Porod císařským řezem? Ptáte se, jaké to bude po něm?

Chystáte se nebo už jste rodila císařským řezem? Připravte se na to, že poporodní období bude trochu jiné než po vaginálním porodu. Po sekci se musíte zotavit z porodu, velké břišní operace a anestezie. Co vás čeká, co vás možná překvapí? Podívejte se na naše užitečné rady.

Jak to bude vypadat a co je potřeba vědět předem? Přinášíme vám 6 komplexních užitečných tipů a informací, jak zvládnout porod tzv. sekcí:

1. Není to „bezbolestná verze porodu“

Mnoho žen se zpětně shoduje, že již po dvou týdnech si vytvořily návyky, díky nimž se dokázaly vyhnout ostřejším bolestem. Mluvíme o šetrném režimu, přidržování místa řezu při vstávání a usedání atd. V případě potřeby se nebojte požádat svého lékaře o léky proti bolesti (analgetika), které vám usnadní zvládnout fungování společně s miminkem. Důležité je vědět, že nepříjemné pocity by se měly postupně zmírňovat a jejich intenzita klesat. Pokud tento trend nezaznamenáte, pokud se i s odstupem několika dnů bolest zvýrazní, měla byste zpozornět. Mohlo by to být známkou infekce dělohy nebo infekce v ráně. Obě komplikace vyžadují lékařskou pomoc a zásah. Co ještě stojí za to vědět?

Císařský řez není jednoduchý chirurgický zákrok – je logické, že tělo na něj bude reagovat bolestí. Objeví se v oblasti samotného řezu, pánve a pochvy. Citelně je lze pociťovat 2 až 6 týdnů po operaci, nejintenzivnější jsou však v prvních 2 až 3 dnech – zásah do břišní stěny, struktur pod ní a dělohy je ještě velmi čerstvý a vnímání bolesti je umocněno poporodním stahováním dělohy do původní velikosti.

2. Miminko vám pomůžou podržet v náručí

Pokud nebudete v celkové anestezii a miminko se narodí bez potíží, sestry na porodním sále vám pomohou se s miminkem přivítat, prohlédnout si ho a přitulit. Pokud jste byla v celkové anestezii, přinesou vám ho, jakmile to bude možné. Z lůžka vás sestry postaví nejpozději po 24 hodinách, aby se předešlo trombóze žil. Budete mnohem slabší, než se obvykle cítíte, takže se neznepokojujte, pokud vám dítě stále odnášejí a nemáte ho bez přestávky u sebe. Během následujících dvou dnů však budete schopna dítě sama zvednout, držet ho v náručí a začít se o něj starat – stejně jako to dělají matky po normálním porodu. Přesto to ještě nebude bezbolestné. Stále můžete požádat personál v porodnici o pomoc. Je to normální, císařský řez opravdu není triviální operace. Je velmi důležité, abyste si pravidelně říkala o léky proti bolesti, které vám v prvních dnech umožní snadněji fungovat kolem dítěte. V nemocnicích používají takové léky, které dítěti nevadí a jsou bezpečné při kojení. I doma můžete v prvních dnech užívat analgetika, jako jsou paracetamol nebo ibuprofen.

Asi dva týdny po porodu byste měla při péči o syna nebo dceru pociťovat už jen mírné potíže. Po šestinedělí to bude téměř stejné jako před porodem, protože přeřezané tkáně budou z velké části zahojené.

3. Sprcha nebude hned, ale dočkáte se

Než budete moci po porodu císařským řezem vstoupit do sprchy a jemně se umýt a opláchnout, musí vás ošetřující personál nejprve postavit na nohy a „rozchodit“ po anestezii. Někde to udělají po 8 hodinách, jinde třeba až po 12 hodinách. V závislosti na typu použité anestezie a dalších specifických okolnostech můžete po porodu ležet celých 24 hodin. Až se opět postavíte na nohy, absolvujete několik prvních kroků pod dohledem sester a s jejich ujištěním. Pokud se vám začne točit hlava nebo se vám udělá špatně, uloží vás zpět do postele a nechají vás odpočívat o něco déle.

