Co jíst a co nejíst v těhotenství – otázky a odpovědi

Pohled na dvě čárky na těhotenském testu přináší radost i obavy a s nimi i spoustu úvah o správném stravování. Mnoho budoucích maminek v nadcházejících týdnech doslova přehodnotí svůj jídelníček. Co byste měla jíst a na co si dát pozor? Přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky těhotných žen týkající se správné výživy.

1. Na co si mám dávat největší pozor?

Při hledání správné výživy a bezpečné přípravy potravin jsou v průběhu těhotenství důležitá 4 základní pravidla:

  • Jíst všechno s mírou a zbytečně se nepřejídat.
  • Pokrmy důkladně tepelně zpracovávat.
  • Ovoce i zeleninu si pořádně mýt.
  • Vyvarovat se experimentování s jídelníčkem a konzumace potravin, které jste dosud neochutnala, zejména pokud jsou exotické.

2. Co dělat, aby mi nebylo tak často špatně od žaludku?

Těhotenská nevolnost a zvracení trápí většinu žen přibližně od 6. týdne a obvykle odezní po začátku 2. trimestru. Zatím není zcela jasné, co je způsobuje, ale určitě se na tom podílí několik faktorů: vyšší hladina těhotenského hormonu HCG, také stoupající hladina estrogenu a progesteronu, které uvolňují svaly trávicího traktu a snižují účinnost trávení. Příčinou může být také kovová pachuť v ústech, která znepříjemňuje život mnoha budoucím maminkám, stejně jako citlivější čich nebo častý gastroezofageální reflux. Tyto zažívací potíže netrápí automaticky všechny těhotné ženy.

Pomoci vám může:

  • Jestliže se u vás nevolnost objevuje zejména brzy ráno, když máte prázdný žaludek, připravte si na nočním stolku cereální tyčinku nakrájenou na kousky nebo zdravé nesolené krekry a hned po probuzení si dejte několik kousků. Pomoci může také sklenice studeného mandlového mléka, zázvorové sušenky nebo banán.
  • Malé jídlo si dopřejte i před spaním. Stačí kousek celozrnného pečiva s máslem a sýrem.
  • Celkově jezte častěji a v malých dávkách, abyste měla během dne vždy po ruce něco chutného a zdravého. Sušené ovoce, kousek sýra, mrkev nebo ořechy.
  • Pocit na zvracení zmírňuje také cucání mátových nebo zázvorových bonbonů.

3. Kolik kilogramů je optimální přibrat a jak je udržet pod kontrolou vhodnou stravou?

Během těhotenství byste neměla přibrat víc než třicet kilo. Jedná se o horní hranici, která je podle odborníků v některých případech oprávněná. Rozhodně se tímto letitým pravidlem neřiďte, že musíte jíst za dva a že je to jediná možnost, jak zajistit vyvíjejícímu se dítěti dostatek živin. To není pravda a vědci to již dávno vyvrátili. Ve vašem bříšku roste nový život, ale nepotřebuje stejný počet kalorií jako další dospělá žena.
Je možné, že díky hormonům budete mít na jídlo větší chuť než dříve, ale i tak byste během devíti měsíců neměla přibrat více než 15 až 18 kilogramů.

Věděla jste?

Pokud byl váš BMI před otěhotněním nižší než 18,5, vhodný váhový přírůstek během těhotenství se pohybuje mezi 12,5 a 18 kilogramy. Pokud se vaše hmotnost před těhotenstvím pohybovala ve standardním rozmezí (BMI 18,5 až 24,9), měla byste přibrat 11,5 až 16 kilogramů. Pokud jste žena, jejíž BMI se pohyboval mezi 25 a 29,9, buďte během těhotenství opatrná. V takovém případě se doporučuje udržovat přírůstek hmotnosti mezi 7 a 11,5 kilogramy.

Obecně platí, že místo dvojnásobných porcí je lepší si dopřát kvalitnější potraviny. Pokud najednou začnete jíst páté přes deváté, a to v mnohem větších porcích, než jste zvyklá, zaděláváte si vlastně především na nadměrné přibírání na váze, kloubní problémy, vysoký krevní tlak nebo těhotenskou cukrovku. Také je pravděpodobné, že to vše dítěti spíše uškodí, než prospěje: pokud dítě samo přibere více, než by mělo, může příliš vysoká porodní váha způsobit nutnost porodu císařským řezem.

