Skip to main content

Dítě ve 13. měsíci

Některé děti ve 13. měsíci chodí s jistotou, jiné se o první krůčky pokoušejí váhavě. Měly by se však již umět postavit na obě nohy a z této pozice objevovat svět kolem sebe. Batole rychle rozšiřuje svou slovní zásobu a touží „dělat“ vše, co děláte vy – od čištění zubů až po telefonování.

Jak se dítě vyvíjí?

Od 13. měsíce není vaše dítě kojencem, ale batoletem. Gratulujeme! Zatímco jeho motorický a emocionální vývoj se v 1. roce života odehrával neuvěřitelným tempem a téměř každý den přinášel důvod obdivovat nové pokroky, ve 2. roce se zdá, že se vše mírně zpomaluje. Ale není to tak, synek nebo dcerka udělají obrovské pokroky, ale protože nejde primárně o tělesný vývoj, nebudou na první pohled tak patrné.

Dobrá zpráva: Nemusíte kupovat oblečení tak často jako dříve, každá velikost vydrží déle. Prcek sice přibírá pomaleji, ale začíná se vytahovat do výšky. Jeho emocionální vývoj nabírá na obrátkách, výrazně se rozšiřuje jeho slovní zásoba a komunikační schopnosti. Človíček usilovně pracuje na své samostatnosti a nezávislosti a zároveň dbá na to, aby lidé, na něž se spoléhá, byli nablízku. Středem jeho vesmíru je nejčastěji maminka. Odloučení od ní, byť jen na krátkou dobu, může vyvolat separační úzkost – strach z odloučení, který se projevuje pocity sklíčenosti, strachu nebo plačtivosti.

Co umí dítě ve 13. měsíci:

  • Aktivně si rozšiřuje slovní zásobu – neustále mu přibývají nová slova.
  • Samostatně stojí na nohou a bezpečně se posadí ze stoje.
  • Pokouší se sám obléknout nebo svléknout. Nastává období ztracených čepic, bačkor nebo rukavic, které si na procházce stále sundává a s nadšením vyhazuje z kočárku.
  • Statečně dělá své první samostatné krůčky.
  • Zkouší se samo najíst – jako dospělý!

Tělesný vývoj dítěte

Váš poklad váží ve 13. měsíci téměř 10 kilogramů – odchylka může být plus minus 2 kilogramy. Mimo jiné záleží na jeho dosavadní růstové křivce a na tom, kolik vážil při narození. Ve 2. roce života bude přibývat na váze pomaleji.

Také hlava roste pomaleji, její obvod se zvětšuje „jen“ o několik milimetrů za měsíc. Obličej získává ostřejší kontury. Tělo se zeštíhluje a svaly, které jsou zodpovědné hlavně za vzpřímený postoj, se posilují neustálým cvičením. Dítě si při nácviku stoje a chůze zlepšuje rovnováhu, i když ji někdy ztratí, zakopne, spadne. To je normální – samozřejmě je třeba dávat pozor, aby se při tom nezranilo.

Milníky

Hmotnost Dítě váží 9 200 až 9 900 gramov.
Růst Měří přibližně 74 až 84 centimetrů, obvod hlavy je 43 až 49 centimetrů.
Řeč Batole si rozšiřuje slovní zásobu; některá slova používá k popisu různých věcí se stejnými vlastnostmi („kolo“ může být „míč“, „kolo auta“, ale také hra „kolo-kolo-mlýnské").
Motorická zručnost Dítě se samostatně postaví a udělá první krůčky, umí si nasadit čepici na hlavu, zkouší si obléknout nebo svléknout jednoduchý oděv.

Některé děti mohou mít v tomto věku až trojnásobek své porodní hmotnosti, ale může to být i naopak – může jim chybět pár gramů nebo několik desítek gramů do normy.

Emocionální a motorický vývoj dítěte

Batole ve 13. měsíci stojí vzpřímeně a s velkým nadšením objevuje svět kolem sebe. Ve 2. roce života je hnáno vnitřním instinktem naučit se co nejvíce od „velkých“.

