Skip to main content

Dítě ve 14. měsíci

Dítě ve 14. měsíci je mimořádně pohyblivé a akční. Pokud ještě nepřestalo lézt po čtyřech, pravděpodobně tuto disciplínu zvládlo do té míry, že se dokáže bleskově přesouvat z jedné místnosti do druhé. Bez vaší podpory se umí postavit a shodit sošku z police. Nejúžasnější na tom je, že se naučilo chodit a neustále vám vyráží dech novými kousky: Pokud jsou v cestě schody, dokáže je zdolat, že? Zároveň si aktivně rozšiřuje slovní zásobu a každý den procvičuje nová slova. Jeho osobnost se projevuje čím dál tím víc. Rozporuplné emoce a touha překračovat zákazy signalizují, že se blíží období vzdoru; na druhou stranu strach z odloučení může stále přetrvávat. Zjistěte, co můžete tento měsíc očekávat.

Jak se dítě vyvíjí?

Ve 2. roce života se z vašeho miláčka stává osobnost, která se snaží být stále samostatnější. Je úžasné sledovat jeho pokroky při objevování světa a zdokonalování motorických dovedností.

Drobek se na své cestě k samostatnosti nevyhne drobným zraněním, modřinám a slzám. Nedokážete ho ochránit před všemi zakopnutími nebo pády? I neúspěch se počítá – povzbuzuje malého průzkumníka k novým pokusům a zkouškám nebo ke zvládnutí prvních zákazů a příkazů od dospělých, tedy přivyknutí na disciplínu.

Je možné, že v tomto období se silněji prosazuje motorický vývoj batolete, zatímco vývoj řeči trochu zaostává. Některé děti se soustředí výhradně na aktuálně osvojenou dovednost a teprve poté se zaměřují na další. To je naprosto normální a ukazuje to, jak odlišně se každý malý človíček ve 2. roce života vyvíjí.

Batole ve 14. měsíci pravděpodobně umí:

  • samostatně stát
  • udělat několik kroků bez pomoci
  • vylézt do schodů s vaší pomocí
  • pít z hrnku a možná jíst lžičkou
  • kutálet míč
  • uchopit křídu, tužku nebo pastelku a čmárat na tabuli nebo papír
  • ukazovat na konkrétní předměty
  • poslouchat a plnit jednoslovné pokyny, například zamávat nebo dát pusu na rozloučenou 
  • říct několik nových slov
  • napodobit některé činnosti
  • napodobovat hlasy zvířat a zvuky věcí

Tělesný vývoj dítěte

Váš poklad roste a přibývá pomaleji, ale některé změny nepřehlédnete. Například vlásky – máte také vy synka, který absolvoval tento měsíc poprvé ostříhání? Nebo jste si právě tento měsíc uvědomila, že vaše malá princezna má na hlavě první opravdové kudrlinky? Struktura a kvalita vlasů závisí na genetice a je určena již v den početí.

Milníky

Hmotnost Dítě váží přibližně 9 400 až 10 100 gramů.
Růst Měří 74 až 84 centimetrů, obvod hlavy je 43 až 49 centimetrů.
Řeč Rozšiřuje se slovní zásoba, přibývají jednoslovné věty, batole začíná používat důraz a intonaci a s jejich pomocí také vyjadřuje svá přání a potřeby.
Motorická zručnost S pomocí druhé osoby dokáže dítě vylézt na židli nebo do schodů; uchopit lžíci a přiložit ji k ústům; naskládat na sebe dvě kostky; vložit správný tvar do příslušného otvoru; obléknout si jednodušší části oblečení; otáčet stránky v leporelu nebo obrázkové knize; uchopit do prstů tužku nebo křídu a čmárat s ní na tabuli nebo na papír.

