Skip to main content

Dítě v 6. měsíci

Už téměř půl roku jste maminkou a váš partner otcem. Čas letí rychle, že? V 6. měsíci se už vaše dcera nebo syn umí zcela jistě přetočit ze zad na bříško a naopak. Zjišťuje, že pohyb je úžasný a otevírá zcela nové obzory. Kromě toho dokáže uchopit předměty oběma rukama, ale také je pustit.

Jak se dítě vyvíjí?

Šestiměsíční dítě má za sebou první významné životní milníky. Neúnavně si procvičuje nové a nové pohybové stereotypy, které ho připravují na budoucí plazení po čtyřech.  Nebo máte první zkušenost s tím, že jste ho položila na podlahu tak, jak jste to dělala do teď, abyste ho najednou našla na úplně jiném místě? Mějte „oči na stopkách“, dávejte dobrý pozor a v žádném případě nenechávejte svého drobečka bez dozoru, a už vůbec ne na přebalovacím pultu, pohovce nebo posteli! Pohybuje se i ve spánku, ale postýlka je naštěstí stále bezpečným místem. 

Dítě si také rozvíjí jazykové schopnosti. Užijte si žvatlání, když se snaží napodobit slabiky jako ma-ma, ba-ba, ga-ga nebo jednoduché zvuky při broukání, žvatlání, pištění, nebo dokonce téměř zpívání. 

Tělesné změny dítěte 

Vaše dítě už značně vyrostlo, že? V šatníku převládá oblečení ve velikostech 68 až 74. A všimla jste si něčeho dalšího? Pořádně zakulacené rysy obličeje se zase pomalu zeštíhlují. Dokonce i hlava už není v porovnání se zbytkem těla tak velká. Jistě, stále se můžete těšit na roztomilé dětské polštářky, koneckonců tukové zásoby se obvykle spotřebují až s prvními krůčky a skutečným rozběhem do prostoru. Anebo je vaše dítě dlouhé a štíhlé jako žížala? Takoví „atleti“ jsou skvělou alternativou našich tradičních představ a boří mýty o tom, že každé miminko musí být do roka „malou roztomilou kuličkou“. 

Milníky

Hmotnost Dítě váží přibližně 7 300 až 7 900 gramů.
Růst Vyrostlo přibližně o 2,5 centimetru. Obvod hlavy je asi 41 až 43 centimetrů.
Řeč Snaží se spojovat hlásky do slabik a citoslovcí, začíná vytvářet spojení mezi slovy a předměty.
Motorická zručnost Z polohy na bříšku se dítě vzpírá na rukou, zvedá hrudník a hlavu vzhůru, pohled upírá přímo před sebe.; Tím se posilují krční a ramenní svaly potřebné pro vzpřímené držení těla.; Cíleně uchopuje předměty a překládá je z jedné ruky do druhé.

Hmotnost a délka se mohou výrazně lišit i u dětí se stejným datem narození. Rozdíly v hmotnosti 800 gramů a délce 2 až 3 centimetry jsou s ohledem na individuální vývoj zcela normální. Pediatr při příští preventivní prohlídce porovná velikost hlavy s hmotností a délkou dítěte a na základě tohoto poměru posoudí, zda se mozek dítěte vyvíjí rovnoměrně a správně. 

Emocionální a motorické změny 

Toto období se vyznačuje výrazným motorickým vývojem. Mnohé děti jsou již schopny:

  • vzpřímit se v poloze na bříšku s oporou v natažených pažích, zvednout hrudník a pevně držet hlavu 
  • natáhnout nožky v poloze na bříšku do polohy žáby 
  • naznačovat plazení po čtyřech, houpání, někdy plazení s pomocí rukou 
  • otáčet se kolem vlastní osy 
  • převalování ze zad na bříško a naopak 
  • cíleně uchopovat v poloze na bříšku i na zádech předmět oběma rukama, držte jej a otáčejte jím 
  • přitáhnout si nožky k ústům v poloze na zádech 

