Skip to main content

Dítě v 15. měsíci

Mimořádně pohyblivý, nadšený objevitel světa se zajímá o vše, co se týká jeho každodenního života. Je neustále v akci. Zažijete s ním mnoho nečekaných a zábavných situací – některé vás překvapí, jiné vám vykouzlí úsměv na tváři a další zasejí do rodičovského srdce semínko hrdosti. Drobeček pracuje na své samostatnosti a při každé příležitosti si procvičuje nové dovednosti a schopnosti.

Jak se dítě vyvíjí?

Stále výrazněji se začíná projevovat temperament dítěte. Je spíše zdrženlivé, stydlivé a plaché, nebo otevřené, zvídavé a živé? Možná jste si všimla, že na různé situace reaguje různě – může projevovat přívětivost, spokojenost a radost, ale také nesouhlas, mrzutost a hněv.

Dítě v 15. měsíci obvykle využije každou příležitost na:

  • chůzi, šplhání, udržování rovnováhy,
  • objevování nových věcí a situací,
  • zkoušení různých chutí.

Maminka, tatínek a další dospělí se pro něj stávají partnery, které aktivně zapojuje do svých her. Někdy si však chce sám vyzkoušet, jak se jedí dlouhé a kluzké špagety nebo jak vylézt po schodech, které má stále na očích a neodolatelně ho lákají. V této fázi vývoje dítěte je velmi důležité trpělivě a laskavě reagovat, protože učení se novým věcem vyžaduje čas.

Tělesný vývoj dítěte

Barva duhovky se během prvního roku mění, ale teprve ve druhém roce získává svou konečnou podobu. V 15. měsíci již pravděpodobně budete vědět, zda má váš pokládek modré, zelené, hnědé, nebo modrošedé oči. Zatímco tmavší barvy se obvykle již příliš nemění, světlejší mohou ještě měnit jemné odstíny směrem ke konečnému zbarvení – jejich současné základní zbarvení však zůstane zachováno.

Ostrost zraku představuje nyní více než 50 % ostrosti zraku zdravého dospělého člověka. Vývoj zraku je definitivně ukončen ve věku 9 let.

Milníky

Hmotnost Dítě váží přibližně 9 600 gramov až 10,3 kilogramu.
Rast Měří asi 74 až 85 centimetrů, obvod hlavy je asi 44 až 50 centimetrů.
Řeč Slovní zásoba se rozšiřuje; dítě dokáže říci několik slov a vytvořit jednoslovné věty.
Motorická zručnost Pokračuje zlepšování stávajících dovedností, zejména rovnováhy a lezení po schodech. Další zdokonalování klešťového úchopu a koordinace ruka-oko-ústa. Na základě zdokonalování předchozích dovedností se nenápadně objevují nové.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

Batole ve věku 15 měsíců dokáže stát a sedět, aniž by spadlo, a pomocí rukou zdolává schody a podobné překážky. Pozor: dokáže vyšplhat na židli, konferenční stolek nebo nižší skříňku. Náročnější to má se slezáním, proto ho nespouštějte z očí a dohlížejte na jeho bezpečnost.

Dokáže také účelně přenášet předměty z jedné ruky do druhé, například hračku nebo pastelku. Bez ztráty rovnováhy se sehne a uchopí ze země i ty nejmenší předměty.

V tomto období ho zajímá vše, co vidí na chodníku – prasklina v asfaltu, drobná mince, kamínek, brouk... Asi už víte, že nemá smysl plánovat delší procházky bez kočárku nebo odrážedla – i když je dítě neklidné a zvědavé, najde kolem sebe tolik podnětů, že se často vyčerpá v okruhu několika desítek metrů.