Výška a obvod hlavičky se v těchto měsících mění jen neznatelně, o několik milimetrů. Kabátky, kalhoty, šatičky a botičky nyní vydrží déle, nemusíte je každou chvíli měnit. Teprve při dalším vývojovém skoku zjistíte, že malý človíček najednou ze všeho vyrostl. Zjistěte více informací o výšce a hmotnosti svého dítěte.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

Těšíte se už z prvních samostatných krůčků? Po nesmělých pokusech o pohyb vpřed bude váš poklad postupně nacvičovat další druhy pohybu:

  • poskakování
  • chůzi v kruhu
  • chůzi pozpátku
  • udržování rovnováhy a stability

Drobek bude nadšený, když ho necháte čvachtat se v kaluži, vylézt na obrubník a balancovat na něm – samozřejmě s vaší pomocí a dohledem – nebo s ním „závodit“. Tento krátký, ale intenzivní pohyb je pro batole náročný a rychle ho vyčerpá. Pak ho vezměte do náruče nebo ho posaďte do kočárku, aby si mohlo odpočinout.

Malý rošťák si v maminčině nebo tatínkově náruči obvykle „dobíjí baterky“ vydatným pohybem. Potřebuje se mazlit, tulit, cítit vaši blízkost. Když načerpá nové síly, vydá se znovu prozkoumávat svět kolem sebe.

Máte obavy, že si vaše dítě ještě netroufá chodit samo? Vykročí, jen když se s jistotou drží vašich rukou nebo nábytku? V tomto věku je to naprosto v pořádku, na pohybový trénink je ještě dost času. Zdravá batolata se obvykle naučí samostatně chodit do 18. měsíce života.

Buďte dítěti trpělivou oporou. Buďte mu neustále nablízku. Velmi dobrou pomůckou pro nácvik chůze jsou odrážedla, zejména ve tvaru autíčka nebo malého kola, s vodicí tyčí nebo bez ní; a stabilní větší hračky na kolečkách, které může dítě tlačit a přitom se o ně trochu opírat, jako je kočárek s panenkou, dětská sekačka na trávu nebo obyčejná kartonová krabice. Batole se s nimi někdy naučí chodit rychleji a bezpečněji než jeho vrstevník, kterému pomáhá rodič. Dobrou motivací je také hra, například: „Tvůj medvídek má hlad, musíme mu dát něco k jídlu. Dej ho do kočárku/autíčka a odvez ho do kuchyně.“

Výchova hrou

Pokud chcete podpořit rozvoj emočních i motorických dovedností současně, zahrajte si na zrcadlo. Posaďte se naproti své dcerce nebo synkovi na podlahu nebo na pohovku. Dělejte legrační grimasy, pohybujte rukama a nohama a smějte se. Vaše ratolest bude se zájmem sledovat, co děláte – a začne vás napodobovat. Po chvíli si můžete role vyměnit; nechte dítě rozhodnout, která gesta máte opakovat po něm.

Podpořte rozvoj soustředění klidnějšími aktivitami, například hrou na vyhledávání nálepek. K té budete potřebovat nalepovací hvězdičky, zvířátka, autíčka, smajlíky. Nalepte je na stránky oblíbených obrázkových knížek svého dítěte a vyzvěte ho, aby hledalo ty se stejným motivem. Pokud je prcek již dostatečně motoricky zdatný, zkuste si role vyměnit – nechte ho, aby samolepky nalepil sám, vaším úkolem bude je hledat.

Postavte s dítětem věže z dřevěných kostek nebo z různých stavebnic. Tato klasická, ale velmi oblíbená činnost je zábavná a zároveň rozvíjí jeho prostorovou představivost, koncentraci a jemnou motoriku. Některé děti staví kostky na sebe soustředěně, jiným chybí trpělivost a po dvou nebo třech neúspěšných pokusech se chtějí věnovat jiné činnosti. Jiné čekají, až věž postavíte, a pak ji s chutí zbourají. Hru můžete různě obměňovat – například se můžete ve stavění věže střídat, pojmenujete barvy stavebních kostek nebo vyzvěte prcka, aby si vybral konkrétní kostky z krabice.

Dává váš miláček přednost klidnějším hrám? V létě není nad klasické pískoviště. Vaše dítě se na něm skvěle zabaví, aniž by se příliš rozdovádělo. Pokud máte na zahradě nebo na terase doma vyrobené minipískoviště, není to žádný problém. Pokud navštívíte veřejné pískoviště na sídlišti nebo v nákupním centru, může být situace trochu složitější. Poklidná aktivita se raz dva změní v hádku s vrstevníkem, který má zájem o úplně stejný kyblík nebo formičky jako vaše dítě. Úkolem rodiče je ukázat oběma stranám sporu, že nejlepší je se o hračky podělit.