Váš miláček najednou zjišťuje, že pohyb mu nabízí nové možnosti. Může se „přetočit“ ze zad na bok, z boku na bříško a zpět. Přesune se z místa na místo a dostane se k zajímavé, dosud vzdálené hračce. Je to pro něj také velká emocionální výzva a zážitek. Může se od vás odtáhnout, když ho držíte v náručí – pravda, jen na chvíli, protože pocit bezpečí, který představuje vaše blízkost, je pro něj stále mimořádně důležitý. Když mu podáte prsty, pevně se jich chytí a možná se na chviličku přitáhne nejen do sedu, ale i do stoje. 

Ve zkratce:  Přestože se motorika vašeho potomka výrazně rozvíjí, stále intenzivně potřebuje vaši blízkost. Nešetřete projevy lásky! Malý človíček potřebuje ujištění, že je u mámy a táty v dobrých rukou – obrazně i doslova. 

Výchova hrou

Nastal čas, aby dítě začalo objevovat svět nejen z výšky rodičovské náruče, z postele nebz postýlky, ale také ze země. V sedačce nebo ohrádce se těžko učí lézt po čtyřech. Podlaha musí být samozřejmě přiměřeně čistá a dostatečně temperovaná. Ideálním povrchem pro jeho pohybové aktivity je podložka nebo deka na hraní a plazení.  

Nejlepším způsobem, jak rozvíjet jemnou motoriku dítěte, je nabízet mu chrastítka, plyšová zvířátka, hračky na uchopení a kousátka. Podporují zvídavé miminko nejen ve vědomém úsilí uchopit předměty, ale také v jejich zkoumání pomocí smyslů. Vidí, slyší, čichá, ochutnává a dotýká se věcí. Získává tak důležité informace o jejich vlastnostech – kolik váží, jak se chovají při pádu, jak chutnají. Učí se vnímat různé materiály, zjišťuje, zda jsou předměty měkké, tvrdé, teplé, chladné, hladké, drsné, kulaté nebo hranaté. Na základě bezprostředních smyslových vjemů při uchopování různých věcí si postupně vytváří vlastní představy o bezprostředním okolí. 

Pokud má batole staršího sourozence, pokusy o přesun z místa na místo budou směřovat k němu. Dokonce i domácí zvířata nebo rodiče ve vedlejší místnosti představují vzrušující cíle, kvůli kterým se vyplatí válet po zemi a později se plazit nebo lézt po čtyřech. 

Nezapomeňte si s dítětem aktivně hrát. Zpěv, prstové nebo pohybové hry se postupně stávají náročnějšími – na prvním místě by však stále měla být zábava, nikoli „výchovné cíle“. Dbejte na to, aby každá hra zahrnovala fyzický kontakt, pohlazení, mazlení. Pokud navštěvujete kurzy pro miminka nebo kroužek pro rodiče s dětmi, všimnete si, že pohyby dítěte jsou stále diferencovanější. 

Výživa dítěte

Mezi ukončeným 4. a 6. měsícem je čas začít s přikrmováním. Přechod z mléčné stravy na pevnou se týká nejen dětí krmených umělým mlékem, ale i dětí kojených. Je postupný a má svá pravidla. Pokud hodně čtete nebo jste žili v zahraničí, možná jste zaznamenali, že ne všude je postup úplně stejný. Něco záleží i na zemi, v níž žijete, na dostupnosti kvalitních místních potravin, vašem životním stylu a osobních stravovacích návycích a také na aktuálních trendech ve vědeckém výzkumu. Nejpozději do konce tohoto měsíce ukončete plné kojení a nabídněte dítěti první lžičku zeleninového pyré. 

Jakou metodu použít? Tato otázka trápí zejména rodiče, kteří rodí poprvé. Jste přesvědčeni, že problematika výživy dětí je samostatnou vědní disciplínou a máte v tom velký zmatek? Zmiňte se o tom pediatrovi, pomůže vám v základní orientaci. 