Až budete moci chodit, sestry vás doprovodí do sprchy. Nebojte se, jedna z nich s vámi zůstane po celou dobu. Zdá se vám to zpočátku divné? „Také mi přišlo zvláštní, že se mnou do sprchy půjde sestra. Ale po císařském řezu byla její ohleduplná a troufám si říct i laskavá pomoc jednou z nejlepších, jaké se mi kdy ve zdravotnickém zařízení dostalo. A když jsem o pět let později rodila císařským řezem znovu, stejnou péči mi věnovala jiná sestra. Jsou to možná maličkosti, ale po císařském řezu na nich záleží,“ říká Kristina, která obě své děti porodila v bratislavských porodnicích na Slovensku.

Můžete se sprchovat čistou vodou a později budete moci používat mycí prostředky, ale pouze v místech, kde nehrozí, že by mýdlová voda vnikla do rány. Dokud je rána přelepená, snažte se obvaz nenamočit. Mokrý musí být okamžitě vyměněn. Pokud máte ránu nekrytou, dbejte na to, abyste ji oplachovala pouze čistou vodou. Stroupky, které se na jizvě postupně tvoří, nikdy nestrhávejte. Po každém umytí oblast kolem sešité rány jemně a důkladně osušte. Později, po zahojení posledních strupů, můžete ránu očistit také mýdlem.

Dva týdny po zákroku použijte krémy nebo masti na ošetření jizev a podporu hojení. Přejete si horkou koupel? Lékaři vám nedovolí zůstat v ní dlouho. Nezhojená rána se nesmí dlouho máčet. Koupel není vhodná ani z hlediska šestinedělí; po uplynutí šestinedělí již můžete směle do vany.

4. Rozběh kojení potřebuje čas 

S císařským řezem je spojen mýtus o komplikovaném kojení. Údajně se nezačne vůbec nebo jen s velkými obtížemi. Začátky kojení mohou být náročné po každém porodu. V případě císařského řezu se za největší problém a překážku kojení obecně považuje opožděné přiložení novorozence k matce. To může být samozřejmě způsobeno anestezií, ale také nedostatečným vyplavením hormonů. Dalším problémem může být také značná bolest, kterou ženy po operaci zažívají. Důležitá je také zralost novorozence, který pro správné přiložení potřebuje sací, polykací a hledací reflexy. Snažte se nepropadat panice, pokud vše neprobíhá okamžitě a hladce. Zahájení laktace ovlivňuje hormon oxytocin – i proto se říká, že začátek kojení je v hlavě a ve včasné stimulaci. Silným stimulátorem je dotek a citová vazba, proto by i po porodu císařským řezem mělo být vaše dítě přiloženo k prsu co nejdříve. Pokud to z objektivních důvodů není možné, můžete tvorbu mléka stimulovat pomocí elektrické odsávačky. Užitečné je také odsávání mleziva před porodem; to je vhodné od 38. týdne těhotenství, zejména pro ty matky, které předem vědí, že budou rodit císařským řezem. Takto odstříkané mlezivo můžete zmrazit a předat porodní asistentce, která jím bude dítě krmit, dokud se vaše kojení naplno nerozběhne.

TIP

Můžete vyzkoušet i čaje s obsahem bylin, které jsou tradičně spojovány s podporou tvorby mateřského mléka. Jsou však také dobrým pomocníkem pro dostatečný příjem tekutin.

Sestry na oddělení šestinedělí vás poučí, že první vhodnou polohou pro kojení bezprostředně po operaci je poloha vleže na zádech. Dítě vám položí na hrudník křížem, s nožičkami k boku, zatímco vy budete dítě přidržovat rukama. V ideálním případě společně s laktační poradkyní proveďte správný nácvik kojení, nebojte se požádat o kojicí polštář. Později budete moci ležet na boku a kojit tímto způsobem. V této poloze se dítě nebude dotýkat vašeho bříška ani čerstvého poranění. Aby se laktace co nejdříve rozběhla, přikládejte dítě k prsu co nejčastěji a požádejte o pomoc vyškolený personál porodnice, dokud to nebudete umět sama. Mnoho novopečených maminek, které rodily sekcí, říká, že jim tato pomoc velmi pomohla, zejména když měly v rukou ještě infuzní kanylu.

