětské záchodové prkénko. Počítejte s tím, že se tyto pomůcky stanou na nějakou dobu součástí cestovní výbavy v případě, že pojedete na návštěvu nebo dovolenou. V případě potřeby přibalte nočník i do letadla.
  • Dítě má oblečení, které se snadno svléká a obléká.

Jen málo batolat ve věku 16 měsíců se cíleně zajímá o používání toalety. Pokud ano, jedná se většinou o děti, které jsou motivovány staršími sourozenci nebo které navštěvují školku.

Má dítě v 16. měsíci sedět při jídle za stolem?

Většina batolat ve věku 16 měsíců již umí používat lžíci a lžičku, některá dokonce zvládnou i vidličku. Jíst rukama však zůstává spolehlivější a rychlejší metodou, zejména pokud má dítě velký hlad. Vychutnává si jídlo všemi smysly.

Často se stává, že se dítě při jídle netrefí lžičkou do úst nebo vylije nápoj z hrnečku. Je to přirozené, jeho schopnost koordinovat práci ruky, úst a očí se postupně zlepšuje. S nepořádkem je třeba počítat, nejlepší je, když malému strávníkovi uvážete kolem krku bryndák a pod židli dáte omyvatelnou podložku. 

Batole se intenzivně učí pozorováním a napodobováním vzorů, proto je důležité ukázat mu, jak zacházet s příborem, nápoji a potravinami. V ideálním případě by mělo při jídle sedět s vámi – nejlépe ve vysoké dětské židličce – u společného rodinného stolu.

I když prcek ještě neumí správně zacházet s příborem, možná bude trvat na svém – po vzoru ostatních u stolu.

Dítě v tomto věku však nebude dlouho sedět na jednom místě. Touha po pohybu je mnohem silnější než po klidném sezení u stolu a správném stolování. Váš chlapeček nebo holčička se možná budou chtít honit se staršími sourozenci, lézt po pohovce, zkoušet, co se stane, když hodí novou hračku na zem... Má toho tolik na práci! Nedivte se, že jídlo je pro něj jen malým intermezzem a klidné sezení ho omezuje.

Záleží jen na vás, jak se s těmito manýry vyrovnáte. Budete trvat na tom, aby se jedlo jen u stolu, protože "pořádek musí být", a kdo od stolu odejde, má po jídle? Nebo naopak necháte malého jíst, kdykoli se mu zachce? Ani jeden z těchto extrémů není dobrý. Pokuste se najít střední cestu mezi příliš přísným a příliš volným přístupem ke stolování.

Kolik spánku potřebuje dítě v 16. měsíci?

Většina 16měsíčních batolat spí přerušovaně a při usínání stále potřebuje přítomnost maminky nebo tatínka. Bez podpory blízké osoby spí v tomto věku jen málo dětí šest hodin souvisle. Důležitý je rituál před spaním spočívající ve čtení knížky, zpívání ukolébavek, mazlení a laskavých slovech na dobrou noc nebo v případě kojeného batolete vždy kojení. Některá batolata usínají pouze v pevném objetí maminky nebo tatínka.

Spalo malé dítě ve svém vlastním pokoji? V 16. měsíci může dítě opět toužit po blízkosti a bezpečí maminčiny nebo tatínkovy náruče, zejména v noci. Děti, které byly brzy přestěhovány do vlastního pokoje, si mohou zvyknout na noční návraty do ložnice rodičů i několik měsíců. Nebuďte překvapena, když se bude s pláčem dožadovat i vás a vaší postele.

Kolik má dítě vážit?

V 16. měsíci váží batole v průměru 9,8 až 10,5 kilogramu. U dívek se může váha pohybovat od 7,8 do 12,5 kilogramu a u chlapců od 8,5 do 12,9 kilogramu.

Pokud dítě váží výrazně více nebo méně, poraďte se s pediatrem.

Co zvládne dítě v 16. měsíci?

Většina batolat už dokáže:

  • chodit bezpečně,
  • otočit se při chůzi, aniž by došlo k pádu,
  • chodit do schodů s pomocí dospělého,
  • naskládat několik kostek na sebe bez toho, aby spadly,
  • tahat a tlačit hračky,
  • používat lžíci, případně vidličku,
  • pít z pohárku nebo hrnku,
  • držet tužku v prstech nebo v dlani a čmárat na velký kus papíru nebo na zeď,
  • vyslovit 15 a více slov, i když jsou zkomolená a gramaticky nesprávná, a opakovat jednoduché melodie,
  • vytvořit svá první "umělecká díla".

Některé děti již docela dobře zvládají základní jednoduché úkony, jako je vkládání jídla do úst téměř bez rozlití, napít se z hrnečku nebo si nasadit čepici na hlavu.