Prcek vás nadšeně následuje při jakékoliv činnosti – a chce se přidat! Skládání prádla, vytírání podlahy, míchání v hrnci, sázení květin nebo sekání trávníku na zahradě jsou pro něj stejně vzrušující jako telefonování, ovládání tabletu nebo hraní si s ovladačem od televize. Radost z objevování a nezávislosti se však prolíná se separační úzkostí, pocitem odloučení od matky nebo jiné blízké osoby – mějte to na paměti.

Také to, že zakážete určité činnosti, může vést k hlasitým protestům. Dítě – i to, které bylo dosud klidné a poslušné – začne najednou nečekaně ostře a zřetelně projevovat své emoce, nálady a „názory“. Překvapují vás náhlé prudké výbuchy hněvu vašeho miláčka?

Fáze vzdoru úzce souvisí s obdobím osamostatňování. Začíná přibližně ve 13. měsíci a trvá několik následujících měsíců. V tomto věku již dítě prošlo fází odloučení od matky. To se projevuje jeho snahou prozkoumat neznámé prostředí, potvrdit si získané dovednosti a rozvíjet vlastní nezávislost. Rodiče k této fázi vzdoru přistupují různě – bohužel neexistuje žádný návod, jak se se vzdorem vypořádat. 

V každém případě porozumět ostrým a nepředvídatelným emocím batolete není snadné. Záleží především na vás a vašem příkladu, jak je dítě zvládne. Nakonec, vy ho přece znáte nejlépe.

Tip: Batole v tomto věku horlivě zkoumá a zkouší nové věci. Dávejte pozor, aby si neublížilo, ale nebuďte příliš úzkostlivá a dejte mu prostor k prozkoumávání a experimentování. Chcete pochopit, co a jak vnímá? Klekněte si na kolena, přibližně na úroveň očí, a pozorujte okolí. Pochopíte, z jaké perspektivy vnímá svět.

Prožívá váš miláček právě teď silný výbuch hněvu? Sedněte si k němu a jemně ho chytněte za ručičky, abyste odstranila rušivé podněty. V úrovni jeho očí můžete svého miláčka lépe vyslechnout a vnímat jeho aktuální pocity. Mluvte na něj klidně a nepříliš hlasitě, používejte jednoduchá, jasná, ale uklidňující slova. 

Je vaše miláček až příliš opatrný nebo bojácný? Neodvažuje se pustit z vašich rukou a „rozběhnout“ se do světa? Povzbuďte ho – nabídněte mu oblíbenou hračku nebo zajímavý neznámý předmět, ale tak, aby k němu musel natáhnout obě ručičky. Zpočátku se vám jeho pohyby budou zdát nejisté, ale nebojte se. Ve 13. měsíci se nadále rozvíjí smysl pro rovnováhu a budují se svaly potřebné pro stoj a chůzi bez opory.

I když prcek ještě nechodí, je určitě velmi pohyblivý a chce být co nejsamostatnější. Snaží se např:

  • nasazovat a sundávat čepici z hlavy
  • oblékat se a svlékat
  • obout a vyzout si boty
  • krmit se lžičkou
  • otevřít uzávěr láhve a napít se z ní

Při prvních pokusech o osamostatnění se obrňte pořádnou dávkou trpělivosti. Ještě chvíli potrvá, než se malému človíčkovi podaří strčit ruku do rukávu kabátu nebo sníst několik lžiček jablečného pyré, aniž by kromě sebe a svého trička ušpinil i konferenční stolek nebo zeď. I když je úžasné sledovat jeho každodenní pokroky, hodiny tikají, povinnosti čekají...

Nevyčítejte si, pokud nejste dostatečně trpělivá. Spěcháte k lékaři nebo do obchodu? Rychle ho nakrmte a oblečte, abyste vše stihla. Naplánujte si však chvíle, kdy nebudete spěchat a dopřejte svému dítěti pocit volnosti při činnostech péče o sebe sama. Pochvalte ho, když se mu to podaří. Netrestejte ho za nežádoucí chování, jen ho na ně upozorněte. Motivujte pozitivním příkladem. Pokud ho přece jen musíte pokárat, tak bezprostředně po činu, a ne o deset minut později.