Pokud kojení přece jen nebude možné, nebojte se hledat vhodnou náhradní kojeneckou mléčnou výživu. Kojení může péči o novorozence nesmírně usnadnit a zjednodušit, ale pokud nefunguje, nic se neděje – buďte jen milující a spokojenou maminkou.

5. Střevní flóra miminka potřebuje pomoc

Císařský řez je díky moderní medicíně bezpečný pro dítě i maminku. Má však jednu nevýhodu: zabraňuje přirozenému kontaktu novorozence s vaginální a střevní mikroflórou matky. Děti narozené císařským řezem mají zpočátku v tlustém střevě mnohem méně dobrých laktobacilů a bifidobakterií. A to není maličkost.

Střevní mikroflóra je důležitá pro zrání a následnou kondici imunitního systému kojence. Pokud v něm chybí startovací dobré bakterie, může to mít za následek zvýšené riziko alergií. Naštěstí tuto nevýhodu císařského řezu může kojení minimalizovat.

Mateřské mléko obsahuje kromě jiných cenných složek i přirozené bakterie mléčného kvašení. Ty mají pozitivní vliv na složení a rozvoj střevní flóry, imunitní systém, a tím i na zdraví vašeho dítěte. Mateřské mléko obsahuje také cennou vlákninu a laktózu. Obě složky, tzv. probiotika a prebiotika,  jsou potřebné ke stimulaci růstu prospěšných střevních bakterií. Díky kojení se střevní flóra a imunitní systém dítěte po chirurgickém porodu dostanou zpět do rovnováhy, čímž se sníží riziko alergií.

Pokud nemůžete kojit, ani v tomto ohledu není nic ztraceno. Své dítě můžete krmit umělým kojeneckým mlékem, které je obohaceno o prospěšné bakterie přirozeně přítomné v mateřském mléce.

6. Jizva bude časem téměř neviditelná

Při „porodu císařským řezem“ je řez veden nízko. Jizva nebude vidět ani v bikinách na pláži. Po zhojení vám zůstane asi deseticentimetrová vodorovná „stopa“ těsně nad stydkou kostí, ale mějte na paměti, že i když bude nakonec nenápadná, bude se hojit dva měsíce. Je to proto, že při operaci je sešito až šest vrstev tkáně.

Během prvních dnů nevypadá řez dvakrát vábně. Místo po porodu může být drsné, oteklé, červené, zašité, jsou na něm vidět skvrny po dezinfekčním roztoku i krev. V okolí rány se mohou vyskytovat také modřiny, které jsou způsobeny krvácením do podkoží. Nelekejte se toho. Personál porodnice bude ránu v prvních dnech kontrolovat a vy půjdete domů s instrukcemi, jak o ni pečovat. Postupně bude otok mizet a rána blednout, až ustoupí do tenké linky v podbřišku. Může mít trochu odlišnou barvu od barvy vaší kůže, ale nakonec často zůstane téměř neviditelná. Můžete slyšet nejrůznější zaručené informace o tom, že první porod císařským řezem je automaticky příčinou toho, že další těhotenství bude mít stejný závěr. Není to pravda. Pokud jste poprvé rodila císařským řezem, ve druhém těhotenství to nemusí být váš případ.

Během procesu hojení počítejte především s citlivostí a svěděním. Pravděpodobně budete cítit napětí a strnulost nebo si budete říkat, že oblast ani necítíte jako součást svého těla. Přítomnost jakoby cizí tkáně, je naprosto normální, a i když jde o nepříjemný pocit, postupně odezní.

Náš tip: Věnujte pozornost jizvě. Začne-li bolet, zčervená-li nebo znovu oteče, může to znamenat rozvoj infekce v místě rány. Také pokud z rány cokoli vytéká. V takovém případě neváhejte navštívit lékaře.