Zatímco některé děti již suverénně chodí až běhají, jiné se stále potýkají s nejistotou. Patří váš poklad k těm batolatům, která se ještě neodvážila k větší samostatnosti v chůzi? Je to stále ještě v normě. Vývoj dítěte je velmi individuální a každý malý človíček má své vlastní tempo, kterým postupuje. Někdy dává poměrně dlouho přednost osvědčenému lezení po čtyřech před chůzí. Tímto způsobem se dokáže pohybovat neuvěřitelně rychle – když ho něco nebo někdo zaujme, bleskově se přesune z místa na místo. Stačí, když uslyší, že jste za dveřmi bytu, a už je tam, aby vás přivítal! Váš pediatr vám už určitě vysvětlil, že lezení po čtyřech má obrovský pozitivní vliv na vývoj mozku a nervové soustavy.

Je fascinující, co váš poklad za 15 měsíců od narození dokázal! Nejde jen o motorický vývoj, ale také o vývoj emocionální. Už se naučil, že máma a táta mohou být na krátkou dobu pryč, ale vždy se vrátí. Rodiče jsou pro něj stále těmi nejdůležitějšími osobami na světě, protože se díky nim cítí bezpečně a pohodlně. Zároveň se však stále více osamostatňuje a zkoumá svět kolem sebe. Tyto rozpory mohou vyvolávat pocity zlosti a hněvu na jedné straně a strachu z odloučení na straně druhé. Některá batolata jsou emočně vyspělejší, snáze se vyrovnávají s protichůdnými pocity a s větší pravděpodobností se vydají na cestu samostatnosti. Jiné jsou naopak stále úzce vázány na blízkou osobu..

Ve zkratce: Schopnost zpracovat separační úzkost vyžaduje čas. Usedavý pláč nebo hysterický křik nemusí být projevem vzdoru; může být výrazem vnitřních obav a strachu. Dítě dává najevo, že když od něj odejdete, budete mu velmi chybět. Pokud musíte odejít, nevynechejte láskyplné rozloučení a ujištění, že se co nejdříve vrátíte. Kromě toho je velmi důležité, aby dítě důvěřovalo nejen vám, ale také osobě, která se o něj bude starat ve vaší nepřítomnosti – ať už to bude prarodič, kamarádka, nebo chůva.

Výchova hrou

Jeden starší hrnec a jedna dřevěná vařečka – a človíček je v sedmém nebi. Jeho nejoblíbenějšími hračkami v tomto období jsou obvykle předměty z domácnosti.

Malého nezbedníka láká vše, co má zakázané. A v kuchyni je toho tolik! Pokud jste to ještě neudělala, vyčleňte mu jednu kuchyňskou zásuvku. Měla by být v jeho dosahu a obsahovat pouze bezpečné předměty – plastové misky, dřevěné lžičky, barevné plastové sítko, kulatou naběračku... Prcek je bude nadšeně vytahovat a ukládat zpět dovnitř, vařit s nimi, krmit panenku, plyšáka a možná i Lego autíčko...

Praktická je také krabice s dřevěnými kostkami nebo pěnovými díly potaženými látkou, z nichž lze postavit věž nebo jiné mistrovské dílo. Malý stavitel má také rád velké puzzle skládačky a vkládačky, nejčastěji ve tvaru kostky, s otvory, do nichž vkládá příslušné tvary. Při těchto hrách si procvičuje koordinaci ruka-oko a prostorovou představivost.

Pohyblivost batolete podporují různá odrážedla a autíčka, traktory a náklaďáky, které musí tlačit a posouvat dopředu. Batole je využije zejména tehdy, když už ho nebaví chůze, ale přesto ho baví pohyb. Dětské vozidlo by mělo mít pevná kola a stabilní nápravu, aby bylo pevné a při opření se nepřevrátilo.