V chladném období je dobrou náhradou pískoviště domácí kuchyňka, malý obchod nebo dílnička, ale také malý stan nebo hrad z polštářů. Děti rády napodobují činnosti, které pozorují u dospělých – a tak vaří, pečou, uklízejí, telefonují, opravují auto nebo jen pijí čaj z miniaturního dětského nádobí.

Výživa dítěte

Mléčných zoubků v ústech 14měsíčního dítěte přibývá, takže mu nyní můžete nabídnout jídlo, které by dříve nerozkousalo a nespolklo. Výživa batolete je už  pestřejší a jednodušší na přípravu – ale stále dbejte na to, aby obsahovala co nejméně soli a cukru.

Zatímco mnohá batolata ochotně ochutnají a snědí vše, co jim nabídnete, jiná se tvrdošíjně dožadují stále stejného jídla a nové potraviny odmítají. Máte pocit, že vaše dítě patří mezi „vybíravé jedlíky“? Když dostane k snídani kousek chleba s máslem a měkkým sýrem, jako je mozzarella, nebo vejce natvrdo a vy mu k tomu dáte pěkný kousek červeného rajčete, sní jen máslo a zbytek nechá být? Nebo sní jen chléb, v němž není kmín? Dá si k obědu pár samotných špaget, nebo z talíře bude jíst jen maso? Ovoce a zeleniny se nedotkne, pokud to není jeho oblíbený druh? Nebo, v nejhorším případě, chce jen „dvakrát nic bez chleb“?

Vybíravý jedlík může rodiče přivést téměř k zoufalství. Chcete, aby měl pestrou stravu plnou živin a vlákniny, ale místo toho se musíte spokojit s tím, že sní kus sladké palačinky bez ovoce nebo marmelády. Nejste v tom sama – extrémně vybíravých dětí ve věku od jednoho do tří let je poměrně dost. Některé dávají přednost jen určitému druhu jídla, jiné sotva sní pár soust z každé porce a další odmítají nové potraviny a jídla úplně. Největší starosti maminkám dělá, když jejich zlatíčka odmítají zeleninu a většinu druhů pečlivě pěstovaného domácího ovoce.

Syndrom nadměrné vybíravosti není zcela vysvětlen. Na vině může být strava těhotné a kojící matky, skutečnost, zda dítě bylo, či nebylo kojeno, vzor staršího sourozence nebo rodičů, stejně jako genetika nebo onemocnění. Ve čtrnácti měsících je stále velmi důležité konzultovat vybíravost a odmítání jídla s pediatrem. Ten zváží riziko nedostatečného příjmu některých vitaminů a minerálů a jejich případnou náhradu.

Ve zkratce: Batole někdy potřebuje až 14 pokusů, aby si zvyklo na nové potraviny a jídla. Nejlepší strategií je nabízet je znovu a znovu, ale bez nátlaku. Protože extrémně vybíravé děti dávají přednost známým pokrmům, změňte alespoň – pokud je to možné – způsob jejich přípravy, konzistenci a vzhled.

Zkuste vykouzlit na talíři něco nového pro vybíravé jedlíky pomocí různých barev a tvarů. Přidejte k aranžmá zajímavé vysvětlení nebo lákavý příběh:

  • Připravte mu pestrý výběr ovoce a zeleniny podle barev duhy.
  • Ze zeleniny, ovoce nebo jiných vhodných potravin vykrajujte geometrické tvary nebo motivy zvířat – použijte vykrajovátka na pečení medovníku nebo perníčků.
  • Potraviny naaranžujte na talíř do tvaru obličeje.
  • Nabídněte mu jídlo, například oblíbené těstoviny, ve speciální misce s přihrádkami nebo na několika talířcích. Některé děti jsou ochotné jíst jídlo pouze tehdy, když jsou jednotlivé složky – například špagety, omáčka, maso nebo zelenina – od sebe odděleny.