Výchova hrou

Dítě v tomto věku si již pěkně hraje i s motorickými hračkami. Interaktivní tabule nebo kostka s mnoha prvky rozvíjí kreativitu, logiku, jemnou motoriku, koordinaci oko-ruka a zároveň podporuje soustředění a trpělivost. Při hře s motorickými hračkami se váš poklad učí:

  • otevírat a zavírat uzávěr láhve
  • otevírat a zapínat zip
  • zapínat a vypínat vypínače
  • stisknout tlačítka
  • tahat za provázky
  • omotat smyčky kolem válečků nebo knoflíků
  • pohybovat kuličkami po šikmých drahách
  • třídit a vkládat různé geometrické tvary do krabice přes odpovídající otvory

Senzomotorický trénink postupně připraví vaše dítě na dobu, kdy začne navštěvovat jesle nebo mateřskou školu. Ve školkách se často očekává, že si malé děti budou umět samy zout boty, odšroubovat uzávěr od láhve s čajem nebo otevřít krabičku se svačinou.

Mezi oblíbené činnosti dětí v tomto věku patří skládání puzzle a hry, při nichž třídí barvy a tvary nebo staví věže z kostek, které pak mohou bourat. Pokračujte ve hře na schovávanou, jednoduchých hádankách a samozřejmě ve „čtení“ obrázkových knížek. Drobečky také fascinují zvukové hračky a dětské hudební nástroje – hravě podporují rozvoj hudebního sluchu a rytmu. Potěšte ho xylofonem s barevnými klávesami, bubínkem, kytarou, zvukovou podložkou nebo houkajícím autíčkem či hračkou, která vydává zvuky zvířat.

Smysl pro rovnováhu a prostorové vnímání se rozvíjí při hrách s míčem. Házejte měkké míče nebo větší míč směrem k dítěti a požádejte ho, aby ho kutálelo nebo házelo zpět k vám. Skvělým způsobem, jak ho zabavit a rozvíjet jeho koordinaci a odhad vzdálenosti, je naučit ho házet míč do malé fotbalové branky nebo basketbalového koše připevněného na skříňce nebo zásuvce. Stejný účel však splní i prázdná krabice od bot.

Výživa dítěte

Dítě už může jíst téměř vše, co dospělí, ale jeho pokrmy musí být upravené. To znamená:

  • jídla s nízkým obsahem soli a cukru
  • žádné kořeněné nebo pálivé potraviny
  • mléko a mléčné výrobky vždy v přiměřeném množství (přibližně 500 gramů nebo 500 mililitrů denně) 
  • pokud nekojíte, dávejte přednost před běžným kravským mlékem mléčné formuli; a tzv. kysaným mléčným výrobkům, jako je jogurt

Pokud opravdu chcete dítěti podávat kravské mléko již před druhými narozeninami, je nejvhodnější plnotučné mléko od prověřeného dodavatele biomléka, stejně jako dostatek vody nebo neslazených čajů jako nápojů.

Pokud vás zajímá, proč pediatři doporučují mateřské mléko i v tomto období – buď po ukončení kojení, nebo u obecně nekojených dětí – raději mléčnou formuli než běžné kravské mléko, tak proto, že speciálně vyvinutá receptura zohledňuje skutečné potřeby a limity křehkého dětského organismu. Umělé mléko má všechny živiny pro správný růst a vývoj dítěte. Obsahuje vápník, železo, vitamin D, jód, probiotické kultury, esenciální omega-3 mastné kyseliny, galaktooligosacharidy. Naopak neobsahuje tak vysoké množství živočišných bílkovin jako kravské mléko. Příliš mnoho bílkovin zatěžuje dětské ledviny a přispívá k hrozbě vzniku rozvoje nadváhy až obezity v pozdějším dětském věku.

Mezi hlavními jídly – snídaní, obědem a večeří – byste svému malému strávníkovi měla dát dvě menší svačiny – přesnídávku a předkrm. Každé dítě má však jiné stravovací návyky, jiné chutě a jinou frekvenci jídla. Zatímco jednomu vyhovují delší přestávky mezi jídly, zejména pokud kolem oběda déle spí, jiné vyžaduje jídlo v kratších intervalech. Hodně záleží na denním režimu dítěte a na jeho zdravotním stavu. Prospívá a je zdravé? Nemusíte si dělat starosti, pokud jí „jako vrabeček“. Pokud máte pochybnosti, poraďte se s pediatrem.