Pokud už váš miláček chodí jistěji, pořiďte mu tahací autíčko, koně nebo kačenku. Dřevěné nebo jiné kvalitní hračky na čtyřech kolečkách a s provázkem mu cestu do postýlky nebo na procházku ještě více zpestří. Čím je batole starší, tím větší je prostor pro používání hraček a her „z druhé ruky“ od známých apod. Pokud jste to ještě neudělala, zkuste se sejít v rámci rodiny nebo v kruhu přátel a vyměňovat si věci po dětech. Podobné skupiny fungují také prostřednictvím sociálních sítí.

Motoriku a představivost batolete v 15. měsíci stimulují také leporela a velkoformátové obrázkové knížky z tvrdého papíru nebo kartonu. Konečně nastal čas na interaktivní knihu! Stačí stisknout tlačítko a poslouchat „jak dělá pejsek“, „jak dělá traktor“. Dítě vnímá, jaké zvuky zvířata, předměty nebo vozidla vydávají, a napodobuje je.

Batolata ve věku 14, 15 a 16 měsíců baví především každodenní činnosti dospělých. Zapojte svého zvědavého neposedu do „domácích prací“ – nechte ho vysávat, zametat, prát, vyndávat prádlo z pračky a máte hru a výchovu v jednom! Jednoduše a přirozeně ho povzbuzujte k hravému poznávání světa. Samozřejmě je třeba z jeho blízkosti odstranit elektrické spotřebiče, žehličky nebo jiné nebezpečné předměty. Pokud se jich dožaduje, trpělivě mu znovu a znovu vysvětlujte, proč si s nimi nemůže hrát.

Výživa dítěte

V 15 měsících bude dítě pravděpodobně sedět u jídelního stolu a jíst téměř stejně jako zbytek rodiny, i když na jídelníčku může být stále kaše nebo pyré. Vždy platí heslo: se solí velmi opatrně. Dětský organismus potřebuje jen nezbytné minimum.

Strava ve 2. roce života by se měla skládat z pěti jídel denně:

  • snídaně
  • svačina – ovoce nebo zelenina, obilniny
  • oběd
  • svačina – ovoce nebo zelenina, chléb nebo pečivo, případně zdravé chroupání pro děti
  • večeře

Velikost porce přizpůsobte velikosti dětské pěstičky. Dbejte na to, aby strava vašeho batolete obsahovala všechny potřebné živiny, byla chutná a pestrá. Navštěvuje již prcek školku? Strava ve školkách je kontrolována příslušnými institucemi podle vyhlášky o školním stravování a musí být zdravá a vyvážená.

Tip: Podpořte vyvážené stravovací návyky svého děťátka. Připravujte zdravé svačiny, zejména syrovou zeleninu a ovoce. I když se sladkosti stávají velkým tématem – zejména při přijímání návštěv a oslavách svátků v rodině – zkuste jim přesto odolat. Patnáctiměsíční dítě je v jídelníčku nepotřebuje.

Podle doporučení odborníků na výživu by mělo batole v 15. měsíci jíst alespoň jedno teplé, tedy vařené jídlo denně. Nejčastěji se jedná o oběd. Pokud dáváte přednost teplému jídlu večer nebo dvakrát denně, je to v pořádku. Dbejte však na to, aby vaše malé dítě mělo v jídelníčku také dostatek čerstvých syrových potravin a potravin s vysokým obsahem vlákniny.

Kojení a náhradní mléčná výživa

Počet mléčných jídel se může postupně měnit. V tomto věku se doporučuje přibližně 500 mililitrů mléčné stravy denně. To by mělo být rozloženo do dvou až tří porcí tak, aby přibližně 300 ml tvořilo kojenecké nebo mateřské mléko a zbytek kefír, jogurt, netučné a neslané sýry. Pokud je dítě nemocné, může dát přednost kojení nebo hrnku mléka před společným stolováním. Když je zdravé a v pořádku, bude pro něj společné stravování s rodinou pravděpodobně mnohem zajímavější a zábavnější. Tyto výkyvy jsou normální a typické pro vývoj batolete ve 2. roce života.