Pokud dítě i nadále tvrdošíjně ignoruje vaše snahy, zkuste mu nabídnout nové jídlo až po zavedeném jídle a jen v malé porci – na lžičce nebo do ruky. Nezlobte se na ně, pokud ho odmítne ochutnat. Nedávejte najevo stres nebo nervozitu. Neodvádějte jeho pozornost od jídla zapínáním televize, tabletu nebo mobilního telefonu. Mělo by jíst v pravidelných intervalech a při jídle sedět u stolu. Krmení by nemělo trvat déle než 20 až 30 minut.

Další užitečné tipy pro krmení vybíravých batolat:

  • Svačiny vždy malé, ale pravidelné, aby i příliš náročný strávník měl v době oběda hlad.
  • Mléko a ovocné šťávy vždy jen odpoledne, jinak ho zbytečně zasytí předem.
  • Nezvykejte své batole jíst u televize, tabletu nebo chytrého telefonu!
  • Nechte ho jíst samotné a „pomáhejte“ mu s přípravou jídla a stolováním.
  • Nenuťte ho do jídla, nekřičte, nebouchejte věcmi do stolu, nevyhrožujte, netrestejte – i když je to těžké, snažte se zůstat neutrální i v těch nejtěžších chvílích. 
  • Pokud je to možné, vytvořte u stolu uvolněnou atmosféru s rozhovorem a zdravou interakcí mezi členy rodiny.

Zatímco se někteří rodiče snaží systematicky zařazovat nové potraviny do jídelníčku svého dítěte, jiní raději trpělivě čekají, až bude dostatečně zvědavé, aby vyzkoušelo, co mu chutná a co ne. Nevzdávejte se a hledejte způsoby, jak se vyrovnat se syndromem nadměrné vybíravosti.

Kojení a náhradní mléčná výživa

I ve 14. měsíci stále platí – pokračujte v kojení, dokud si to vy a vaše dítě přejete.

Pokračujte v odvykání dítěte na kojeneckou láhev. Odborníci doporučují nabízet dítěti mléko z hrnečku po 8. měsíci. Také ostatní tekutiny nabízejte z běžného hrnečku nebo z hrnečku se speciálním víčkem, náústkem nebo brčkem. Pokud se stále nechce vzdát krmení a pití z láhve, nadále ho jemně povzbuzujte k přechodu, je to důležité.

Neustále prckovi připomínejte, že velké děti už pijí mléko a čaj z hrnečku. Ukažte mu, jak zábavné je ho používat.

Většina batolat se v noci budí i ve 14. měsíci. Potřebuje váš poklad stále noční kojení nebo láhev? Pokud byste to chtěla „utnout“, zkuste tyto tipy:

  1. Při odstavování dejte dítěti jasný časový rámec, kdy už nebude dostávat prs. Čtrnáctiměsíční batole samozřejmě ještě nerozumí pojmu „čas“, proto zvolte jasná kritéria, která mu vysvětlíte. Například: „Teď je tma a jdeme spát. Teď dostaneš mlíčko od maminky a pak znovu, až se za oknem rozední / až tatínkovi zazvoní budík do práce.“ Vysvětlete dítěti novou situaci, i když se může zdát, že je příliš malé na to, aby ji pochopilo. Batolata mohou porozumět pomocí tónu hlasu a pomocí gest. 
  2. Pokud se v noci vzbudí a dožaduje se prsu, zkuste ho uklidnit a nabídněte mu jako náhradu sklenici vody nebo čaje. Sací reflex je stále velmi silný, pokuste se ho překonat intenzivním mazlením, tulením dítěte ke svému tělu. Dítě se nesmí cítit nejistě a bát se, že by vás mohlo ztratit. Na druhou stranu se vyhněte polohám, které by mu mohly připomínat kojení, jako je například držení v náruči.
  3. Velmi nápomocný může být partner: požádejte ho, aby několik nocí vstal on a nabídl děťátku sklenici vody nebo čaje. Když malé zaregistruje vaši nepřítomnost a pochopí, že mu tatínek nemůže dát prs, postupně se přestane kojení v noci dožadovat. Tatínek a jeho přítomnost může také vytvořit pro malého nový uspávací rituál s pohádkovou knížkou, houpáním, hlazením.
  4. Pokud dítě při odstavování stále srdceryvně pláče, máte dvě možnosti: buď vydržet, nebo znovu nabídnout prs. Zejména během první noci se radikální odstavení nedoporučuje. Pamatujte však, že děti se v tomto věku nebudí primárně proto, aby jedly a pily. Nočním kojením získávají mnoho dalších důležitých impulzů: pocit bezpečí, potvrzení, že maminka je nablízku, uklidnění a snadný způsob, jak znovu ulehnout. 
  5. Tyto postupy fungují i u batolat krmených z láhve.