Ve zkratke:Výživové plány, tj. doporučení pro pořadí jídel a jednotlivých složek potravin, jsou vždy pomůckami, které rodičům zpřehlední a usnadní zavádění prvních příkrmů do jídelníčku nejmenších dětí. Pokud vám v nich něco dělá problém, poraďte se s pediatrem, porodní asistentkou nebo odborníkem na dětskou výživu. Důležité je najít si v jejich rámci vlastní cestu, jak nejlépe zařadit první pevnou stravu do každodenního života vašeho dítěte. 

Kojení 

Kojení podle potřeby je stále to nejlepší, co můžete pro své dítě udělat. Přesnídávky považujte za doplňkovou stravu a nabízejte je vždy ve stejnou dobu. Některé malé děti budou postupně samy vyžadovat méně mléka z prsu, jiné využijí častější fázi odpočinku u vašeho prsu k doplnění energie. Obě možnosti jsou v pořádku.

Jen pozor: kolem 6. měsíce se zásoby železa v těle dítěte pomalu vyčerpávají. Proto by měly být do jídelníčku zařazeny potraviny obsahující železo. Patří sem zejména maso a rostlinné alternativy, jako jsou oves, proso nebo amarant. Ideální je, pokud pokrm podáváte s nápojem obsahujícím vitamin C, který podporuje vstřebávání železa. 

Ve zkratce: Mateřské mléko nebrání vstřebávání železa, takže můžete kojit při jakémkoli příkrmu. 

Kombinovaná mléčná výživa 

Platí zde totéž: pokračujte v kojení nebo krmení z láhve podle potřeby. Začala jste zavádět příkrmy v 5. měsíci? Dávky mléka, které dítě nyní vyžaduje, se již mohly mírně snížit. Chcete, aby mateřské mléko bylo stále součástí mléčné výživy vašeho dítěte? V tom případě: 

  • pokud je to možné, nakojte dítě před krmením, 
  • pokud odsáváte mléko do láhve, dodržujte frekvenci odsávání. 

V případě, že již uvažujete o odstavení dítěte, nabídněte mu nejprve příkrm a postupně snižujte frekvenci kojení nebo odsávání mateřského mléka.  

Náhradní mléčná výživa 

Začínáte také s mléčným dokrmováním? Pokud vaše dítě není ohroženo alergií, nemusíte mu dávat mléčnou výživu s extenzivním hydrolyzátem. Můžete přejít na klasickou mléčnou výživu. Pokud se v rodině vyskytla alergie (genetická predispozice k alergii), poraďte se o způsobu krmení s pediatrem. 

Příkrmy  

Mnoho rodičů, zejména maminek, si klade nejen otázku "Co?", ale také "Kdy?". a "Jak?": 

  • Kdy přesně by mělo dítě dostat první příkrm? 
  • Mělo by být při jejich podávání opravdu velmi hladové? 
  • Mělo by se mu nejdříve nabídnout příkrm, až pak kojení nebo krmení z láhve? 
  • Je nutné začít s příkrmem v poledne? 

Zpravidla se začíná obědem, jednosložkovým zeleninovým příkrmem. Dobrou zprávou je, že zavedení příkrmů můžete mírně načasovat tak, aby vyhovovalo vašemu dennímu režimu. Už máte školáka nebo předškoláka, který chodí domů v poledne? To s sebou často přináší časově náročné povinnosti. V takovém případě nemusí být oběd přesně ve 12 hodin, ale klidně ho přesuňte na pozdější dobu. 

Co se týče krmení pouze hladového dítěte, nezapomeňte, že velmi hladové dítě obvykle nemá velký zájem objevovat nové věci, chutě a vůně, což je pro první kontakt s dosud neznámou potravinou klíčové. Buďte trpěliví, protože miminka často odmítnou novou složku potravy až desetkrát. 