Snažíte se svého miláčka zachytit mobilním telefonem nebo fotoaparátem při každé možné příležitosti? Určitě máte v albu spoustu krásných fotografií a videí, na nichž  jí, hraje si, leze, spí... Ale – máte také společné záběry? Výzkumy ukazují, že si rodiče jen občas pořídí selfie nebo společnou fotografii či video se svým dítětem. Požádejte kamaráda nebo dědečka, aby vás vyfotili nebo natočili jako rodinu, nebo oslovte profesionálního fotografa.

Návštěva pediatra

Další, v pořadí už 10. preventivní prohlídku, absolvujete u dětského doktora až v 18. měsíci života dítěte. Mezi 13. a 18. měsícem vašeho drobečka čeká povinné očkování podle platného očkovacího kalendáře, a to 1. dávkou vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Dětské infekce

Po roce a půl začínají děti přicházet do kontaktu s patogeny, zejména s viry a bakteriemi, které se přenášejí vzduchem nebo dotykem a způsobují nakažlivé nemoci. Infekce častěji postihují děti, které již navštěvují jesle nebo jiné zařízení denní péče, ale také ty, které mají ve školce nebo škole starší sourozence. Nejčastěji se projevují jako běžné nachlazení nebo rýma, ale mohou být doprovázeny také vysokou horečkou, zvracením, průjmem, kožními vyrážkami a malátností.

V 15. měsíci už vaše děťátko pravděpodobně prodělalo jednu nebo dvě z těchto infekcí:

  • onemocnění dýchacích cest s bolestí v krku, rýmou nebo kašlem,
  • sezonní nachlazení, zejména na podzim a v zimě,
  • zánět středního ucha,
  • gastrointestinální infekce způsobené například rotaviry nebo noroviry,
  • třídenní horečku (nebo 6. nemoc) způsobenou lidskými herpes viry.

Infekční onemocnění jsou velmi nepříjemná jak pro malého človíčka, tak pro jeho ustarané rodiče. Mění jeho denní režim, náladu, spánkový režim i chuť k jídlu. Posilují však křehký imunitní systém. Organismus batolete se učí rozpoznávat škodlivé mikroorganismy a účinně s nimi bojovat.

Stručně řečeno: Dítě překoná v průměru pět infekcí ročně, někdy i více. Jejich úspěšné zvládnutí je důležitou podmínkou pro imunitní vyzrávání organismu, které trvá až do věku nástupu do školy. Později se již počet překonaných infekcí za rok výrazně snižuje.

Máte pocit, že je váš prcek náchylnější k rýmám a virózám než jeho vrstevníci? Pak se snažte posílit jeho imunitní systém:

  • Pomozte mu a naučte ho důkladně si mýt ruce mýdlem a teplou vodou, naučte ho smrkat. 
  • Dopřejte mu dostatek spánku a odpočinku.
  • Zajistěte mu dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.
  • Připravte mu zdravou a vyváženou stravu.
  • Dbejte na dostatečné množství tekutin ve formě vody nebo čaje bez cukru.
  • V období sezonních infekcí omezte jeho pobyt v dětském kolektivu – zejména v uzavřených prostorách, jako jsou herny v nákupních centrech.

Strava hraje při budování imunity velmi důležitou roli. Jejím prostřednictvím se do dětského organismu dostávají všechny důležité živiny, vitaminy, minerály, stopové prvky a vláknina. Strava batolete by proto měla obsahovat především čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné a mléčné výrobky. Nenabízejte mu průmyslově zpracované potraviny, smažená ani fast food jídla, slané pochutiny, sladkosti ani slazené nápoje. Buďte zásadoví rodiče – stačí pár výjimek a dítě začne preferovat jejich specifickou chuť, i když z výživového hlediska nemají žádnou hodnotu. Potraviny vhodné pro batolata jsou obvykle obohaceny o vitaminy, aby poskytovaly živiny pro mírně zvýšenou potřebu ve srovnání s dospělými.