Ve zkratce: Některé děti se od prsu nebo láhve odnaučí snáze, jiné se dlouho nemohou vzdát rituálu nočního krmení, protože pro ně je bradavka nebo dudlík láhve tou nejlepší ukolébavkou. A přiznejme si: nemálo matek zjistí, že noční kojení je pohodlnější a méně únavné než noční vstávání a podávání vody, a proto se rozhodnou v kojení ještě nějakou dobu pokračovat. I tato cesta je zajímavou rodičovskou zkušeností.

Návštěva pediatra

Podle kalendáře preventivních prohlídek vás další návštěva pediatra čeká v 15. měsíci. Pokud máte pochybnosti o věkově přiměřeném vývoji svého dítěte, objednejte se k pediatrovi na prohlídku dříve.

Období vzdoru

Ať už máte syna, nebo dceru, máte doma každý den sebevědomější a samostatnější bytost. Objevuje svou vlastní vůli a začíná zkoušet, kam až může zajít, co si může dovolit. Najednou zjistíte, že se milé a poslušné batole ze dne na den změnilo v nezvladatelného křiklouna, který odmítá cokoli a kohokoli. Na všechno, co ještě včera bez problémů přijímalo nebo dělalo, dnes rázně odpovídá „ne“. Je-li plaché a introvertní, jsou jeho projevy zdrženlivější, je-li temperamentnější, reaguje výbušněji.

Toto období se nazývá obdobím vzdoru nebo fází autonomie. Je důležitým krokem ve vývoji a začíná kolem 13. měsíce. Nepředvídatelné výkyvy nálad, prudké emoce, záchvaty vzteku doprovázené pláčem vyžadují pevné nervy a samozřejmě hodně pochopení a lásky ze strany rodičů.

Jak si poradit se vzdorem batolete?

  • Nevyčítejte si, že jste ve výchově udělala chybu, a neberte si vzdor dítěte osobně. Touto fází samostatnosti, která začíná kolem třetího roku života, si musí projít každý malý človíček. Je velmi důležitá pro jeho další emocionální vývoj.
  • Zůstaňte klidná, trpělivá a přátelská. Řešte situace podle jejich závažnosti. Je rozdíl, když se dítě vrhne s křikem na zem v nákupním centru a když s vámi nechce spolupracovat doma při oblékání.
  • Zjistěte, v čem je problém: Proč si malý odmítá obout botičky? Protože je zaujatý hrou, kterou ho nyní nutíte ukončit? Protože si je chce nazout sám. Protože se necítí pohodlně v těch, které mu nabízíte?
  • Budujte pozitivní prostředí, v němž převládá „ano“ a v němž jen zřídka musíte říkat „ne“.
  • V případě výbuchu hněvu, odporu, pláče nebo jiných negativních emocí si vedle dítěte klekněte tak, abyste se mu dívala do očí. Držte ho za ručičky a tiše k němu promlouvejte.

Ne vždy můžete brát ohled na přání dítěte. V silničním provozu je bezpečnost důležitější než to, že vás zrovna nechce držet za ruku. Pokud máte důležitou schůzku, musíte jeho hru přerušit, ať se mu to líbí, nebo ne. Určitě ho nenecháte hrát si s vodou ve fontáně, když je venku sychravo nebo větrno. Dítě s vámi bude více spolupracovat, když mu:

  • v dostatečném předstihu oznámíte, co se chystá,
  • předem oznámenou činnost provedete v klidu, bez zvyšování hlasu a rozhodně ne pod hrozbou trestu.