Tip: Ptáte se, kolik a čeho by mělo 13měsíční batole sníst? Nevíte, zda jídlo, které mu nabízíte, obsahuje dostatek živin, je pestré a vyvážené? Jak velké by měly být porce? Dobrým vodítkem je kapacita dětské dlaně. Jedná se zhruba o hrst zeleniny, hrst ovoce nebo půl krajíce chleba s pomazánkou. Možná se vám zdá, že je to velmi malá porce, ale vašemu malému dítěti to bude stačit. Samozřejmě pokud má po hlavním jídle ještě hlad, je třeba mu nabídnout další kousek ovoce nebo zeleniny. Snažte se vyhnout sladkostem. Odpovědi na nejčastější otázky týkající se stravování malých dětí naleznete zde.

Ve druhém roce života je zubní hygiena ještě důležitější, protože v ústech přibývají další mléčné zuby, o něž je třeba pečovat. Je to tím spíše, že po 1. narozeninách mnoho rodičů věnuje méně pozornosti obsahu cukru v jednotlivých potravinách. Vhodnou alternativou pro batolata jsou výrobky bez přidaného cukru, jako např. HiPP Bio pro děti.

Kojení a náhradní mléčná výživa

Stále kojíte? Úžasné! Většina maminek je těsně po porodu rozhodnuta kojit co nejdéle.

Po prvním roce života jsou motivace a odhodlání kojit ovlivněny dalšími faktory a mnoho maminek s tím postupně a pozvolna končí. Dítě si obvykle žádá maminčin prs při usínání, ale často i v noci.

Tip: Začala jste pracovat a stále kojíte? Podle zákoníku práce máte podobně jako těhotná žena nárok na větší ochranu. Kromě přestávek v práci musí zaměstnavatel poskytovat kojící ženě i zvláštní přestávky na kojení, které se započítávají do pracovní doby a jsou kompenzovány mzdou. Kromě toho nesmíte pracovat na rizikovém pracovišti, pokud byste na něm mohla přijít do styku s nebezpečnými látkami, které by mohly přejít do mateřského mléka. 

Stále krmíte své dítě umělým mlékem z láhve? Začněte ji cíleně nahrazovat hrníčkem. Dodržujte doporučené dávky mléka a dbejte na pravidelnou dentální hygienu dítěte.

Od konce 8. měsíce můžete dítě odnaučit pít z láhve. Nabízejte mu nápoje a mléko z nerozbitného hrnečku vhodného pro tento věk. Odmítá se váš poklad vzdát láhve, i když je mu již 13 měsíců? Je to pochopitelné. I ten nejstatečnější malý objevitel se stane opět miminkem, když se potřebuje přitulit. Kojení nebo krmení, kdy ho chováte v náručí a mazlíte se s ním, je přesně to, co potřebuje.

Intimní mléčné chvilky oceníte zejména tehdy, když se z různých důvodů změní režim dítěte – například se o něj více starají prarodiče, dítě chodí na hlídání nebo do jeslí nebo se musíte více věnovat staršímu sourozenci školního věku. Nezapomínejte na péči o prořezávající se dětské zoubky a dbejte na jejich pravidelné čištění. Nejen láhev, ale i dudlík dítěte hraje při prořezávání zoubků neblahou roli. Nejhorší je, pokud je jedno nebo druhé používáno jako hračka. Navzdory ujišťování výrobců může tento zvyk vést k vývojovým poruchám chrupu nebo vadám řeči. Trpělivě učte své děťátko pít z hrnečku. Může pomoci argumentace, že pětiletá sestra z něj pije už dlouho, protože je „velká holka“.

Návštěva pediatra

Preventivní prohlídky pomáhají včas zachytit vývojové odchylky a chorobné stavy dítěte. Pokud je malé dítě zdravé a má za sebou všechna povinná očkování, stačí navštívit pediatra až v 15. měsíci. Nenechala jste své dítě očkovat v období mezi 11. a 12. měsícem z důvodu nemoci nebo jiných důvodů?  Poraďte se se svým pediatrem o dalším postupu.