Tip: Děti posilují svou imunitu také kontaktem s běžnými patogeny, které se vyskytují v domácím prostředí, ale i ve venkovním prostředí. Čistota prostředí, v němž se zdržuje, je v pořádku – ale s úklidem to nepřehánějte. Máte tendenci udržovat svůj domov hygienicky sterilní a používáte při jeho údržbě velké množství čisticích a dezinfekčních prostředků? To není správné. Nejenže tím nechráníte své dítě před infekcemi, ale také zvyšujete riziko vzniku alergií. Sbírá vaše batole na procházce každý list, kamínek nebo šišku? Přistihli jste ho, jak si dává do pusinky hlínu na zahradě nebo písek na pískovišti? I když se vám to nelíbí, nedělejte z toho tragédii – i to patří k tréninku imunitního systému.

Tip: Hygiena rukou je důležitější než nadměrná čistota prostředí. Pomozte mu je umýt – před jídlem a pitím, po příchodu z venku, po hře se sousedovým koťátkem. Nejprve ho nechte, aby si je „umyl“ sám pod tekoucí vodou, a pak mu je doumyjte vy. Nestačí jen namydlit batoleti ruce a rychle je opláchnout! Věnujte pozornost prostoru mezi prsty a jejich konečkům. Poté je důkladně osušte čistým bavlněným ručníkem. Špinavé, špatně umyté nebo mokré ruce mohou ústy do dětského těla – kromě sliznice nosu – zavléci řadu virů, bakterií a parazitů, které způsobují infekční onemocnění.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Prořezávají se vašemu dítěti zoubky, je nachlazené, má průjem, bolí ho bříško? Jistě byste dala cokoli za to, aby mu bylo co nejdříve lépe! Vytrpěla byste za něj každou bolístku, každou nudličku, každou horečku. Bohužel to tak nefunguje. Jedinou možností je laskavě a trpělivě ho v jeho nemoci doprovázet. Když maminka pracuje, péči přebírá tatínek a naopak.

Máte jako matka výčitky, když nemůžete být z pracovních nebo jiných důvodů s nemocným batoletem doma? Není snadné se s tím vyrovnat, ale trocha lítosti a smutku je v pořádku. I tatínek se cítí stejně, když nemůže zůstat se svou milovanou ratolestí.

V každém případě s nemocným batoletem jde stranou nejen domácnost, ale i práce – pokud jste zaměstnaná. Spoléhat se na home office není nejlepším řešením – velmi snadno se vám může stát, že nestihnete udělat vše, co je do práce potřebné. Pokud s dítětem nemůže zůstat partner, babička nebo chůva, požádejte dětského lékaře o „ošetřovačku“, což je placená péče.

Užitečný tip při návratu do práce: Jste-li zaměstnanec, dobrovolně nemocensky pojištěná osoba, máte při onemocnění dítěte nárok na ošetrovné. Vzniká tehdy, když musíte s dítětem zůstat doma a starat se o něj v době nemoci.

Nejlepší tipy pro 15. měsíc dítěte

S batoletem čas letí neuvěřitelně rychle, že? Tyto tipy vám pomohou zvládnout 15. měsíc v pohodě:

  • Trávte s dítětem co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu. Intenzivní pohyb na hřišti, procházka vedle kočárku nebo „jízda“ na odrážedle z něj dostane nahromaděnou energii, posílí jeho imunitu a fyzickou kondici.
  • Naplánujte výlety do zoologické zahrady, muzea přátelského k dětem, zábavního parku s prvními prolézačkami nebo jiné dobrodružné aktivity.
  • Mějte po ruce krabice s kostkami, stavebnicemi, hračkami. Nemusíte neustále kupovat nové, pokud malého vymýšleče omrzí ty starší. Stačí je na chvíli schovat a nahradit novými. Později hračky opět vyměňte.
  • Dobrou náhradou za hračky jsou běžné předměty z domácnosti. Nebraňte svému batoleti, aby je vytahovalo ze zásuvek. Samozřejmě mu dovolte hrát si jen s těmi bezpečnými.