Dítě, stejně jako dospělý, bude vždy projevovat emoce – ať už negativní, jako jsou smutek nebo hněv, nebo pozitivní, jako jsou radost a spokojenost. Fáze vzdoru je prvním krokem k rozpoznání a vyjádření vlastních pocitů a také k emoční seberegulaci. Jako rodič je důležité uvědomovat si pocity batolete, přijímat je a mít pro ně pochopení. Na druhou stranu podporujte dítě v tom, aby dokázalo vyjádřit své vnitřní pocity. Tímto způsobem posilujete jeho sebeuvědomění a sebedůvěru.

Tip: V tomto věku již dítě potřebuje prostor a volnost k prozkoumávání prostředí, ale to neznamená, že nemusí akceptovat hranice, které mu stanovíte. Naučte ho zvládat zákazy a příkazy – nejen kvůli jeho bezpečnosti, ale také proto, abyste podpořila jeho sociální chování. Zpočátku může na omezení reagovat provokativním chováním; bude zkoušet, kam až může zajít. Nepolevujte, buďte důsledná. Stručně a co nejdříve mu vysvětlete, co udělalo špatně a proč to už nesmí dělat. Dobrým způsobem je také odvést pozornost k jiné činnosti. Vyhněte se trestům a křiku.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Vzdorující potomek může připravit horké chvilky rodičům, ale zejména matce, která se o něj obvykle stará nepřetržitě. Připravte se psychicky na toto nelehké, ale důležité období ve vývoji batolete. Promluvte si s partnerem o kritických situacích a pokuste se společně stanovit výchovné hranice. V případě potřeby ho požádejte o větší podporu. Rádi vám pomohou i prarodiče – dítě je dostatečně samostatné na to, aby ho pohlídali nebo vzali na procházku. Vy si můžete udělat čas na odpočinek, zajít na kosmetiku nebo na rychlou kávu s kamarádkou.

Život s batoletem je nesmírně náročný i povznášející zároveň. Je to obrovská výzva. Ve dne v noci musíte snášet rozmary malého človíčka, přizpůsobovat se jeho rutině, v noci být vzhůru a přes den usínat únavou. Na druhou stranu vás potěší každé jeho nové slovo, každý jeho úsměv a každé objetí, kterým vám dává najevo svou lásku.

Ve zkratce: Trpělivost je krásná ctnost, ale první okamžiky dětského vzdoru mohou rodiče nepříjemně zaskočit a ukázat jim zcela jiný obraz sebe sama. Rodinný terapeut Jesper Juul se k tomuto tématu vyjádřil takto: „Dobří rodiče dělají nejméně dvacet chyb denně.“ Co tím myslel? Ani dobře informovaní a prozíraví rodiče, kteří se velmi snaží a akceptují vývojové fáze dítěte, se nechovají vždy dokonale. Být netrpělivý nebo dělat chyby je normální; rodičovství má pro nás každý den připravené nové výzvy.

Nejlepší tipy pro 14. měsíc dítěte

Ve 14. měsíci už váš drobeček ocení žertování, dovádění a smích – přidejte se k zábavě! Naše tipy jsou určeny pro celou rodinu:

  • Nastal čas na zábavné formičky do písku nebo sněhu v zimě a zajímavé doplňky do dětské kuchyňky nebo dílničky. Malý človíček, dychtivý po objevování, si s nimi chce intenzivně hrát.
  • Rozšiřte vozový park svého dítěte. Ideálními dárky pro nadcházející měsíce jsou odrážecí auto nebo tříkolka, kočárek pro panenky nebo dětská sekačka, o níž se může prcek opírat při nácviku chůze.
  • Nabídněte dítěti rozmanité potraviny a pokrmy – nejen z hlediska živin, ale také barev a tvarů. Zkuste ho nalákat na talíř plný veselých barev.
  • Připravte s prckem těsto, vykrajujte různé tvary pomocí formiček a upečte je. Mnoho maminek tvrdí, že skutečné těsto je lepší než plastelína.
  • Naplánujte výlety do přírody, aquaparku nebo zoo. Pokud má váš mrňous staršího sourozence, který ho dostatečně motivuje, zvládne i návštěvu přírodovědného muzea s obřím modelem mamuta a miniaturními zkamenělinami nebo dětského divadla.