Co vás může po císařském řezu překvapit

Při gynekologické prohlídce po císařském řezu se lékař bude zajímat o stav hojení rány a břicha a také o stahy dělohy. Vzhledem k tomu, že jste prodělala náročnou operaci, bude se také ptát, zda nemáte problémy s močením. K rutinním kontrolám po každém porodu patří dotazy na vaginální krvácení, odchod očistků a nástup kojení. Existuje však několik věcí, které vás mohou po porodu císařským řezem překvapit. Které to jsou?
 

Bolest v pochvě

Po chirurgickém porodu vás tento, na první pohled nečekaný příznak, může zaskočit. Nejčastěji se objevuje po akutním císařském řezu, jemuž předcházel pokus o přirozený porod. Dítě se již mohlo začít přesouvat do porodních cest a jeho hlavička při každé kontrakci tlačila na děložní hrdlo i pochvu. Proto se musí po porodu zotavit.

Intenzita bolesti se může lišit. Záleží také na tom, jak dlouho jste rodila přirozeně před akutní sekcí. Pokud to trvalo více hodin, bývá bolest větší. Pozitivní je, že ustoupí již za několik dní po operaci.

Krvácení

Je to přirozený proces a důsledek zavinování a stahování dělohy. Aby se dostala do stavu před porodem, musí se z ní vylučovat očistky, tzv. lochie, tedy zbytky děložní sliznice, krevní sraženiny a sekrety z děložního těla, děložního čípku a pochvy. Délka očistné fáze může být u každé ženy jiná. Obvykle trvá 6 týdnů, ale není neobvyklé, pokud je zkrácena na 4 týdny nebo naopak prodloužena na 8 až 12 týdnů. Že vše probíhá tak, jak má, poznáte podle postupného úbytku krve, změny barvy výtoku, snižující se intenzity krvácení a při dobré intimní hygieně i absence zápachu. Může se stát, že krvácení zmizí a po krátké době se znovu objeví, ale to je v průběhu šesti měsíců normální a není třeba se toho obávat. První menses může následovat i po uplynutí šestinedělí a je obvykle velmi silné.

Věděla jste? 

Odchod očistků může být někdy bolestivý. Stává se to zejména tehdy, pokud se děložní hrdlo při porodu ještě neotevřelo. V takovém případě se děloha zbavuje lochií pouze úzkým kanálem děložního hrdla.

Kontrakce

I když jsou nepříjemné, neznepokojujte se. Jsou znamením, že je vše v pořádku. Stimulují dělohu ke stahům a vypuzení zbytečných očistků. Křeče vás mohou překvapit i během kojení. Proč jsou tehdy silnější? Během kojení se vylučuje hormon oxytocin, který má tuto činnost na starosti. Stahy postupně ustanou a kojení bude jen krmením dítěte. Kontrakce vás také mohou zaskočit během hezkých, emočně silných chvil s novorozencem. I tehdy jsou způsobeny oxytocinem – hormonem štěstí.
  

Necitlivost břicha

Po operaci můžete v některých případech zaznamenat nejen bolest v podbřišku, ale také necitlivost v okolí jizvy. Ta může přetrvávat několik týdnů až měsíců. Obvykle je to důsledek toho, že při operaci byly přerušeny nervy zásobující kůži. Může trvat dlouho, než se nervy zregenerují a obnoví a než se stav upraví.

Císařský řez je velká operace, na jejímž konci je něco jako malý zázrak – vaše dítě. Syn, dcera, možná obojí najednou v podobě dvojčat. Císařský řez může být život zachraňující operace a může to být i vaše volba, i když císařský řez na přání matky v našich zeměpisných šířkách stále ještě neexistuje. Ať už porodíte jakkoli, císařský řez v žádném případě neznamená vaše selhání a nejste kvůli němu horší maminkou. Stejně tak je ale důležité nedělat si předem zbytečné starosti, protože cílem každého porodu je to nejdůležitější: šťastná a zdravá maminka – šťastné a zdravé dítě.