Máte pocit, že se vaše dítě nevyvíjí podle příručky? Nehledejte rady jen na internetu, doktor Google není vždy tím nejlepším rádcem. Obraťte se se svými obavami na pediatra, který vám poradí a případně doporučí návštěvu specialisty. Nepodceňujte infekce svého dítěte, zvláště pokud má tendenci nakazit se od staršího sourozence, který již chodí do školky nebo školy a přináší si domů z dětského kolektivu řadu poměrně agresivních patogenů.

Příprava na péči mimo domov

Mateřská a rodičovská dovolená může trvat až 4 roky. V ideálním případě byste si ji měla užít co nejvíce se svým dítětem. Ne vždy je to však možné. Různé životní situace – nedostatek rodinných financí, nutnost udržet si zaměstnání nebo prostě potřeba vrátit se opět mezi dospělé – vám mohou vaše odhodlání překazit.

Na čtyřleté rodičovské dovolené u nás obvykle zůstávají matky, i když v poslední době přibývá otců, kteří ji využívají. Musíte nebo chcete se vrátit do práce po prvních narozeninách dítěte, nebo dokonce dříve? Pokud se o vašeho potomka nemůže postarat váš partner nebo prarodiče, budete se možná muset spolehnout na pečovatelskou službu nebo jesle. Můžete pracovat z domova? Představa, že budete v domácí kanceláři a zároveň zvládnete každodenní péči o roční dítě, ne vždy odpovídá realitě. Rychle zjistíte, že tato kombinace je náročná. Hodně záleží na charakteru vaší práce a vaší pracovní době, ale také na míře samostatnosti a povaze dítěte.

Dítě mladší dvou let je vhodnější svěřit do péče individuální pečovatelky. Dáváte přednost pobytu v jeslích? Musíte najít takové, které nabízejí polodenní nebo celodenní pobyty pro děti mladší 2 let. Zvykejte své děťátko na nové lidi a neznámé prostředí dříve, alespoň 2 až 8 týdnů před přechodem z domácí péče na nový režim. Proces adaptace a odloučení je velmi důležitý. Pokud je váš potomek zvyklý, že žijete ve společnosti a často se stýkáte s rodinou a přáteli nebo s nimi chodíte do rodinného centra, na kroužky a dětské akce, přizpůsobí se novým podmínkám mnohem snadněji než dítě, které je celý den jen s mámou nebo tátou a reaguje úzkostlivě na vše neznámé a nové.

S odloučením začněte postupně. Zvykejte dceru nebo syna na to, že se o něj brzy bude starat nejen maminka nebo babička, ale také „teta“. Naučte ho nebo ji být samostatnější v sebeobslužných činnostech v domácím prostředí – samostatně se najíst u stolu, umýt si ručky, zout si boty, svléknout svetr. Samozřejmě, že ve 13 měsících dítě ještě není tak šikovné jako ve 2 letech.

V každém případě se výrazně změní denní režim celé rodiny. Batolata na tyto změny reagují individuálně – některá se každé ráno těší na zajímavé zážitky, jiná se hůře přizpůsobují a hůře snášejí nepřítomnost maminky nebo tatínka. Pomozte svému dítěti, aby se přizpůsobilo nové životní situaci a co nejlépe se vyrovnalo s odloučením od vás.

Vyzkoušejte tyto tipy:

  • Ať už jste se obrátila na pečovatelskou službu nebo na denní zařízení typu jeslí, nezapomeňte předem vysvětlit, jak proces adaptace probíhá. Promluvte si s odpovědnými osobami o běžném režimu dítěte a o svých představách, aby nedošlo k nedorozumění.
  • Ráno, před odchodem od chůvy nebo z jeslí, se s prckem dlouho nelučte. Obejměte ho, dejte mu dvě pusy, zamávejte mu, ale nevracejte se zpátky, když začne plakat. Při loučení nedávejte najevo smutek nebo nervozitu. Ujistěte ho, že ho neopouštíte a že se vrátíte, až se vyspinká.
  • Přibalte mu do batůžku oblíbeného plyšáka nebo jinou hračku a také malé rodinné fotoalbum. Požádejte chůvu, aby si je s dítětem v případě potřeby prohlédla a ujistila ho, že ho máte ráda, i když zrovna nejste s ním.