Důležité otázky o 14. měsíci dítěte

Co dokáže dítě říci ve 14. měsíci?

Vývoj řeči je velmi individuální. Začal váš miláček mluvit dříve? Možná už má ve své slovní zásobě 10 až 30 slov, o něž se může opřít. Batolata se ve 2. roce života naučí v průměru 3 slova za měsíc, přičemž ve 2. pololetí se jejich slovní zásoba rozšiřuje výrazně rychleji.

Pokud dítě do této doby dělalo větší motorické pokroky, může být jeho aktivně používaná slovní zásoba nižší. Nemějte však obavy, rozumí více slovům, než dokáže vyslovit.

Co můžete udělat pro aktivní rozvoj řeči a slovní zásoby svého dítěte:

  • „Čtěte“ s ním leporela a obrázkové knížky s říkadly, krátkými básničkami nebo písničkami.
  • Pojmenovávejte každodenní předměty, hračky a činnosti jednoduchými a srozumitelnými slovy.
  • U her a činností vyslovujte konkrétní a jasné požadavky, např. „Kutálej červený míč směrem ke mně“, „Ukaž mi knížku se zvířátky“, „Hoď ten papír do koše“, „Podej mi tu dřevěnou vařečku ze zásuvky“.

Chodí už batole do jeslí nebo má hlídání? Pravděpodobně se naučí mluvit dříve než v domácím prostředí. Jeho slovní zásoba a porozumění jazyku v každodenním kontaktu s ostatními dětmi a dospělými se bude rozvíjet rychleji než doma.

Kolik měří a váží dítě ve 14. měsíci?

Ve 14. měsíci batole pravděpodobně stále nosí velikost 80 až 86 jako dříve. Ve 2. roce života se růst oproti kojeneckému věku výrazně zpomaluje, takže mu oblečení vydrží déle. Pohyb a hra pomáhají zpevnit svaly a zeštíhlit postavu, aniž by dítě výrazně rostlo do výšky.

Kolik denního spánku potřebuje dítě ve 14. měsíci?

Batole ve druhém roce života potřebuje během dne v průměru 1 až 3,5 hodiny spánku. 

V noci spí – i když stále přerušovaně – 10 až 13,5 hodiny. Individuální potřeba spánku se může u jednotlivých dětí mírně lišit a liší se i měsíc od měsíce.

Některým dětem vyhovuje, když si mohou zdřímnout ještě 2krát denně, mnohým stačí 1 delší spánek kolem oběda nebo těsně po obědě. Jen málo dětí potřebuje během dne spát výrazně delší nebo kratší dobu.

Celková potřeba spánku se však nemění – čím kratší dobu váš poklad spí přes den, tím déle spí v noci.

Jak zaměstnám dítě ve 14. měsíci?

K oblíbený hrám pro čtrnáctiměsíční batole patří:

  • hra na schovávanou
  • chůze naboso po dotykovém chodníku
  • říkanky, písničky a hádanky spojené s pohybem
  • pohyb na odrážedle
  • stavění věží z kostek
  • kutálení a házení míčem nebo balonkem
  • dovádění v bazénu nebo vodním parku
  • pečení v dětské kuchyňce a modelování z plastelíny
  • čtení a prohlížení obrázkových knížek 
  • prstové a maňáskové divadlo
  • čmárání křídou na tabuli nebo prstovými barvami na papír či karton
  • hraní si s leporely – z těchto jedinečných knížek lze postavit domečky nebo ohrádky pro malá plyšová zvířátka nebo autíčka a dítě je může podle vašeho vzoru rychle napodobit a ubytovat v nich dalšího plyšáka, autíčko nebo malou háčkovanou panenku a stejně rychle je zbourat nebo přemístit jinam.