Návštěva pediatra

Připravte se na 6. preventivní prohlídku, při níž pediatr opět zkontroluje, zda vývoj  

a zdravotní stav vašeho potomka odpovídá jeho věku. Kromě měření a vážení vyšetří:

  • vnitřní orgány 
  • smyslové orgány 
  • pohlavní orgány a kůži 
  • růstové hodnoty 
  • motorickou zručnost a nervový systém 

Pediatr bude věnovat pozornost také zavádění příkrmů, tj. pevné stravy do mléčné výživy dítěte, a poradí vám, jak řešit některé problémy. Upozorní na to, jak pečovat o první mléčné zuby, které se začínají prořezávat. Pomocí měkkých zubních kartáčků určených pro nejmenší můžete své děťátko hravě připravit na pozdější pravidelné čištění zubů. 

Dětský spánek

Všimla jste si, že dítě, které ještě nedávno většinu času leželo v postýlce nebo se nosilo v náručí, objevilo kouzlo pohybu? Celý 6. měsíc je o neodolatelné touze nebo nutkání dítěte neustále se pohybovat. Dokonce i ve spánku trénuje plazení po čtyřech. 

Občas pozorujete, jak ve spánku neustále otáčí hlavičku, obrací se na bříško, vzpírá se na ramenou, zadeček se mu chvěje. Jedná se o stejné pohyby, které praktikuje během dne. Dokud malý tuto pohybovou fázi nezvládne, čeká vás pravděpodobně opět několik neklidných nocí. 

Odborníci doporučují ukládat dítě ke spánku na záda do 1. roku věku, ale pokud už ho během noci nacházíte v jiných polohách, neznepokojujte se. 

Pokuste se o kompromis: 

  • Večer uložte dítě do postýlky nebo postele na záda. Toto opakujte po každém nočním kojení nebo krmení. 
  • Pokračujte v dodržování doporučení pro bezpečné prostředí na spaní. Stále používejte spací pytel, i když již může omezovat pohyb dítěte. 

Když bude malý spáč připravený ležet v noci na boku nebo na bříšku, bude si tyto polohy spánku vybírat opakovaně. A to i v případě, že ho znovu položíte na záda. Je to podobné jako u dospělých – většina spí v různých polohách na levém a pravém boku, někteří dávají přednost poloze na břiše. Samozřejmě můžete zkusit spát na zádech, ale v této poloze obvykle dlouho nevydržíte. 

Tento měsíc začínáte nebo jste již začala se zaváděním dětské stravy. Nekomplikujte si život tím, že budete přemýšlet o změně dosavadních spánkových návyků vašeho dítěte. Pečlivě zvažte změny a odložte dobře míněné tipy na spánek od přátel nebo členů rodiny na později. Mějte na paměti, že šestiměsíční dítě stále vyžaduje vaši blízkost, a to i během spánku. 

Tip:  Pokud je to možné, nezavádějte nové potraviny do jídelníčku dítěte večer před spaním. Buď mu nabídněte již vyzkoušené příkrmy s dobře tolerovanými potravinami, nebo důvěrně známou mléčnou výživu. 

Jak se daří mamince a tatínkovi

Přemýšlíte nad tím, jak rychle plyne čas? S novými úkoly jste se už zžila, ale možná máte po půl roce vzrušujícího rodičovství téměř vybité baterky. Toužíte mít více času pro sebe i na běžný partnerský život? Naděje na trochu svobody je jako maják v dáli, který bliká a láká, ale miminko vaši blízkost stále nutně potřebuje. 

Odměnou za trpělivost a lásku a velkým důvodem k radosti je každý pokrok děťátka. Zachytávejte toto výjimečné období v jeho i vašem životě – na fotografiích, krátkých videích nebo si zapište útržky zážitků. První otočení na bok, první válení se po zemi, první srdečný smích, první mléčný zub, to všechno jsou obrovské milníky, které se jednoho dne promění v krásné mlhavé vzpomínky. Nikdy kolem nich nebudete cítit tíhu bezesných nocí a odložených plánů, jen radost z jedinečných okamžiků. 