Důležité otázky o 15. měsíci dítěte

Jak zaměstnám dítě v 15. měsíci?

Drobečka v tomto věku zvlášť zajímají:

  • dřevěné kostky nebo stavební bloky, které lze použít ke stavbě a okamžité demolici věže,
  • jednoduchá dřevěná železnice s kolejnicemi,
  • kolo, kočárek nebo autíčko, větší auto nebo jakýkoli vozík, který lze tlačit před sebou,
  • autíčka a zvířátka na čtyřech kolech, která může táhnout za sebou,
  • předměty denní potřeby, svazek vyřazených klíčů, víčka, dřevěné lžičky, nepotřebná lehká malá pánev, nerozbitné skleničky, 
  • jednoduché hudební nástroje, jako jsou bubínek, chrastítka nebo xylofon.

Váš poklad se skvěle zabaví i s obyčejnou kartonovou krabicí, v níž může přepravovat hračky z místnosti do místnosti, schovat se v ní, udělat si z ní domeček pro panenku nebo ji použít jako auto na hraní.

Ve volné přírodě batole obvykle nepotřebuje žádné hračky. Bude si hrát s přírodními materiály, kterých je venku dostatek – kamínky, písek, listí, větvička ze stromu nebo klacík dostatečně podněcují jeho fantazii a představivost. Rádo zkoumá živé tvory: zaujme ho beruška na listu, housenka na stromě, pavouk v síti a šnek uprostřed cesty.

Kolik spánku potřebuje dítě v 15. měsíci?

Batole ve věku 15 měsíců obyčejně prospí:

  • 10 až 13,5 hodin v noci
  • 1 až 3,5 hodiny během dne

Potřeba denního spánku se postupně snižuje. Většině dětí kolem 15. měsíce stačí jeden delší spánek místo dvou kratších. Některá batolata však stále vyžadují dva denní spánky – je to jediný způsob, jak přežít den spokojeně a vyváženě.

Dítě ve 2. roce života samozřejmě potřebuje spát mnohem déle než dospělý, ale již kratší dobu než v 1. roce. Klidné prostředí při spánku a každodenní pravidelný režim mu pomohou usnout snadno a bez pláče.

Co může jíst dítě v 15. měsíci?

Batole může sníst téměř vše co dospělý, pokud pokrm obsahuje:

  • minimální množství soli,
  • co nejméně cukru,
  • minimum koření.

Při přípravě dětské stravy se také vyhněte konzervačním látkám a zvýrazňovačům chuti. Běžné pokrmy již nemusíte pro své dítě připravovat zvlášť, stačí při vaření a dušení šetrně a zodpovědně zacházet s tuky a oleji a rodinné jídlo výrazně méně solit a dochucovat. V případě potřeby můžete svou porci dochutit až u stolu.

Pokud doma nestíháte vařit, můžete sáhnout po hotových jídlech a příkrmech pro batolata. Tyto pokrmy musí splňovat podmínky speciální dětské výživy, vybírejte je jen z nabídky osvědčených výrobců dětské stravy.

Ovoce, zeleninu a ořechy rozdělte na menší kousky, abyste snížila riziko aspirace. (Aspirace je vniknutí kapalných nebo pevných látek do dýchacích cest při vdechnutí.)

Ovoce a zeleninu můžete malému strávníkovi nabízet v syrovém stavu, ale také jako vařené, dušené nebo zapékané pokrmy. Maso by mělo být na talíři 5 až 6krát týdně, ryby 1 až 2krát týdně. Na jídelníčku by neměly chybět ani brambory, těstoviny, rýže, chléb a pečivo.

Dbejte na to, aby drobek pil dostatek vody. Protože při hře a pohybu vydává hodně energie a potí se, má žízeň mnohem častěji než dospělý člověk.