Dodržujte zdravou stravu s dostatečným přísunem živin, zejména železa, vápníku, jódu, vitaminu D, omega-3 mastných kyselin a kyseliny listové. Ty jsou pro těhotné ženy obzvláště důležité. Vyhýbejte se prázdným kaloriím v podobě chipsů, velkého množství zmrzliny nebo smažených řízků, i když na ně máte extrémní chuť. Pokud nemůžete jinak, dopřejte si je výjimečně a v menším množství.

4. Co když začnu během těhotenství dokonce hubnout?

Těhotenství není vhodnou dobou pro držení redukční diety. To je asi samozřejmé... Snaha nepřibrat příliš na váze by mohla skončit nedostatečným přísunem živin pro vyvíjející se dítě a nepřibíráním na váze nebo celkově špatným vývojem.

Může se však stát, že nechtěně zhubnete, což je způsobeno nevolností zejména v prvním trimestru těhotenství. Příčinou bývá zvracení, nechutenství a samotná nevolnost. Pokud takto ztratíte nějaké to kilo, nestresujte se, ale zmiňte se o tom svému gynekologovi. Vaše tělo a vaše maličké miminko se s dočasným výkyvem vyrovná tak, že si potřebné živiny vezme ze zásob. Vše by se mělo opět upravit, jakmile se těhotenské hormony stabilizují, takže nevolnost a zvracení ustoupí a vy se budete moci vrátit ke stravě zdravé těhotné ženy s dostatkem všech potřebných látek a živin – pro vás i pro miminko.  
 

5. Jak jíst v jednotlivých trimestrech?

První trimestr: Porce a energetický příjem mohou zůstat stejné jako před těhotenstvím. Jediné, čeho byste měla přidat více, je ovoce a zelenina, zejména s ohledem na potřebu kyseliny listové. Dbejte na vyváženou stravu.

Druhý trimestr: Potřeba kalorií se pomalu zvyšuje. Obecně se zvyšuje od konce 4. měsíce, a to přibližně o 250 kalorií denně. Dávejte pozor, zda vám některá z potravin nedělá zle nebo nezhoršuje případné zdravotní problémy.

Třetí trimestr: V této fázi těhotenství si pravděpodobně všimnete, že už nemůžete jíst tolik jako v předchozích měsících. Kapacita žaludku je již menší kvůli zvětšující se děloze, která na něj tlačí. Jezte proto častěji v menších porcích a přijímejte hlavně potraviny, které mohou korigovat případné problémy spojené s těhotenstvím. Mezi ty nejčastější patří chudokrevnost, pálení žáhy nebo zácpa.

Jak se vyhnout třem strašákům spojeným s těhotenstvím?

Anémie
Chcete jí předejít, nebo ji léčit? Jezte potraviny bohaté na železo. Obsahuje ho červené maso, vejce, ale také čočka, hrách, fazole, ovesné vločky, melasa, ořechy, sušené meruňky, celozrnné výrobky a hořká čokoláda.

Zácpa
Dopřejte si dostatek vlákniny, zejména v podobě ovoce a zeleniny, luštěnin a přidejte probiotika, ať už ve stravě, nebo ve formě doplňků stravy. Preventivním opatřením je také dostatek tekutin a pohyb, alespoň v podobě pravidelných procházek.

Nadýmání
Běžné v těhotenství, může být způsobeno hormonem progesteronem, který zpomaluje trávení, vyprazdňování a způsobuje zvýšenou produkci plynů. Pokud vám tento problém znepříjemňuje život, jezte častěji v menších porcích. Nejezte rychle a hltavě a nepřejídejte se. Vyřaďte ze svého jídelníčku žvýkačky a perlivé nápoje a dopřejte si dostatek pohybu.

Více informací o hodnotné a vyvážené stravě v těhotenství a o tom, jak nepřibrat příliš na váze, si můžete přečíst v průvodci zdravou stravou.