Ve zkratce: Slzičky jsou na začátku normální, jde o to, jak dokáže chůva dítě uklidnit a vrátit mu pocit bezpečí i po vašem odchodu. Rozloučení s pláčem může trvat dva týdny i déle. Pokud si však dítě ani po delší době nezvykne na zařízení denní péče, pokuste se řešit jeho péči jinak.

Jak se daří mamince a tatínkovi?

Život přináší nové situace, kterým se mladá rodina musí přizpůsobit. Například matka, která se starala o dítě 24 hodin denně, se musí nebo chce vrátit do práce. 

S partnerem se dohodne na výměně rodičovské dovolené, protože jim to tak lépe vyhovuje. Tato změna je obtížná nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Jako matka se musíte připravit na odloučení od dítěte a obtížný návrat do práce. Pro otce je zpočátku obtížné uklidnit batole, které se neustále natahuje po matce a dožaduje se její přítomnosti. Zvládne všechny rady a triky používané při výchově a péči o dítě? Buďte trpěliví a mluvte o problémech, s nimiž se budete denně setkávat. Řešte společně i zdánlivé maličkosti, které se druhému zdají nedůležité.

Stejně náročné je zvládnout nástup dítěte do jeslí nebo jiného zařízení mimo domov.  Nejen dítě, ale i jeho rodiče se musí přizpůsobit nové situaci. Nedá se nic dělat, každý začátek je těžký. Zpočátku budete na dítě myslet každou minutu, kdy nebude s vámi, budete prožívat úzkost, obavy, výčitky. Postupně se přizpůsobíte a zvyknete si na nový denní režim.

Nejlepší tipy pro 13. měsíc dítěte

Život s batoletem je rychlý, plný překvapení a zážitků. S našimi tipy budete na 13. měsíc dítěte ještě lépe připravena:

  • Udělejte otisky rukou a nohou dítěte a uchovejte si je jako vzpomínku na pozdější dobu.
  • Přesuňte křehké dekorace na policích o patro výš – protože váš drobeček už stojí na nožkách a ručičkama dosáhne mnohem výš než dřív.
  • Pro první krůčky vašeho batolete venku kupte boty s měkkou podrážkou.
  • Naplánujte výlety do přírody a sledujte, jak váš drobeček s úžasem a nadšením objevuje své okolí.
  • Vědomě zařazujte do svého jídelníčku více zeleniny a ovoce – jste přece největším vzorem pro dítě, které vás neustále pozorně sleduje.

Důležité otázky o 13. měsíci dítěte

Co už umí říct dítě ve 13. měsíci?

Od 1 roku se batole naučí v průměru 3 nová slova za měsíc. Zpočátku může mít jedno slovo více významů – popisuje osobu, zvíře, věc, ale zároveň i jejich vlastnosti.

"Mňau" může být jak kočka, tak zvuk, který zvíře vydává. Většinou dokáže batole pojmenovat nejbližší členy rodiny, některé oblíbené předměty a činnosti, například řekne "pápá", když se loučí, "háhá", když jde spát, "mňam-mňam", když má hlad, "brm-brm", když jede autem. 

Zpočátku můžete být zmatená a může vám chvíli trvat, než pochopíte, co vám váš miláček chce vlastně říct. Rodiče a batolata si však rychle najdou vlastní formu komunikace. Nezasvěceným může tato komunikace připomínat tajný jazyk mezi mámou, tátou a dítětem.

Neustále se rozvíjí porozumění jazyku, slovní zásoba a sociální komunikace. Batole ve 13. měsíci rozumí základním každodenním slovům a přiměřeně na ně reaguje: Na požádání zvedne ruku, sundá si čepici, natáhne nožičku. Přestože v komunikačních dovednostech rychle postupuje, je někdy frustrované vlastní neschopností vyjádřit vše, co chce. Pak může reagovat mrzutostí, pláčem, vztekem. Mějte pochopení pro jeho nepředvídatelné nálady a jejich prudké změny a pomáhejte mu překonávat výbušné emoce povzbudivými slovy a projevy lásky.