Musí mít dítě v 15. měsíci už pevný denní režim?

Pravidelný denní režim pomáhá dětem v tomto věku zvládat přechod mezi různými činnostmi nebo přesuny na různá místa bez obtíží.

Malé dítě nechápe pojem času, začíná ho vnímat obvykle až s nástupem do školy. Místo „ráno“, „odpoledne“, „za hodinu“ používejte k pojmenování času nebo časových úseků pevné body, které dítě důvěrně zná, jako je oblékání, jídlo, hra, spánek. Vysvětlujte: „Až vstaneš, umyjeme se a napapáme“, popř: Až dojíš oběd, oblékneme se a půjdeme ven“.

Některé děti reagují na změny v denním režimu velmi citlivě. Snažte se:

  1. Dítěti změnu včas oznámit.
  2. Trpělivě ho podporovat, aby se s ní co nejlépe vyrovnalo.

Emočně vyzrálejší batole se lépe vyrovnává se změnami a snadněji se jim přizpůsobuje. Potřeba pevnějšího nebo volnějšího denního režimu závisí především na osobnosti dítěte. Důvěřujte svým instinktům – jistě rychle přijdete na to, jak sladit potřeby svého drobečka s požadavky a zvyklostmi ostatních členů rodiny.

Co zvládne dítě v 15. měsíci?

Mnohá batolata v 15. měsíci již dokážou:

  • chodit zcela samostatně nebo si ještě občas pomáhat s podporou nábytku,
  • chodit do schodů s pomocí rukou,
  • sehnout se pro předmět a znovu se postavit,
  • sednout si na zem a vstát,
  • napodobovat činnosti dospělých,
  • postavit na sebe pár kostek,
  • hrát si s hračkami, které je třeba tlačit nebo tahat,
  • říkat několik slov a tvořit jednoslovné věty,
  • napodobovat zvuky věcí a zvířat,
  • prohlížet si obrázkové knížky, otáčet stránky,
  • částečně rozpoznávat, nebo dokonce pojmenovávat barvy a tvary,
  • ukázat na části těla, předměty a hračky,
  • pít z dětského hrnečku,
  • přenášet jídlo z talíře do úst – většinou rukama, ale někdy také dětskou lžičkou nebo vidličkou,
  • částečně se svlékat a oblékat si některé části oblečení, například šátek nebo čepici.

Vývoj dětí ve 2. roce života je značně individuální. Fyzicky zdatné batole může mít velmi chudou slovní zásobu nebo ještě téměř nemluvit. Naopak jazykově vyspělý človíček může být méně motoricky zdatný a více spoléhat na vaši pomoc. Přečtěte si o motorickém vývoji  dětí.

Jak často je třeba dítě koupat v 15. měsíci?

Některé děti jsou vášnivými milovníky vody a rády se každý večer cákají ve vaně. Nebojte se je koupat – s velmi jemnými přísadami do koupele – několikrát týdně. Jiným stačí sprcha dvakrát do týdne.

Denní základní hygiena by měla zahrnovat mytí obličeje, krku, rukou, oblasti plenek, čištění zubů a vysmrkání nosíku. Pokud se váš miláček nerad koupe nebo sprchuje, je rychlým kopromisem rychlé umytí měkkou žínkou nebo mokrými ubrousky.

Málokteré dítě si nechá ochotně umýt vlasy. Tato činnost pro něj většinou znamená nepříjemné mučení, kterému se brání. Rozptylte ho hrou – nabídněte mu kbelíky nebo různé nádoby na přelévání vody, případně plovoucí hračky a míče. Používejte jemné šampony, které mu nepodráždí očka, a smývejte je  příjemně teplou vodou. Nechte ho, aby si vlásky umyl nejdřív sám, pochvalte ho, jak je šikovný, a až pak mu je umyjte sama.