6. Je pravda, že i s čokoládou raději opatrně?

Čokoláda také patří do skupiny potravin obsahujících kofein. Jeho koncentrace je soustředěna v kakaových bobech, takže čím více kakaa, tím více kofeinu. Stále však platí, že nedosáhne množství, které se nachází například v kávě nebo černém čaji. Obecně je však přijatelné, že denní příjem do 200 mg pravděpodobně není nebezpečný a nepředstavuje žádné významné riziko během těhotenství, a dokonce ani během kojení. Rozhodně si tedy nemusíte odpírat své oblíbené potraviny, když na ně dostanete chuť.

Pro lepší představu si můžete prohlédnout přibližný obsah kofeinu v některých nápojích a potravinách:

Orientační průměrný obsah kofeinu v nápojích a potravinách podle EFSA

  • (Europian Food Safety Authority)
  • espresso (60 ml) - 90 mg
  • filtrovaná káva (200 ml) - 80 mg 
  • černý čaj (200 ml) - 50 mg 
  • cola (355 ml) - 40 mg 
  • energetický nápoj (250 ml) - 80 mg 
  • čokoláda (50 ml) - 25 mg

7. Co dělat, aby nepálila žáha?

Příčinou tohoto problému je zpětný tok žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu, což způsobuje nepříjemné pocity, jako jsou pálení na hrudi, pocit na zvracení a kyselá pachuť v ústech. Na vině tohoto stavu jsou hormonální změny. Jestliže chcete předejít pálení žáhy, vyřaďte ze svého jídelníčku bublinkové nápoje, kváskové pečivo a některé druhy zeleniny, jako jsou papriky, rajčata, česnek nebo cibule. Nepříjemné pocity mohou způsobovat také pomeranče, jablka, zejména pokud jsou konzumována se slupkou, ale také čokoláda, žvýkačky, mátová příchuť, kořeněná jídla, pórek a ořechy.

Věděla jste?

Pálení žáhy pomáhá předcházet také celková úprava životního stylu:

  • Když ranní nevolnost ustoupí, snažte se postupně přestat jíst před spaním. Ještě hůře se vám bude dařit, pokud si ihned po jídle lehnete. Poloha vleže podporuje výstup žaludečních šťáv do vyšších partií. 
  • Nepřejídejte se. Raději jezte méně, častěji a pomalu. Snažte se při jídle polykat co nejméně vzduchu. 
  • Snažte se příliš nepřibírat na váze, což je také rizikový faktor pálení žáhy.
  • Eliminujte stres, i on spouští tuto patálii.
  • Omezte výrobky z plnotučného mléka... Mohou vám ulevit, ale jen na chvíli, protože tukové složky stimulují tvorbu žaludeční kyseliny, takže se váš stav později opět zhorší.
  • Pálení žáhy způsobují také tučná a těžká jídla. Žaludek musí produkovat více žaludečních šťáv, aby se s nimi vyrovnal, což může skončit nepříjemným pálením.   
  • Spěte ve zvýšené poloze. 
  • Zkuste banány, celozrnné obiloviny (ovesné vločky, kuskus, celozrnnou rýži), brambory, červenou řepu, ořechy nebo třeba květák.

8. Proč je kyselina listová tak důležitá?

Patří mezi vitaminy skupiny B a její příjem je nezbytný: podporuje zdravý růst a vývoj budoucího dítěte, i když na samém počátku těhotenství spíše dohlíží na správné dělení buněk a tvorbu tkání. Kyslina listová snižuje riziko vrozených vývojových vad, rozštěpu rtu, patra nebo páteře. Její nedostatek může způsobit potrat, předčasný porod, odloučení placenty nebo nižší porodní hmotnost dítěte.

Kyselina listová neprospívá pouze dítěti. Pomáhá maminkám při krvetvorbě. Snižuje příznaky alergií, astmatu a častých migrén. Chrání před zvýšenou hladinou homocysteinu, který může způsobit poškození mozku, srdce a cév placenty.

Tip:

Užívejte kyselinu listovou během těhotenství a po porodu. Zejména pokud kojíte. Prostřednictvím mateřského mléka se do těla dítěte dostávají také foláty, což jsou biologicky aktivní formy kyseliny listové, které přispívají k jejímu správnému vývoji.