Tip: Pro rozvoj řeči a slovní zásoby, ale také kreativity a představivosti je důležité, abyste si s batoletem denně „četli“. Nemusí se zatím jednat o kompletní pohádky, básničky nebo příběhy, ale o krátké říkanky, říkadla a písničky z leporela nebo obrázkové knížky. Nestačí posadit dítě před televizi nebo tablet a pustit mu pohádku nebo písničku. Důležitá je osobní komunikace a kontakt s knihou, ve které si může listovat, držet ji v ruce a třeba si do ní i čmárat. V tomto věku byste měla minimalizovat kontakt s televizí, počítačem nebo mobilním telefonem. Jistě, v digitálním věku je to velmi náročné, ale dá se to zvládnout.

Kolik měří a váží dítě ve 13. měsíci?

Batole ve 13. měsíci váží v průměru 9 200 až 9 900 gramů a měří 74 až 84 centimetrů. Obvod hlavy je přibližně 43 až 49 centimetrů. Je mu oblečení velikosti 80 nebo 86. Číslo obuvi je 20 až 20,5 s průměrnou délkou chodidla 12,3 až 12,7 centimetru.

Nemějte obavy, pokud vaše batole nesplňuje tabulkové růstové hodnoty. Odchylky několika centimetrů a do dvou kilogramů ve 2. roce života jsou z hlediska růstu do výšky a hmotnosti v pořádku.

Potřebuje ještě dítě ve 13. měsíci spánek kolem oběda?

Potřeba spánku se během 2. roku života nepozorovaně mění. Na každých 10 až 13,5 hodiny nočního spánku připadá v průměru 1 až 3,5 hodiny denního spánku. Nejčastěji se jedná o nepřetržitý, delší spánek kolem oběda nebo po něm. Většina dětí jej potřebuje k „dobití baterek“ na další denní aktivity.

Je váš miláček přes den unavený, ale nemůže usnout? Neznamená to, že nepotřebuje denní spánek – příčinou může být vývojový zlom, nová rutina (péče mimo domov), nová situace (dovolená, intenzivní zážitek, rodinná oslava), nebo dokonce běžná infekce.

Snažte se dítěti připravit vhodné podmínky na spaní:

  • Zajistěte mu klidné a tmavé prostředí bez rušivých vlivů.
  • Lépe usne ve vaší blízkosti – při kojení nebo krmení z láhve, když ho budete houpat, hladit, mazlit se s ním, zpívat mu ukolébavky.

Kolik, jak dlouho a kdy má batole spát? Spánkové potřeby jsou velmi individuální, jedno dítě potřebuje spát déle přes den a chodit spát později večer, jiné naopak. Veškeré tipy pro lepší spánek jsou pouze orientační – co pomáhá vaší kamarádce, nemusí pomáhat vám. Důvěřujte své intuici a potřebám svého dítěte.

Musím kojené dítě (batole) odstavit před nástupem do jeslí?

Zjistěte si, jaké jsou požadavky zařízení denní péče, které jste si vybrala. Obecně by mělo platit, že dítě nemusíte odstavovat.

Obáváte se, že váš poklad, zvyklý na mateřské mléko, bude méně jíst a bude mít problémy s usínáním ve školce? Protože aktivity s neznámými lidmi v novém prostředí ho pořádně unaví, bude spíše vyčerpaný a hladový než naopak. Zkušenosti ukazují, že dítě, které je stále kojené:

  • v dětském kolektivu lépe jí i spí,
  • snáze přijímá pečovatelky a nové prostředí (dětský pokoj a ložnice).

Samozřejmě musíte vyřešit způsob krmení. Pokud je batoleti méně než rok, budete pravděpodobně odsávat mateřské mléko do láhví. Pečovatelka mu ho pak bude nabízet ve vhodnou dobu. U staršího dítěte může stačit, když ho nakojíte ráno před odchodem do jeslí, pak po vyzvednutí v poledne nebo až večer a v noci.