Tip: Maminka je většinou ta, která zachycuje okamžiky ze života dítěte a fotí zábavné scény s tatínkem, babičkou nebo staršími sourozenci. Připomeňte členům rodiny a přátelům, že chcete být na fotografiích s miminkem také! 

Nejlepší tipy pro 6. měsíc

Jak nejlépe přežít 6. měsíc s miminkem? Tady je návod: 

  • Nenechávejte dítě dlouho v ohrádce nebo sedačce. Položte ho na podlahu, nejlépe na hrací podložku nebo deku s izolační podložkou. Ty jsou vhodné i pro plazení, uchopování předmětů a rozvoj pocitových vjemů. 
  • Při nácviku plazení a lezení po podlaze používejte dětské návleky nebo „štulpny“ – zakrývají stehna, kolena a lýtka, ale chodidla nechávají odhalená. Udržují nohy v teple i bez kotníkových ponožek. 
  • Navštěvujte kurzy pro miminka nebo skupinu pro matky s dětmi. Rodinná centra jsou dobrým způsobem, jak navázat kontakt s dalšími rodiči a získat nové zkušenosti. 
  • Vyzkoušejte nové recepty na příkrmy. V šestém měsíci je nejvyšší čas na první lžičku a nové dobroty. 
  • Vždy mějte po ruce mobilní telefon nebo fotoaparát, abyste mohla pohotově zachytit první pokusy o jídlo lžičkou nebo rukou, ale i první pohybové aktivity dítěte na podlaze. 

 

Důležité otázky o 6. měsíci

Jak zaujmu dítě v 6. měsíci? 

Šestiměsíční dítě miluje říkanky a písničky spojené s různými pohyby, ale také hry s prsty a hry zaměřené na uchopování předmětů. Krátkodobě ho zaujme také hrací tunel nebo hrací podložka či deka na hraní a lezení s různými pocitovými prvky, které šustí, chrastí, vydávají zvuky, dají se ohmatat nebo uchopit. 

Nejzajímavější je však vaše tvář. Malý průzkumník je fascinován, když na něj mluvíte, zpíváte mu, děláte grimasy. S úchopovými hračkami, kousátky a chrastítky si hravě procvičí motoriku, kterou potřebuje pro koordinaci rukou a úst, ale také pro plazení po čtyřech. 

Kolik měří a váží dítě v 6. měsíci? 

Miminka v 6. měsíci: 

  • váží od 7 300 do 7 900 gramů 
  • měří obvykle  63 až 68 centimetrov 
  • mají obvod hlavy 41 až 43 cm 

S rostoucí hmotností a délkou jsou možné odchylky až 800 gramů a 2 až 3 centimetry. 

Co jí dítě v 6. měsíci? 

V 6. měsíci se dítě nachází v imunologickém časovém okně doporučeném pro zavedení příkrmů. Hlavní potravou je stále mléčná výživa (mateřské nebo umělé mléko). Pevná strava by měla být dítěti prozatím nabízena pouze jako doplňková výživa. 

Doporučené potraviny pro začátek přikrmování jsou: 

  • zelenina: například mrkev, petržel, kedlubna, brambory, brokolice, dýně 
  • maso a ryby 
  • obiloviny 
  • ovoce, např. jablko, hruška, banán – až po zelenině, aby si nezvykali na sladkou chuť 

Zavádějte nové potraviny v dostatečných časových intervalech, abyste zjistila případnou alergickou reakci nebo nesnášenlivost. 

Co dokáže dítě v 6. měsíci? 

Většina šestiměsíčních dětí obvykle umí: 

  • držet hlavičku pevně a vzpřímeně 
  • otočit se z břicha na záda a naopak 
  • zdvihnout hrudník z polohy na bříšku s pomocí vzpřímených rukou 
  • cíleně uchopit předmět oběma rukama a jednou rukou jej přiložit k ústům nebo jej pustit 
  • spojovat slabiky, napodobovat zvuky, žvatlat, křičet, hlasitě se smát